جنجال در مجمع «ورنا»

ساعاتی پیش مجمع عمومی عادی بطور فوق‌العاده شرکت سرمایه‌گذاری رنا با حواشی زیاد و تقسیم سود 100 ریال به ازای هر سهم برگزار شد. این مجمع که با حضور بیش از 80 درصد از سهامداران شرکت رسمیت یافته بود، از همان ابتدا با اعتراض سهامداران در خصوص بندهای حسابرسی فضای نا آرامی را تجربه کرد.

محل اصلی مناقشه سهامداران و هیئت مدیره در خصوص یکی از بندهای حسابرسی مبنی بر سهم زیان 190 میلیارد تومانی «ورنا» از خالص سود و زیان انباشته شرکت‌های فرعی و وابسته بود (عمدتا شرکت‌ توسعه‌گستر برنا). بر این اساس سهامداران انتظار داشتند شرکت تاثیر این سرفصل بسیار مهم را در صورت‌های مالی خود لحاظ کند و در غیر این صورت حسابرس صورت‌های مالی را تایید نکند. براساس اظهارات سهامداران، اگر این سرفصل میزان تاثیرگذاری بیش از 10 درصدی روی سود نهایی شرکت داشته باشد؛ باید صورت‌های مالی مورد تجدید نظر قرار گیرد و در غیر اینصورت با کسر سهم حداکثر 10 درصد این زیان؛ شرکت توانایی تقسیم سود 300 ریالی به ازای هر سهم خواهد داشت.

از آنجایی که این میزان زیان بخش بزرگی (بیش از 90 درصد) از سود خالص شرکت را تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ ناظر بورس با محاسبه کسر این میزان زیان برآوردی به سود هر سهم 39 ریال برای هر سهم شرکت رسید که این اتفاق با اعتراض گسترده سهامداران مواجه شد. از سوی دیگر ناظر بورس با اشاره به مشخص نبودن تاثیر این زیان بر سود نهایی هر سهم شرکت؛ تقسیم بالای سود در این مجمع را از مصادیق تقسیم سود موهومی برشمرد و ادامه داد: در صورت بروز مشکل احتمالی برای مجامع آتی، حق قانونی برای سهامداران بعدی جهت اقامه دعوی بر علیه تصویب کنندگان سود بیشتر از مقدار یاد شده (هیئت مدیره و سهامداران حاضر در مجمع امسال) ایجاد خواهد شد. علاوه بر این سازمان برای بررسی بیشتر می‌تواند نماد شرکت را متوقف و تا زمان شفاف‌سازی «ورنا» را متوقف نگاه دارد. در نهایت سود 100 ریالی هر سهم در فضایی مملو از صدای اعتراض سهامداران و نارضایتی آنها و با تایید سهامداران عمده به تصویب رسید. در ادامه اعتراض سهامداران مبنی بر تغییر حسابرس برای سال مالی آینده نیز راه به جایی نبرد.

اما یکی دیگر از نکات مهم دیگر مجمع یاد شده عبارت بود از تسویه بدهی رنا به سرمایه‌گذاری سایپا. براین اساس شرکت سرمایه‌گذاری رنا در سال 89 و 90 با تامین مالی از طریق سرمایه‌گذاری سایپا اقدام به خرید سهام ایران خودرو و سایپا از شستا نموده بود. نرخ بازپرداخت 24 درصدی سالانه به همراه جریمه دیرکرد پرداخت 6 درصدی در سال بار مالی سالانه 90 میلیارد تومانی را بر دوش این شرکت می‌گذاشت. بنابر اظهارات مدیرعامل «ورنا»، با موافقت شرکت سایپا، هزینه‌های مالی مربوطه از ابتدای سال 95 و تنها بر اصل بدهی اعمال خواهد شد. این اتفاق منجر به کاهش 90 میلیارد تومانی هزینه‌های سالانه شرکت شده‌است.

Submitted by admin on