دنیای بورس | آخرین روز کاری این هفته، آخرین روز فعالیت بورس در مردادماه داغ و سوزان است. در ابتدای این هفته شاخص کل در مرز یک میلیون و 975 هزار واحد بود و حالا در آخرین روز این هفته، باید 150 هزار واحد پایینتر کار خود را آغاز کند. با توجه فاصله 150 هزار واحدی، سهامداران این هفته را با زیان پشت سر خواهند گذاشت.
نکته مهم تر آنکه در ابتدای این ماه نیز شاخص کل در محدوده یک میلیون و 925 هزار واحد قرار داشت و در نتیجه برآیند سرمایه گذاری در بازار سرمایه در مردادماه نیز منفی خواهد بود. اعداد و ارقامی که شاخص کل به ثبت رسانده است، نشان می دهد در سال 99 ابتدا سه ماه طوفانی را پشت سر گذاشتیم ولی بعد از آن بازار وارد یک دوره زمانی خنثی شده است؛ به نحوی که نتوانسته قلههای جدیدی را تثبیت کرده و در سوی مقابل هنگام ریزشهای سنگین، با حمایت هایی همراه شده است.
بازار که تحلیل نمی پذیرد!
بازار طی این هفته بیشتر نشانههایی از ترس سهامداران داشت و با دیدن عرضه حقوقیها در محدوده های مثبت یا حتی عرضه صف خریدها، آنها نیز سفارش فروش سهام خود را ثبت کردند و اگر دیدند صف فروشها جمع می شود، دوباره در سمت خرید می نشستند. در این شرایط هیجانی، امکان تحلیل بازار میسر نیست و برای آنکه بتوانیم شرایط بازار را بهتر درک کنیم، باید مدتی صبر کرده و تنها نظاره گر باشیم تا عطش خرید و فروشهای بی مورد فروکش کند و عیار سهام مشخص شود.
در سال 99 به کرات روزهایی را دیدیم که شرکت های زیان ده که شرایط بنیادی مطلوبی نداشتند، در صف خریدها طولانی مدت قفل شده و قیمت هر سهم آنها چندین برابر شد. در این چند هفته اخیر نیز به دفعات شرکت هایی با پتانسیل سودآوری بالا را دیدهایم که به خاطر شرایط هیجانی بازار و جو بی اعتمادی به تصمیمات دولت، با صف فروش چند صد میلیون سهمی مواجه شده و در همین مردادماه بیش از 30 درصد اصلاح قیمت را تجربه کردند.
در نتیجه نه صف خریدهای آن زمان را باید ملاک قرار دهیم، نه صف فروش های این روزها را. امروز نیز روال روز گذشته دنبال خواهد شد، نمادهای لیدر با حجم بالای عرضه مواجه شده و ممکن است حتی صف فروش های طویلی برای آنها تشکیل شود. اما با گذشت یکی دو ساعت از شروع معاملات، می توان انتظار داشت بازار به سمت تعادل حرکت کند.
نکته بازار | دنیای اقتصاد نوشت: ابهام اطلاعاتی که بر بازار حاکم است باعث شده رفتار سرمایهگذاران هیجانی دنبال شود. در روز گذشته جو بازار متاثر از خبر باز شدن پتروشیمیها در تایم دوم بازار باعث شد سهمهای تایم اول با فشار فروش مواجه شوند و تشکیل صف در بعضی از سهام را به دنبال داشت. همچنین محدودیت ۵ درصدی صندوقهای درآمد ثابت برای سرمایهگذاری در بازار سرمایه و عرضه سهام خود بهعنوان یک محدودیت یکی ازدلایل عرضههای زیاد در بازارگذشته بود؛ اما نکته مهم که میتوان به آن اشاره کرد تقاضا در سهام بنیادی است که گزارشهای مناسبی داشتهاند.
اوج گیری طلا و مس
شرایط بازارهای جهانی نیز به نسبت مساعد است. اونس بار دیگر طی این هفته خود را به بالای 2000 دلار رساند تا نشان دهد اخباری نظیر ساخت واکسن کرونا فقط تاثیر هیجانی بر روند این بازار دارد و برای تغییر در روند بازار طلا، اخبار بنیادیتر نیاز است. اما مس نیز توانست هفته درخشانی را پشت سر بگذارد به گونهای که با بیش از 300 دلار افزایش قیمت در 5 روز اخیر اکنون در محدوده 6650 دلار در حال دادوستد است. فراز و فرود های هر بشکه نفت برنت نیز در محدوده 45 دلار ادامه داشته و اکنون در محدوده 45.2 دلار در هر بشکه معامله می شود.