بررسی تغییرات روند شاخص صنعت خودرو و ساخت قطعات بورس تهران؛

بازی سیاست‌گذاران صنعت خودرو با سرمایه سهامداران

با انتشار خبر موافقت وزارت صمت در مورد تداوم عرضه تمامی کالاها در بورس کالا، خودرو‌های سواری به روند دوباره عرضه در بورس کالا نزدیک‌تر شدند. این خبر موجب شده تا بازار سهام بی‌رمق این روز‌ها حمایت شود و نماد‌های خودرویی لیدر رشدی بازار سهام باشند؛ درحالی که سهامداران خرد، در یک سال اخیر از تغییرات نحوه عرضه خودرو‌های سواری آسیب‌های زیادی دیده‌اند.

نحوه عرضه خودرو از ابتدای سال 1401 گلوی بازار سهام را فشرده است. تا قبل از 28 اردیبهشت ماه سال قبل که برای اولین بار خودروی سواری در بورس کالا عرضه شد؛ اصلی‌ترین مسئله صنعت خودرو و ساخت قطعات، روند زیان‌دهی برخی از خودرو‌سازان و زیان انباشته آن‌ها بود.

قبل از سال 1401 با وجود بار سنگین زیان انباشته خودرو‌سازان، به دلیل ثبات رویه زیان‌سازی، نوسانات خبری خواصی از این صنعت به روند معاملات بازار سهام وارد نمی‌شد و این صنعت نیز مشابه صنایع دیگری که شرکت‌های زیان‌ده و دارای زیان انباشته را در خود جای داده‌اند؛ به فعالیت خود ادامه می‌داد.

با وجود اثر مثبت بسزایی که عرضه خودرو در بورس کالا بر سود‌آوری خودروسازان داخلی داشت و این نحوه عرضه خودرو راه روشنی برای عبور از زیان‌دهی و جبران زیان انباشته برجای مانده به شمار می‌رفت؛ عرضه خودرو در بورس کالا مصیبت سنگینی را برای سهامداران خرد به همراه آورد. مصبیتی که هر از چند گاهی از جیب سیاست‌گذاران این صنعت خارج می‌شود و سرمایه سهامداران خرد را می‌بلعد.

 

برای درک این مصیبت، باید ماهیت تغییرات و نوسانات حاصله از آن را بر معاملات سهامی مد نظر قرار داد. در ماه‌های اخیر شاهد بودیم که سیگنال‌های منفی صنعت پتروشیمی چگونه بازار سهام را به یک سو کشاند و صنایع دیگر را با ریزش پتروشیمی‌ها هم‌راستا کرد. صنعت خوردو نیز از صنایع سنگین بورس تهران به شمار می‌رود و تغییرات اساسی در این صنعت، مانند بازار فروش محصولات خودرویی می‌تواند روند شاخص کل بورس تهران را به شدت تحت تأثیر قرار دهد. حال با در نظر داشتن اختیارات سیاست‌گذاران در ارتباط با تصمیمات مهم در این صنعت متوجه می‌شوید که عرضه خودرو در بورس کالا که یک روز راه حل جبران زیان انباشته خودرو‌سازان به شمار می‌رفت و روز بعد عامل تورم و گرانی خودرو خو‌انده می‌شود؛ چگونه باعث نوسان‌سازی در روند معاملات سهامی و صنایع بورسی می‌شود.

سیاست‌گذاری پولی، متخصص خودش را می‌خواهد

در روند شاخص صنعت خودرو و ساخت قطعات شاهد هستید که از 18 دی ماه 1401 با ورود اساسی شورای رقابت به نحوه عرضه خودرو، شاخص این صنعت چگونه دچار ریزش شد و با شروع اصلاح شاخص کل در اردیبهشت ماه امسال نیز تا تراز 292 هزار و 528 واحدی ریزش داشت. حال، بار دیگر سیاست‌گذاران دست بر سر این صنعت گذاشته‌اند و در معاملات دو روزه اخیر شاهد رشد تراز شاخص کل با لیدری شاخص صنعت خودرو و ساخت قطعات بوده‌ایم.

Submitted by karkhane on