گروه کارخانههای تبرک پس از معارفهای که صورت گرفت، در آستانه عرضه اولیه قرار دارد؛ به این ترتیب در آینده نزدیک شاهد عرضه سهام «تبرک» در فرابورس ایران خواهیم بود. 9 شرکت تولیدی، واحدهای زیر مجموعه تبرک را تشکیل میدهند.
دو شرکت شهداب ناب خراسان و بهاران به تولید رب گوجه فرنگی میپردازند؛ به طوریکه روزانه ۳۰۰۰ تن گوجه فرنگی در بخش تولیدی تبرک مصرف میشود.
مجموعه تبرک بر مبنای گفته مدیران پتانسیل بالایی در مجموعه خود میبیند. مجموعه تصمیم دارد وابستکی به دیگر شرکتها و واحدهای تولیدی را کاهش دهد و البته این موضوع افزایش سودآوری را به دنبال دارد.
به گفته علیرضا بوستانی؛ سهامدار عمده و موسس گروه تبرک، این مجموعه به دنبال جذب بازارهای منطقه برای صادرات است و میخواهد برند جهانی شود، به همین دلیل همکاری با شرکتهای بزرگ داخلی و خارجی در دستور کار قرار دارد.
بر مبنای تصمیم مدیران این مجموعه تبرک قصد دارد با حضور در فرابورس ایران ، ضمن گسترش فعالیتها و کسب اعتماد عمومی، رشد و ارتقای محصولها را شاهد باشد. این موضوع زمینه ساز ورود به بازارهای جدید صادراتی و تداوم در برابر بحرانهای اقتصادی خواهد شد.
بوستانی در نشست روز معارفه هر گونه قرارداد با آستان قدس را نفی میکند و میگوید: ما سالانه برخی مازاد ظرفیتمان را از طریق قرارداد با مزرعه های آستان قدس تامین میکنیم. ضمن اینکه تصمیم به ورود به بازارهای جدید را در برنامه داریم. یکی از این موارد تولید و بسته بندی زعفران است.
نگاهی به عملکرد مالی شرکت
رضا اسدی؛ مدیر مالی و اقتصادی هلدینگ تبرک نیز با اشاره به پوشش 70 درصدی درآمدهای عملیاتی شرکت تاکید میکند: در ۶ ماهه نخست سال جاری مجموعه موفق شد حدود ۴۸ درصد پوشش داشته باشد و در حال حاضر حدود 70 درصد از آن محقق شده است. پیش بینی سود هر سهم تبرک مبلغ 20.2 تومان درنظر گرفته شد.
این مقام مسئول در خصوص استفاده از شکر در تولید محصولهای تبرک عنوان میکند: در نظر دارد از گلوکز به جای شکر در محصولها استفاده کند که مسلما بهای تمام شده را کاهش و سودآوری را افزایش خواهد داد.
اسدی در خصوص رشد فروش گروه در سال جاری نیز تصریح میکند: در حالی شاهد رشد قابل توجهی در میزان فروش شرکت در سال جاری بودیم که عمده دلیل این امر حضور کارخانههای نوپا در شرکت است. در این میان برخی شرکتهای زیرمجموعه مانند «نوش پونه» رشد 100 درصدی فروش را تجربه کردند.
براساس گزارش جدید تبرک، این شرکت که سهم بالایی در پرتفوی گروه دارد ، هنوز از ظرفیتهای خالی بهرهمند است؛ به طوریکه واحد تولیدی کیک و کلوچه آن تنها با 10 درصد ظرفیت کار میکند. واحد تولید روغه نیز با ظرفیت 40 درصدی فعال است؛ به این ترتیب مشاهده میشود که همچنان توانایی رشد و پتانسیل افزایش تولید در این واحدها زیاد است.
برنامهریزی صادراتی
مدیران شرکت البته در گزارش جدید خود تاکید دارند: برای بحث صادرات نیز برنامهریزی های خاصی صورت گرفته است. براین اساس استراتژی شرکت بر مبنای صادرات مستقیم نیست، بلکه نمایندگانی را در کشورهای دیگر داریم که فروش از طریق آنها صورت میگیرد. به گفته اسدی عمده این فروش نیز در کشورهای آسیای میانه ، پاکستان و بعضا کشورهای اروپایی است.
طرحهای توسعه
گزارش هیات مدیره نشان میدهد طرحهای توسعهای این شرکت و کارخانههای تابعه شامل اجرای طرح و توسعه ماشین آلات خط تولید کیک و کلوچه و شکلات، سرمایهگذاری در افزایش ظرفیت تولید خط روغن، سرمایهگذاری جهت تنوع محصولها با هدف صادرات در شرکتهای تابعه، خرید زمین جهت اصلاح نوع گوجه فرنگی و توسعه سطح زیر کشت با هدف افزایش ظرفیت تولید رب گوجه فرنگی به سه برابر ظرفیت فعلی است.
