رپرتاژ آگهی: برای دستیابی به این هدف، روشها و راهکارهای متنوعی وجود دارد که با داشتن سطوح متفاوتی از ریسک، بازدهی مورد نظر را به ارمغان میآورند. بدیهی است که هرچه ریسک یک راهکار بیشتر باشد، احتمال کسب بازدهی نیز بیشتر خواهد بود. لازم به ذکر است که بازدهی لزوما به معنای سود نیست و مفهوم زیان را نیز شامل میشود. به دلیل وجود همین ریسک است که مفهوم مدیریت سرمایه و پایبندی به آن اهمیت مییابد.
مدیریت سرمایه به معنای اتخاذ یک استراتژی مالی مناسب برای کنترل ریسک و حفظ دارایی با هدف تضمین حداکثر کارایی و بازدهی است. در ادامهی این مطلب با تمرکز بر روی مدیریت سرمایه در بازار بورس، با روشهای مختلف آن آشنا خواهید شد.
هدف از روشهای مدیریت سرمایه، تلاش برای پاسخ به سوالهایی مثل اینکه چه مقدار سرمایه در بورس داشته باشیم، برای هر معامله چه میزان سرمایهای اختصاص دهیم، چگونه ریسک سبد دارایی خود را کاهش دهیم، در یک زمان مشخص چه میزان معامله باز داشته باشیم، نسبت ریسک به بازدهی را چگونه مشخص و تنظیم کنیم و سوالاتی از این قبیل است.
در واقع مدیریت سرمایه با اقداماتی مثل مدیریت سبد، چینش صحیح پرتفوی، رعایت حجمهای معاملاتی و …، امکان کنترل ریسک را به سرمایهگذاران میدهد. باید توجه کرد که مفهوم مدیریت سرمایه این نیست که در پرتفوی سرمایهگذار هیچ ضرری وجود نداشته باشد، بلکه به این معنا است که برآیند بازدهی کلی پرتفوی سرمایهگذار بهترین شرایط ممکن را داشته باشد. البته استراتژی مدیریت سرمایه برای هر فرد با توجه به منابع و دارایی در دسترس، میزان دانش و آشنایی با حوزهی مربوطه، میزان بازدهی مورد انتظار، شرایط روحی و رفتار سرمایهگذاری و بسیاری موارد دیگر میتواند متفاوت باشد.
به صورت کلی استراتژیهای مدیریت سرمایه در بازار بورس را میتوان به صورت زیر خلاصه کرد:
محتاطانه
این استراتژی شامل درنظر گرفتن حداقل حجم معاملاتی و حداقل نسبت افت سرمایه برای کاهش حداکثری ریسک و بهینه کردن میزان ریسک به بازدهی است. اولویت اصلی در این استراتژی، از دست ندادن سرمایهی اولیه است و در شرایطی که بازار در وضعیت نزولی قرار داشته و شاخص شرایط مناسبی ندارد، یک استراتژی مطلوب است.
تهاجمی
هدف از این استراتژی، پذیرش حداکثر میزان ریسک برای کسب حداکثر بازدهی ممکن است. این استراتژی در شرایطی که بازار در وضعیت مناسبی قرار دارد و روندهای صعودی پرقدرت حاکم هستند، یک استراتژی پرطرفدار است. لازمهی استفاده از این استراتژی، داشتن دانش تکنیکال و بنیادی قوی، تسلط بر اصول روانشناسی بازار و مدیریت بهینهی سرمایه است.
پوششی
در این استراتژی، حجم معاملات به گونهای مدیریت میشود که ضمن پذیرش یک میزان ریسک معقول، بازدهی مطلوبی حاصل شود. در واقع این استراتژی بین دو استراتژی محتاطانه و تهاجمی قرار دارد. استفاده از این استراتژی منوط به شرایط خاصی نیست و در هر وضعیتی قابل استفاده است.
در این بین یک گزینهی مناسب برای افرادی که دانش کامل در حوزهی مورد سرمایهگذاری و پیادهسازی استراتژیهای مدیریت سرمایه را ندارند یا اینکه فرصت پیگیری مداوم شرایط بازار برایشان فراهم نیست، رویآوردن به راهکارهای مدیریت دارایی است. مدیریت دارایی یا Asset Management روشی است که در آن تمام یا بخشی از دارایی یا پرتفوی سرمایهگذار توسط یک شرکت و به منظور حفظ ارزش آن مدیریت میشود. منظور از دارایی، تمام منابعی است که ارزش اقتصادی دارند و میتواند برای افراد منفعت و درآمد به همراه داشته باشند و میتوانند شامل داراییهای مشهود (مثل زمین، ساختمان، طلا و مشتقات آن، پول نقد و …) و داراییهای نامشهود (مثل ارزش برند، حق اختراع و …) باشد.
در واقع میتوان گفت که هدف از بهکارگیری راهکارهای مدیریت دارایی، حفظ و افزایش ارزش سرمایه با استفاده از ابزارهای تحلیلی و تجزیهوتحلیل آماری است. صندوقهای سرمایهگذاری و سبدگردانی اختصاصی دو روش پرکاربرد برای دستیابی به این هدف هستند. صندوقهای سرمایهگذاری با برخورداری از مکانیزمهای مختلف و متنوع، یک گزینهی مناسب برای سرمایه گذاری هوشمند به شمار میروند که میتواند پاسخگوی نیاز افراد زیادی در حوزهی سرمایهگذاری باشند.