بنا به آخرین دادههای مرکز آمار از شاخص قیمت مصرف کننده، تورم ماهانه در مهر ماه امسال 2.3 درصد برآورد شده، این در حالیست که تورم شهریور ماه 2 درصد بوده است. بر این اساس میتوان گفت که سرعت افزایش سطح قیمتها در مهر ماه نسبت به ماه گذشتهاش افزایش یافته است.
بررسیها نشان میدهد تورم خوراکیها از 1.5 درصد در شهریور ماه به نیم درصد در مهر ماه رسیده است. به عبارت دیگر از سرعت افزایش قیمت خوراکیها در مهر کاسته شده است. اما در مقابل اوضاع برای اقلام غیرخوراکی و خدمات چنین نبوده و تورم ماهانه غیرخواراکیها از 2.3 درصد در شهریور به 3.3 درصد در مهر ماه رسیده است. بنابراین میتوان گفت که عمده افزایش قیمتها در نخستین ماه پاییز 1402، از سمت اقلام غیرخوراکی و خدمات بوده، به گونهای که تورم غیرخوراکیها بالغ بر 6 برابر تورم خوراکیها بوده است.
تورم نقطهای و سالانه در مسیر نزول
بر خلاف اینکه در مهر ماه سرعت تورم ماهانه افزایش یافته، تورم نقطهبهنقطه و تورم سالانه روندی نزولی داشتهاند. تورم نقطهبهنقطه در مهر ماه امسال 39.2 درصد برآورد شده، به عبارت دیگر خانوارهای ایرانی برای تهیه سبد مشخصی از کالا و خدمات، در مهر ماه امسال نزدیک به 40 درصد بیشتر از مهر ماه سال گذشته کردهاند. تورم نقطهای در شهریور ماه 39.5 درصد بوده است.
همچنین تورم سالانه از 46.1 درصد در شهریور ماه به 45.5 درصد در مهر ماه رسیده است. به عبارت دیگر میانگین شاخص قیمت در دوازده ماه منتهی به مهر ماه امسال نسبت به میانگین شاخص قیمت در دوازده ماه منتهی به مهر سال گذشته، بالغ بر 45 درصد افزایش یافته است.
علت نزولی شدن تورمها سالانه و نقطهبهنقطه، روند نزولی تورم ماهانه در ماه های قبلتر است، چنانچه روند صعودی تورم که در مهر ماه به وجود آمده در ماههای آتی نیز تکرار شود، شاهد افزایش تورم نقطه و سالانه نیز تا پایان سال خواهیم بود.