دنیای اقتصاد: یکی از پایدارترین مکانیزمهای مدیریت بازار ارز، مکانیزم حراج معکوس است. ایده اصلی این روش از فروش گل در کشور هلند گرفته شده است. در این روش به جای اعلام قیمت از پایین و فروش آن به بالاترین نرخ، قیمتهای پیشنهادی از سطح بالا شروع میشود. به تدریج، از این مکانیزم در بازار ارز نیز استفاده شد. نیجریه از جمله کشورهایی است که به کمک این مکانیزم بازار ارز خود را مدیریت کرد.
با بهکارگیری این روش، فنر ارزی که در سالها در بازار ارز نیجریه فشرده شده بود، بهتدریج رها شد و اثر مخربی در اقتصاد این کشور نداشت. مکانیزم حراج هلندی دو هدف اصلی مدیریت بازار ارز یعنی «واقعیسازی نرخ ارز» و «نوسانزدایی نرخ ارز» را به خوبی تعقیب میکند. با استفاده از افزایش سهم بازار در تعیین نرخ ارز، قیمت نرخ ارز را به سمت قیمت واقعی سوق میدهد و به کمک تحلیل اطلاعات منتشرشده از سوی حراجها، بانک مرکزی میتواند بسته به اهداف خود با استفاده از حراجهای بعدی، نرخ دلار را در یک مسیر با نوسان محدود مدیریت کند.
در اقتصاد ایران اگر چه هدف «نوسانزدایی از نرخ ارز» تا حدی از سوی سیاستگذار محقق میشود، اما مکانیزم فعلی عرضه در واقعیسازی نرخ ارز موثر نبوده است؛ بنابراین سیاستگذار ارزی در داخل کشور میتواند با بهرهگیری از این مکانیزم، سکان بازار ارز را در اختیار بگیرد.
گزارش تفصیلی را اینجا بخوانید.