به گزارش «دنیای بورس»، دنیایاقتصاد نوشت: حسن قالیباف اصل، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار روز گذشته میهمان اتاق بازرگانی تهران بود تا در پانزدهمین نشست هیات نمایندگان آن با دستورجلسه بررسی شرایط کنونی بورس شرکت کند. یکی از مهمترین مباحثی که در این نشست مورد بررسی قرار گرفت افزایش حجم تامین مالی از بازار سرمایه بود که بنا بر گفتههای قالیباف اصل از رقم ۲۶۰ هزار میلیارد تومان در سال گذشته به ۲۶۰ هزار میلیارد تومان در ۵ ماه نخست سال جاری رسیده است. این امر حکایت از آن دارد که کارنامه بورس در جهت نقدینگی، به سمت فعالیتهای مولد، نسبت به سال گذشته از توفیق نسبی برخوردار بوده است.
صحبتهای رئیس سازمان بورس حکایت از آن داشت که بخش قابلتوجهی از نقدینگی توانسته به سمت صندوقهای سرمایهگذاری برود که حاصل آن رشد ارزش دارایی این صندوقها از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان در پایان سال گذشته به ۳۵۰ هزار میلیارد تومان تا پایان سال جاری بوده است. بر این اساس، میتوان دریافت که حداقل بخش مهمی از سرمایهگذاران با اتکا بر دانش متخصصان بازار سرمایه ریسک حضور خود را در این بازار کاهش دادهاند. اما نکته قابلتوجه مطرح شده در سخنان متولی بازار سرمایه افزایش چشمگیر ارزش شرکتهای عرضه شده در فرآیند عرضه اولیه است.
در حالی که ارزش کل عرضه اولیههای پارسال ۵۳۰۰ میلیارد تومان بود، ارزش این عرضهها در ۵ ماه نخست امسال به ۲۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. اگر چه این سخنان حکایت از بهبود روند عرضهها دارد با این حال سخنان رئیس سازمان بورس نشان نمیدهد چه مقدار از این ارزش ناشی از تغییر معیارهای ارزشگذاری نسبت به سال گذشته است. البته گفتههای رئیس سازمان تنها به مقایسه اطلاعات پارسال و امسال محدود نشد.
بخش دیگری از اظهارات قالیباف اصل به اجازه انتشار سهام ممتاز و تعبیه صندوقهای سرمایهگذاری مشترک قابلمعامله (ETF) با هدف تامین مالی شرکتها اختصاص داشت. در این سخنان حسن قالیبافاصل گفت: صندوقهای تامین مالی که ماهیت ETF دارند، این امکان را برای شرکتها ایجاد میکنند که با بخشی از سهام خود که در این صندوقها لحاظ میشوند به تامین مالی بپردازند.
این کارکرد جایگزین تامین مالی از طریق سهام ممتاز برای شرکتهایی خواهد بود که از امکان انتشار سهام ممتاز برخوردار نیستند. قالیباف اصل در بخش دیگری از سخنان خود ضمن اشاره به شناوری ۲۷ درصدی سهام در بازار سرمایه این میزان را قابل افزایش دانست و با توجه قرار دادن روند صعود کدهای معاملاتی صادر شده، تعداد این کدها را در ۵ ماه نخست سال جاری ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار کد اعلام کرد.