آینده بازار سهام | بررسی احتمالات حرکت ۴ شاخص بورس

آینده بازار سهام در ۳ پرده مورد بررسی قرار گرفت.
  • شکور علیشاهی | کارشناس بازار سرمایه

روند کلی شاخص بورس اوراق بهادار تهران، صعودی برآورد می‌شود. در هفته گذشته شاخص با حدود ۲/ ۳ درصد افزایش از یک میلیون و ۸۴۱ هزار و ۶۹۶ واحد به عدد یک میلیون و ۹۰۱ هزار و ۱۶۹ واحد رسید. این آمار نشان می‌دهد که سه هفته متوالی است که از شتاب افزایش قیمت‌ها، کاسته شده و بیم آن می‌رود در هفته آتی روند صعودی شاخص با مشکلاتی روبه‌رو شود. البته جریان پولی که در بازار هست از این نگرانی کم می‌کند یا حتی آن را به امید تبدیل کرده است.

در صورتی که شاخص کل روند صعودی فعلی را ادامه دهد، به دنبال هدف در محدوده ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد است که سه منطقه قیمتی از جمله ۲ میلیون واحد، ۲ میلیون و ۱۲۰ هزار واحد و ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار واحد می‌توانند از ادامه افزایش قیمت‌ها جلو‌گیری کنند و آغازگر کاهش و اصلاح قیمت‌ها شوند، به این محدوده‌ها مقاومت می‌گوییم.

توجه داشته باشید به دلیل اینکه شاخص کل در تاریخ خود هیچگاه در این اعداد حضور نداشته، این محدوده‌ها از اعتبار چندانی برخوردار نیستند اما شیوه‌های آماری و تکنیکی برای محاسبه محدوده‌های مهم در این مواقع وجود دارد و اکثرا تحلیلگران جسور از آنها به‌عنوان محدوده‌های تحلیلی استفاده می‌کنند.

این اشخاص برای ترسیم خطوط تحلیلی خود به دنبال حداکثر یک یا دو تایید نشانه تکنیکی بدون در نظر گرفتن گذر زمان هستند، در مقابل تحلیلگران محافظه‌کار برای ترسیم خطوط تحلیلی حداقل دو نشانه تکنیکی یا گذر زمان را لحاظ می‌کنند. این شاخص در منطقه اشباع خرید قرار دارد.

این منطقه، ناحیه‌ای است که بعد از چند روز تقریبا متوالی افزایش قیمت سهام شرکت‌های موجود در شاخص کل بورس اوراق بهادار، وارد آن می‌شویم. از حضور در این منطقه حدود ۳۰ روز کاری می‌گذرد، همچنین حضور شاخص مورد مطالعه در محدوده یک میلیون و ۹۰۰ هزار واحد که برای اکثر معامله‌گران حائز اهمیت است و احتمال نوسانات قیمتی در این محدوده را افزایش می‌دهد. در هر روند صعودی اصلاح قیمت‌ها اجتناب ناپذیر است.

منظور از اصلاح قیمت‌ها تشکیل روند نزولی نیست بلکه کاهش قیمت‌ها است. احتمال حضور این شاخص در هفته آینده در فاز اصلاحی وجود دارد. فاز اصلاحی با شکست روند صعودی کوتاه‌مدت آغاز می‌شود که البته هنوز این اتفاق نیفتاده است. روند صعودی میان‌مدت گاه در این مرحله شکسته می‌شود و گاه شکسته نخواهد شد اما روند صعودی بلند‌مدت به هیچ وجه در فاز اصلاحی شکسته نخواهد شد.

احتمالا این فاز با تشکیل روند نزولی در کوتاه‌مدت همراه باشد. در صورت اصلاح قیمت‌ها شاخص کل بورس اوراق بهادار، در هفته‌های آینده می‌تواند تا محدوده یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد اصلاح داشته باشد. در صورت کاهش قیمت‌ها سه محدوده ممکن است مانع کاهش بیشتر قیمت‌ها شوند که به آنها حمایت می‌گوییم.

