سناریوی قدرتمند تداوم رشد
- شکور علیشاهی | تحلیلگر بازار سرمایه
شاخص کل بورس اوراق بهادار طی ۲۰ روز کاری گذشته با حدود ۲۴ درصد افزایش از یک میلیون و ۲۱۰ هزار واحد به یک میلیون و ۵۰۶ هزار واحد رسید. مهمترین اتفاق در هفته گذشته، عبور شاخص کل از سطح یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد بود. در بالای این منطقه قیمتی بسیار مهم، فشار عرضهکنندگان افزایش یافت و از شتاب روند صعودی کوتاهمدت کم شد. با وجود کاهش شتاب در افزایش شاخص، هنوز احتمال اتفاق افتادن سناریوی افزایشی از سناریوی کاهشی بیشتر است.
افزایش قیمتها میتواند در چهار مرحله اتفاق بیفتد.
در پرده اول از سناریوی افزایشی، هدف شاخص یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد خواهد بود. بسیاری از خریداران امروز بازار، با رسیدن شاخص کل به این محدوده به دسته فروشندگان ملحق خواهند شد. بعد از عبور شاخص از محدوده یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد، مرحله دوم سناریوی افزایشی آغاز خواهد شد. در این پرده، بازیگران سعی میکنند با ایجاد تقاضای بیشتر در سهام شرکتها، شاخص کل را تا محدودههای یک میلیون و ۷۵۰ هزار واحد بالا ببرند.
در سطح یک میلیون و ۶۸۰ هزار واحد ممکن است بعضی از خریداران در سطوح پایینتر که احتمالا از پرده اول یا ابتدای پرده دوم وارد بازار شدند و به سرمایهگذاری خود اطمینان کافی را ندارند، بهعنوان عرضهکننده ظاهر شده و شناسایی سود کنند. این محدوده بهعنوان سطح مقاومتی بسیار مهمی در پرده دوم افزایش قیمتها معرفی میشود.
از نظر آماری، احتمال رخ دادن دو پرده اول از سناریوی افزایشی بسیار محتمل است. در پرده سوم، شاخص به دنبال فتح قله قبلی است که سطح قیمتی ۲ میلیون واحد، بهعنوان مقاومت میتواند مانع رسیدن شاخص به سقف قبلی شود. مرحله چهارم، به بعد از عبور شاخص از محدوده ۲ میلیون و ۱۲۰ هزار واحد میپردازد که در کوتاهمدت نمیتوان بهطور دقیق در مورد آن صحبت کنیم. مناطق مقاومتی، سطوحی از قیمت هستند که در آن احتمالا عرضهکنندگان سهام زیاد میشوند و ممکن است نقطه پایان روند صعودی و افزایش قیمتها باشند.
از طرفی سطوحی که بهعنوان هدف قیمتی، در روند صعودی معرفی میشوند، مناطقی هستند که در آن معاملهگران به جمعآوری سود ناشی از افزایش قیمتها میپردازند، بنابراین در این محدودهها علاوه بر عرضهکنندگان زیاد، ممکن است تقاضاکننده سهام نیز از خرید اجتناب کرده و به نوعی در منطقه اشباع خرید که بعد از چند روز تقریبا متوالی افزایش قیمت در آن قرار میگیریم، حضور داریم. همین موضوع ممکن است نقطه پایان افزایش قیمتها باشد. البته تمامی محدودههای مقاومتی و اهداف قیمتی، در صورت شکسته شدن به سمت بالا با حجم زیاد میتوانند به سطوح حمایتی تبدیل شوند.
اگر چه درحالحاضر احتمال رخ دادن سناریوی افزایشی از سناریوی کاهشی بیشتر است ولی شاخص در سطح بسیار مهم یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد قرار دارد و ممکن است با یک دستورالعمل شبانه یا ایجاد شایعهای بیاساس یا حتی خبری غیرمنتظره کفه ترازو به سمت عرضهکنندگان سنگینی کند و باعث کاهش قیمتها شود. کاهش قیمتها در چهار مرحله ممکن است رخ دهد که با توجه به شرایط بازار احتمال اتفاق افتادن پرده سوم و چهارم از سناریوی کاهشی بسیار کم است.
در پرده اول میتوان انتظار داشت، شاخص کل تا محدوده یک میلیون و ۳۶۵ هزار واحد کاهش یابد. محدوده حمایتی یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد تا یک میلیون و ۴۵۰ هزار واحد، میتواند بهعنوان سطح حمایتی بسیار پرقدرت، مانع کاهش بیشتر قیمتها شود.
