- علیرضا صبحی کمال | کارشناس آموزش بورس
در شرایط فعلی چه چیز بخریم؟ طلا؟ سکه؟ دلار؟ سهام؟ ملک؟... جواب این پرسش در تخصص مبحث مدیریت سرمایه یا تخصیص سرمایه است. البته پیشبینی این سوال و پاسخ به آن حتی به قبل از میلاد مسیح بازمیگردد؛ آنجاییکه حتی در کتاب تلمود به این موضوع اشاره میشود که هر انسانی سرمایهاش را به سه قسمت تقسیم کند، یکسوم را در ملک، یکسوم از سرمایهاش را برای دادو ستد و یکسوم باقیمانده را پسانداز کند.
در یادداشت پیشین به یکی از استراتژیهای تخصیص سرمایه پرداختیم. استراتژی۶۰/ ۴۰ و در این شماره، به استراتژی تخصیص سرمایه ۱/ n خواهیم پرداخت. بازهم باید بر این نکته تاکید کرد که در این ستون به استراتژیهای ساده و شهودی میپردازیم. در مقیاس بزرگ سرمایه، استراتژیهای پیچیدهتری که نیاز به نرمافزارهای تخصصی دارد، انتخاب میشود.
استراتژی تخصیص سرمایه ۱/ n
این استراتژی بسیار ساده است و شاید طول عمری به اندازه تاریخ داشته باشد. طبق آنچه گفته شد چندین کلاس دارایی وجود دارد. سرمایه شما قابلیت سرمایهگذاری در چند کلاس دارایی را دارد؟ قاعدتا با سرمایه مثلا ۱۰۰ میلیون تومانی شما امکان واردشدن در معاملات ملک را نخواهید داشت. پس این کلاس دارایی در دسترس شما نیست.
با صد میلیون تومان شما کلاس داراییهایی مثل: طلا، ارزهای معتبر، سهام شرکتها، اوراققرضه، سپردهگذاری در بانک، رمز ارزها و ... در دسترس است. این استراتژی ساده پیشنهاد میکند سرمایه را به نسبت مساوی بین کلاسهای دارایی در دسترس خود، تقسیم کنید.
مثل تمام استراتژیهای تخصیص دارایی، این نحوه تخصیص دارایی نیز نیازمند متعادلسازی در زمانهای در نظر گرفته شده است. مثلا در بازارهای متغیر و پرشتاب هر ۶ ماه یکبار، سرمایهگذار سبد دارایی خود را دوباره بر اساس استراتژیای که انتخاب کرده، متعادل میکند. به این صورتکه ممکن است قسمتی از سرمایه که به سهام اختصاص داده شده طی ریزش اخیر کاهش شدید پیدا کرده و دیگر مساوی قسمتهای دیگر نیست. وقت آن رسیده تا سبد متعادل شود!