محدوده یک میلیون و ۷۴۰ هزار واحد، محدوده یک میلیون و ۶۸۰ هزار واحد و محدوده یک میلیون و ۵۹۰ هزار واحد را می‌توان به‌عنوان اعداد مهم حمایتی شاخص مورد مطالعه در هفته آتی در نظر داشت. در صورت ادامه کاهش قیمت‌ها و عبور از محدوده ۵/ ۱ میلیون واحد، محدوده یک میلیون و ۴۵۰ هزار واحد از اهمیت خاصی برای معامله‌گران برخوردار است. البته محدوده‌های خط روند صعودی کوتاه‌مدت و خط روند صعودی میان‌مدت نیز می‌توانند نقش‌های حمایتی خوبی ایفا کنند.

 

فاز شیدایی بورس ادامه دارد

  • مهدی میرزایی | کارشناس بازار سرمایه

شاخص کل درون ابرموج صعودی بسیار بزرگی قرار دارد که از بزرگ‌ترین بازار صعودی سه دهه اخیر یعنی سال‌های ۸۱ تا ۸۴ نیز ابعاد بزرگ‌تری دارد. حجم معاملات بازار به رقم قابل ملاحظه بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان در روز رسیده است که بیانگر ورود توده‌های مردم و ایجاد یک شیدایی عاطفی در کلیت بازار است. نسبت P/ E بازار نیز به طرز قابل ملاحظه‌ای بالا رفته است و دیگر مفهوم متداول P/ E در ارزش‌گذاری سهام کنار رفته است.

تفاوت این بازار با بازارهای صعودی گذشته در تفاوت نوع نگرش معامله‌گران در ارزش‌گذاری سهام و افزایش ضریب نفوذ بورس میان مردم است. این استقبال عمومی بی‌نظیر باعث شده که سهام به‌عنوان نوعی دارایی محسوب و نسبت P/ E آن با سایر دارایی‌ها نظیر املاک مقایسه شود؛ به همین علت از منظر اقتصاد کلاسیک قیمت‌های فعلی حباب محسوب می‌شود؛ زیرا ایران در شرایطی بحرانی از حیث اقتصاد کلان قرار گرفته است؛ اما به نظر می‌رسد چشم‌انداز قرارداد ۲۵ ساله با چین برای کشوری کامودیتی‌محور نظیر ایران می‌تواند این نسبت‌های P/ E را توجیه کند.

حال از منظر تکنیکال به خصوص «نظریه موجی الیوت» به نظر بازار نیاز به مدتی استراحت برای ساخت موج (۴) از (۳) دارد و سپس روندی قوی در موج (۵) استارت خواهد خورد که می‌تواند دامنه‌ای تا بیش از ۳ میلیون واحد داشته باشد. در این میان سهام پیشتاز بازار از گروه نفتی و سهام دولتی که قرار است به‌صورت ETF عرضه شوند همچنان پیش می‌تازند. سرمایه‌گذاران با نگاه میان‌مدت می‌توانند تا انتهای موج (۵) در بازار بمانند؛ زیرا انتظار می‌رود اصلاح موج (۴) خفیف باشد.

شاخص هم‌وزن معیار درست‌تری برای تعیین وضعیت عمومی بازار است؛ زیرا برخلاف شاخص کل متاثر از چهار صنعت کامودیتی بازار نیست و دربرگیرنده وضعیت کل بازار است. شاخص هم‌وزن نیز به نظر میل به اصلاح در ریزموج ۴ از ابرموج ۳ دارد که این ریزموج می‌تواند بین یک تا دو هفته زمانبر باشد؛ اما اصلاحی عمیق و جدی که به روند خدشه وارد کند مورد انتظار نیست. به نظر شروع به اصلاح قیمت در سهام پیشتاز بتواند کلیت بازار را همراه خود وارد افولی اندک کند.

بسیاری از سهام خرد که در سال گذشته رالی‌های صعودی سنگینی داشتند از اواخر فروردین با اوج‌گیری روند سهام بزرگ تحت فشار نزولی بودند و به نظر می‌رسد فشار عرضه بر این دسته سهام ادامه‌دار باشد.

فاز شیدایی بورس ادامه دارد

Submitted by admin on