هدف از ورود به فرابورس
از دید هیات مدیره «تبرک»، هدف عرضه سهام شرکت در فرابورس دست یافتن به نقدینگی مناسب است. در واقع این تامین مالی منجر به اجرای طرحهای توسعهای شرکت، تکمیل زنجیره ارزش افزوده در گروه، اجرای فعالیت جدید اقتصادی، بهره مندی از معافیت مالیاتی شرکتهای پذیرفته شده، شفافیت و اعتبار قیمت سهام به واسطه مبادله، اطلاع رسانی هماهنگ و عادلانه به سرمایه گذاران و ارزیابی مناسبتر از عملکرد مدیریت شرکت خواهد شد.
تقسیم سود 70 درصدی
سیاست سود شرکت نیز تقسیم سود به میزان ۷۰ درصد است. در این باره به گفته اسدی تاکنون با همکاری شرکت در فرابورس شرکت شهداب ناب خراسان به عنوان یکی از شرکتهای زیرمجموعه گروه تبرک در بازار دوم فرابورس پذیرفته و سهام آن عرضه و همچنین گروه کارخانههای صنعتی تبرک به عنوان نهادهای مالی در فرابورس پذیرفته شد. وی در ادامه افزود: گروه با توجه به حفظ درصد حاکمیت خود تا میزان 70 درصد نسبت به افزایش سرمایه و جذب تامین مالی انجام شده در خود شرکتها برای سرمایهگذاری در دو جهت اساسی اجرای طرحهای توسعه شرکتهای تابعه و اجرای طرحهای جدید برنامهریزی کرد.
مقوله افزایش سرمایه
مدیرمالی گروه تبرک هرگونه افزایش سرمایه را در شرایط فعلی منتفی میداند. به گفته وی در حال حاضر هیچ برنامه و طرح توجیهی برای افزایش سرمایه وجود ندارد. اجماع نظر مدیران بیانگر این است که در حال حاضر تنها برنامه اصلی شرکت ورود به فرابورس و تامین مالی ارزان قیمت از طریق این بازار است تا مجموعه بتواند ظرفیت خالی موجود در شرکت «نوش پونه» را ارتقا دهد.
گروه کارخانههای تبرک همچنین اعلام کرده با اقدام به تاسیس صندوق بازارگردانی نیز تمامی زیر مجموعهها را پوشش میدهد. البته تبرک فعالیت بازارگردان در سهام «شهداب» را نیز دارد.
شرکتهای تحت مدیریت
شرکت گروه کارخانههای تبرک با سرمایه بیش از 223 میلیارد تومان فعالیت میکند. برند «تبرک» نیز مبلغ بیش از 190 میلیارد تومان ارزشگذاری شد. این مجموعه با در اختیار داشتن ۴۰۰۰ هکتار زمین در تولید انواع فرآوردههای گوشتی، غیرگوشتی، کنسروی و دامپروری فعال است.
در حال حاضر شرکتهای تابعه گروه تبرک شامل کشت و صنعت شهداب ناب خراسان، کشت و صنعت بهاران گلبهار خراسان، نوش پونه مشهد، طلای سفید تبرک، بهینا، اخشان اخلمد، مبین نگار بهناز، فرآوردههای غذایی خوشمزه و مهرانه خراسان است.
همچنین شرکت به طور مستمر جهت سرمایهگذاری و توسعه در شرکتها و کارخانههای مذکور اقدام کرده که این فعالیتها شامل اقدام به سرمایهگذاری، توسعه و خرید کارخانههای هم جوار در زمینه تولید سس مایونز در سال 1380، توسعه و تولید آبمیوه پاکتی و قوطی و چای در سالهای 1383 و 1384، اقدام به توسعه شهداب ناب خراسان در سال 1384با خرید ماشین آلات جدید از ایتالیا در زمینه تولید رب گوجه فرنگی و افزایش مصرف گوجه فرنگی به 1500 تن، اقدام به خرید واحد صنعتی بهاران گلبهار خراسان با ظرفیت 200 تن مصرف گوجه فرنگی در شبانه روز در سال 1386، خرید واحد روغن کشی و پنبه پاک کنی در سال 1386، توسعه واحد صنعتی بهاران گلبهار خراسان در سال 1390از یک واحد صنعتی کوچک به واحد صنعتی بزرگ با تجهیز ماشین آلات روز اروپا از شرکت روسی کاتلی ایتالیا در زمینه تولید رب گوجه فرنگی با ظرفیت مصرف روزانه 1500 تن در شبانه روز و خرید ماشین آلات تولید انواع کنسرو گوشتی و غیرگوشتی و انواع مربا، توسعه واحد پنبه پاک کنی با خریداری ماشین آلات تولید صنایع سلولزی (دستمال کاغذی) است.
توسعه شرکت نوش پونه با خرید و نصب و راه اندازی ماشین آلات خط کامل روغن خوراکی از شرکت آلفالاوا و خرید ماشین آلات کیک و کلوچه در سطح گسترده در دست اقدام است.