مدیر تحقیق و توسعه بورس تهران خبر داد

2 ابزار مالی جدید با کارکرد پوشش ریسک

19:27 - 1400/01/17
کیانی گفت: گواهی سپرده سهام و انتشار اوراق بهادار به پشتوانه سود تقسیمی دو ابزارمالی جدید بوده که علاوه بر امکان پوشش ریسک می تواند برای تامین مالی مورد استفاده قرار گیرند.کارکرد گواهی های سپرده مشابه صندوق های سرمایه گذاری در واگذاری واحد های سرمایه گذاری به سرمایه گذاران به پشتوانه سهم های موجود در سبد دارایی ها است.

فارس: مدیر تحقیق و توسعه بورس تهران در گفت وگویی با بیان اینکه می توان از برخی ابزارهای مشتقه  به صورت ترکیبی به منظور تامین مالی و پوشش ریسک استفاده کرد، گفت:گواهی سپرده سهام یکی از ابزارهایی است که می‌تواند از بعد نقد شوندگی و تامین مالی به ذی نفعان بازار سرمایه کمک کند.

 رضا کیانی با بیان اینکه این ابزار جدید به سازمان بورس و کمیته فقهی پیشنهاد و ارایه شده،عنوان کرد: در حال حاضر برخی هلدینگ ها و شرکت های سرمایه گذاری از لحاظ  مدیریتی نگران عرضه سهام در بازار و برهم خوردن ترکیب مدیریتی خود هستند در حالیکه با ابزار گواهی سپرده سهام ابتدا سهامدار عمده اقدام به فروش سهم خود به نهاد واسط بدون برخورداری از حق رای کرده و سپس نهاد واسط به پشتوانه آن دارایی مالی ، گواهی سپرده این سهم را به سرمایه گذاران می فروشد و در نهایت منابع دریافت شده را به سهامدار عمده می دهد.

 وی با بیان اینکه کارکرد گواهی های سپرده مشابه صندوق های سرمایه گذاری در واگذاری واحد های سرمایه گذاری به سرمایه گذاران به پشتوانه سهم های موجود در سبد دارایی ها است، عنوان کرد: در این روش حق رای همچنان در اختیار سهامدار عمده بوده و از اینرو نگرانی از بابت بر هم خوردن ترکیب مدیریتی برطرف خواهد شد.

 کیانی با اشاره به ساختار این ابزار گفت: مدل این ابزار به گونه ای است که سهامدار عمده با فروش سهم به نهاد واسط،  این اختیار را به او می دهد که گواهی سپرده را به سرمایه گذار بفروشد و به این ترتیب برای سهامدار عمده منابع مورد نظر را تامین مالی می کند.

 در این روش شرکت الف که سهم شرکت ب را دارد می خواهد 10 درصد آنرا بفروشد اما نگران از دست دادن کرسی های مدیریتی است . در این روش دارایی مذکور بدون حق رای فروخته می شود و بنابراین دیگرنگرانی برای از بین رفتن کارکرد مدیریتی نخواهد بود.

کیانی با بیان اینکه نهاد واسط در این روش را شرکت مدیریت دارایی مشابه نهاد های واسط اوراق صکوک ایجاد می کند، گفت:برخی عنوان می کنند در این فرایند می توان نهاد واسط را حذف کرد و به پشتوانه سهام سپرده شده در نزد شرکت سپرده گذاری مرکزی اقدام به انتشار گواهی سپرده کرد.

 این مقام مسئول افزود: در این فرایند می توان وقتی سهام فروخته می شود یک اختیار فروش هم به سرمایه گذار فروخته شود و یک اختیار خرید هم به سهامدار عمده تا برای مدت زمان مشخصی با نرخ معین بازپرداخت شود.

 کیانی از انتشار اوراق بهادار به پشتوانه سود تقسیمی به عنوان دیگر ابزار کاربردی برای تامین مالی در بازار سهام اشاره کرد و افزود:این ابزار پیش از این از سوی سرمایه گذاری غدیر و مشاور سرمایه گذاری آرمان آتی به سازمان بورس ارایه شده است.

 به گفته این مقام مسئول در حال حاضر 12 تا 15 درصد ارزش کل بازار شامل سود های تقسیمی مجامع شرکت ها است که با خروج این رقم از شرکت، دردسرهای زیادی را برای شرکت ایجاد می کند.

 کیانی با بیان اینکه 80 درصد سود های تقسیمی مجامع شرکت های بورسی در بازه زمانی 6 ماهه واریز می شوند گفت: هر سال نزدیک به بیش از 10 درصد ارزش بازار از بورس خارج می شود و در عین حال تبدیل به مطالبه با سررسید بالای شش ماه می شود.

 در این وضعیت این مطالبات می تواند در قالب خرید دین تبدیل به اوراق بهاداری شود که با تنزیل آنها در بازار فروخته و نقد شود.