شاید مهمترین موضوع مطرحشده در مجمع جزئیاتی از طرح توسعه «شیران» و انعقاد قراردادها برای تغییر تکنولوژی تولید این شرکت بود. در این خصوص به جای استفاده از HF (فلوریدریک) در تولید LAB از تکنولوژی DENTAL استفاده میشود که در این روش فلوریدریک اسید حذف میشود. همچنین به توان بازیابی 540 کیلوگرمی پلاتین از کاتالیستهایی که طی فعالیت شرکت استفادهشده نیز اشاره شد.
تهدید کمبود خوراک بنزن برای «شیران»
در مجمع سرمایهگذاری صنایع شیمیایی ایران داریوش حمیدی، مدیرعامل شرکت به ارائه گزارشی در خصوص عملکرد شرکت پرداخت. از نکات مهمی که مدیرعامل به آن اشاره کرد میتوان به مشکل شرکت در تامین بنزن به عنوان ماده اولیه (32 درصد از محصول نهایی LAB، به این ماده اختصاص دارد) اشاره کرد. حمیدی به کاهش عرضه این ماده پس از آتشسوزی پتروشیمی بوعلی سینا اشاره کرد و افزود: گرچه تاکنون مشکلی وجود نداشته و شرکت با ذخایر خود و همچنین خریدهای داخلی توانسته نیاز خود را تامین کند اما با توجه به کاهش عرضه داخلی ممکن است شرکت مجبور به واردات این کالا شود. این در حالی است که قیمت این کالا در شرایط کنونی نسبت به ماه گذشته رشد نزدیک به 25 درصدی را در بازارهای بینالمللی به ثبت رسانده است. این موضوع میتواند عامل مشکلساز برای شرکت باشد. البته در پایان مجمع مدیران شرکت به این موضوع اشاره کردند که با برنامههای در پیش گرفتهشده مشکلی در این خصوص ایجاد نمیشود.
اضافه شدن پلاتین به لیست فروش
موضوع دیگری که به آن اشاره شد استحصال پلاتین از کاتالیزورهای باطله این شرکت بود. مدیر عامل به انباشت حدود 175 تن کاتالیست از زمان شروع به فعالیت این شرکت اشاره کرد. در سال گذشته پلاتین با غلظت حدود 0.37 درصدی استخراج شده است. بر این اساس از استخراج حدود 120 کیلوگرم پلاتین توانسته حدود 11 میلیارد تومان سود شناسایی کند. حمیدی در مجمع به ذخیره حدود 540 کیلوگرمی این فلز گرانبها اشاره کرد ولی در این میان به مشکل فروش اشاره شد. مدیرعامل صنایع شیمیایی ایران در این خصوص گفت: بر خلاف انتظارات این فلز را نمیتوان به راحتی به فروش رساند و تلاشهایی حتی برای صادرات این فلز وجود دارد که به دنبال مجوزهای بانک مرکزی نیز هستیم.
لازم به ذکر است که این فلز با نرخ کنونی ارزش حدود 77 میلیارد تومانی را دارا است البته برای شناسایی سود توسط شرکت باید هزینه استحصال و فروش از آن کسر شود.
توقف یکماهه تولید نیز باعث شده که میزان تولیدات این شرکت در سال گذشته نسبت به ظرفیت عملی افت داشته باشد. حمیدی به فعالیت دائمی و 24 ساعته خط تولید اشاره کرد. حالت استاندارد برای دوره تعمیرات حدود دو سال است که به طور معمول این کارخانه هر 4 سال یک بار این کار را انجام میدهد. دوره تعمیرات کنونی نیز پس از بیش از 3 سال انجامشده که کارخانه به آن نیاز داشته است. این دوره تعمیرات کاهش میزان تولیدات شرکت را به دنبال داشته است.
مزایای استفاده از DENTAL
با حذف فلوریدریک از روند تولیدات امکان فروش محصولات به کشورهای اروپایی نیز وجود خواهد داشت. علاوه بر این از ریسک کاهش فروش محصولات در سالهای آینده با توجه به مشکلات محیط زیستی HF نیز پس از استفاده از روش جدید در تولید کاسته میشود. در کنار این موضوع افزایش 110 هزار تنی تولید LAB به جای فروش نرمال پارافین است. فروش نرمال پارافین با توجه به حضور رقبای بسیار قدرتمند که این ماده را از گاز طبیعی تولید میکنند (بهای تمامشده پایینتر)، میتواند برای شرکت ریسک به همراه داشته باشد. در این میان به کاهش تقاضای نرمال پارافین از سوی برخی از کشورها مانند هند با توجه به تعطیلی یکی از واحدهای تولیدکننده LAB نیز اشاره شد. این طرح که به گفته مدیران شرکت تا دو سال آینده راهاندازی میشود علاوه بر بهبود اثرات سو محیط زیستی میتواند به تولید محصول با حاشیه سود بالاتر منجر شود.
سرانجام مطالبات 126 میلیاردی
حسابرس صنایع شیمیایی ایران به عدم وجود بند مشروط اشاره کرد. در این میان تنها موضوعی که وقت زیادی نیز از مجمع گرفت مطالبات حدود 126 میلیارد تومانی از خریداران خارجی محصولات شرکت بود. در این میان به مطالبات حدود 100 میلیون درهمی از شرکت هیزل هندی اشاره شد. بنا به توضیحات مدیران شرکت، با توجه به این موضوع که شرکت مقابل از وصول چکهای پرداختی خودداری کرده بود شکایتهای حقوقی انجام شد که در شرایط کنونی نیز پیگیری در این خصوص ادامه دارد. بر اساس صحبتهای مدیران شرکت در شرایط کنونی بدهکار درخواست پرداخت به صورت اقساط را کرده است.