در صورت اتفاق افتادن این پرده در کوتاهمدت، فعالان بازار هنوز امید خود را نسبت به برگشت به مدار صعودی از دست ندادهاند و تقاضا همچنان در بازار پابرجاست. اگر فشار عرضه و فروش هیجانی سرمایهگذاران در محدوده هدف پرده اول افزایش یابد، ممکن است شاخص در پرده دوم بهدنبال هدف یک میلیون و ۲۱۰ هزار واحد باشد که محدوده یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد، میتواند بهعنوان حمایت نقش خوبی ایفا کند.
در پرده سوم که با فروش هیجانی بسیار زیادی همراه است، شاخص کل ممکن است تا محدوده یک میلیون واحد نیز ریزش داشته باشد که محدودههای حمایتی بسیار قدرتمندی از جمله یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحد میتوانند از رسیدن به این هدف جلوگیری کنند. پرده چهارم از سناریوی کاهشی به سطوح کمتر از یک میلیون واحد برای شاخص میپردازد که با توجه به بسیار کم بودن احتمال این رخداد، فعلا نمیتوان در مورد آن اظهارنظر کرد.
شاخص کل در کانالهای موازی
- مهدی طیبی | تحلیلگر بازار سرمایه
این هفته نمودار شاخص کل را از منظر کانالهای موازی همفاصله بررسی میکنیم؛ به این ترتیب که با استفاده از سه نقطه یعنی آغاز حرکت صعودی شاخص کل در خرداد ۹۷ در عدد ۹۳هزار و اولین سقف ماژور در مهر ۹۷ در عدد ۱۹۷هزار و نقطه پایان اصلاح در ابتدای اسفند ۹۷ در عدد ۱۵۵هزار، یک کانال موازی ترسیم میکنیم. سپس آن را بهصورت کانالهای موازی همفاصله تکرار میکنیم. ملاحظه میشود که شاخص پس از ثبت کف اصلاحی خود در ۱۵۵هزار واحد صعود بزرگ و اصلی خود را آغاز میکند.
در گام نخست ظرف یک سال به سقف کانال در ۵۵۵ هزار واحد رسیده و با برخورد به سقف کانال، اصلاح ۱۱ درصدی در یک هفته تجربه کرده و سپس از سقف کانال عبور میکند. مقصد بعدی سقف کانال دوم در یک میلیون و ۵۰هزار واحد است که شاخص بازار با یک رشد سریع و پرشتاب ۱۱۲ درصدی ظرف کمتر از دو ماه به این هدف میرسد.
پس از برخورد به سقف کانال دوم، شاخص یک اصلاح ۱۲ درصدی ظرف دو هفته تجربه کرده و با عبور از سقف قبلی نوبت میرسد به سقف کانال سوم در دو میلیون و ۱۰۰هزار واحد که این بار با یک رشد ۱۳۰ درصدی و ظرف دو ماه و نیم محقق میشود. با برخورد به سقف کانال سوم بازار این بار برخلاف اصلاحهای مختصر قبلی، ریزش شدیدی را تجربه میکند به نحوی که در بازه سه ماهه شاخص بازار افت ۴۲ درصدی و سهمهای بازار افتهای سنگین ۵۰ تا ۷۵ درصدی را رقم میزنند اما نقطه توقف ریزش و بازگشت شاخص نیز خط میانی کانال دوم ما در یک میلیون و ۲۰۰هزار واحد است. حال شاخص درحال حرکت مجدد به سمت سقف کانال دوم است که یک مقاومت داینامیک محسوب میشود.
جایی که در محدوده یک میلیون و ۶۰۰ تا یک میلیون و ۷۰۰هزار با مقاومتهای استاتیک سنگینی نیز روبهروست. به نظر بازار کار سختی برای عبور از این محدوده دارد و این مهم، بدون کمک عوامل بنیادی و خبرهای مثبتی که منجر به پمپاژ نقدینگی شوند میسر نخواهد بود. در صورتی که نمودار شاخص کل بتواند از سقف کانال دوم عبور و مجدد وارد کانال سوم شود میتوان در میان مدت انتظار رسیدن به سقف کانال سوم را داشت که بالاتر از سقف قبل از ریزش خواهد بود. در غیراینصورت اصلاح بهصورت فرسایشی در کانال دوم ادامه خواهد یافت.