به گزارش «دنیای بورس»، دنیای اقتصاد نوشت: گزارش روز پنج شنبه روزنامه «دنیای اقتصاد» با این محور که بورس تهران پس از بورس زیمبابوه رتبه دوم بورسهای پربازده در سال ۲۰۲۰ را به خود اختصاص داده و از بورس ونزوئلا پیشافتاده، در شبکههای اجتماعی و گروههای تلگرامی واکنشهایی را در پی داشت.
خیلیها هم با انتشار جدولی که «دنیای اقتصاد» منتشر کرده بود، نوشتند هر زمان بورسهای زیمبابوه و ونزوئلا ترکیدند، بورس ایران هم میترکد و عدهای دیگر از کاربران هم نوشتند که وضعیت اقتصاد خیلی خراب است و به نظر نمیرسد به این زودیها درست شود.
گزارش «دنیایاقتصاد» آغازگر بحثوجدلی بین کاربران شبکههای اجتماعی بود. خیلی از کاربران نوشتند که رشد بورس را میگذارند پای رونق اقتصادی؛ غافل از اینکه ارزش پول ملی در حال سقوط است. عدهای دیگر از کاربران با یاس و ناامیدی از راه مشابه ونزوئلا و آرژانتین با اقتصادهای شکستخورده نوشتند و بیان کردند که پیشرفتهایمان در حد رقابت با کشورهای شکست خورده است.
کاربرانی هم با استناد به این گزارش به آنهایی که زندگیهایشان را فروختهاند تا در بورس سرمایهگذاری کنند، هشدار دادند حواسشان را جمع کنند. یکی از کاربران با بیان اینکه منتظر یک ابرتورم خوشگل در کشورمان باشید نوشت: «حواسمان باشد همانقدر که سرمایه ما بهصورت بالقوه رشد میکند، قدرت خرید و ارزش درآمدها بهصورت بالفعلی تقلیل و البته شکاف طبقاتی تعمیق پیدا میکند.»
اما تشبیه شرایط ایران به ونزوئلا مخالفانی هم داشت. یکی از این افراد در صفحه شخصی خود نوشت: «مدام نگویید ایران در حال ونزوئلایی شدن است. چراکه وضعیت ایران با ونزوئلا قابل قیاس نیست. وضعیت بورس ایران هم با بورس آنجا قابل قیاس نیست. در نظر داشته باشید که ونزوئلا دارای ابرتورم چند هزار درصدی است که با حقوق ماهانه نهایت میتوانید چند کیلو میوه بخرید اما تورم ایران امروز ۵۰ تا ۶۰ درصد است، آنهم در شرایط سخت تحریمی و کرونایی.» اما یکی از کاربران هم در جواب او نوشت: «ما که نگفتیم ایران ونزوئلاست، ولی احتمال میدهیم که به سمت ونزوئلایی شدن برود.
آیا مردم ونزوئلا ۵ سال پیش این روزها را پیشبینی میکردند؟ مساله این است که متوجه باشیم این شرایط بهصورت تدریجی شروع میشود و اگر واکنشی صورت نگیرد حتماً به سمت ونزوئلایی شدن پیش میرویم.» البته روز گذشته که محور فضای شبکههای اجتماعی بین فعالان بازار سرمایه صحبتهای حسین عبده تبریزی بود، یکی از کاربران با ملاک قرار دادن گزارش درباره روند بورس ایران و ونزوئلا نوشت: «یک سوال هم از جناب عبدهتبریزی عزیز دارم، چرا بورس ایران را با بورس کره و عربستان مقایسه کردی، حداقل با بورس زیمبابوه و ونزوئلا مقایسه میکردی تا مردم کمی حرفهای شما را باور کنند.»
هسته معاملات هم یکی از آن موضوعاتی است که انگار قرار نیست هیچوقت تعیین تکلیف شود و البته برای همین هم خستگیاش از ذهن کاربران شبکههای اجتماعی پنهان نمیماند. در واکنش به این وضعیت یکی از کاربران در توییتر نوشت: «ما در بورس نه میدانیم چند میفروشیم، نه میدانیم چند میخریم، نه میدانیم کی میخریم، نه میدانیم کی میفروشیم و نهایت کاری که میکنیم فقط کلیک کردن روی یک دکمه است و بقیهاش با خداست.»
سعید درخشانی، تحلیلگر بازار سرمایه هم در همین رابطه نوشت: «برای فروش باید حداقل قیمت را وارد کنیم و برای خرید حداکثر قیمت را و تازه نیم ساعت بعد ببینیم کجا معامله شده است! یاد دهه ۷۰ افتادم که معاملات اینطوری بود که شما یک هفته بعد متوجه میشدید چند خریدید، چندتا خریدید و سهم چند شده است!»
اما مثل همیشه یکی از توییتهایی که روز گذشته بین کاربران شبکههای اجتماعی حسابی دستبهدست شد و مورد توجه قرار گرفت را بخوانید: «از معجزات ریال این است که خرجش کنی، پسانداز کردهای اما پساندازش کنی، خرجش کردهای.»
محمود واعظینژاد | مدیرعامل استارتآپ مهمانو
در حالی که بهطور متوسط روزانه ۱۵۰۰ میلیارد تومان وارد بورس و سوداگری سهام میشود، در کل سال ۹۸ فقط ۲۷۰ میلیارد تومان روی ۱۴۵ استارتآپ در ایران سرمایهگذاری خطرپذیر انجام شده است.
شفا شریفعسگری | توسعهدهنده استارتآپ سلاما
یکی گفت: تو با چه انگیزهای اینقدر فعالانه مشغول ترویج کارآفرینی و توسعه استارتآپ سلاما هستی! مگه اوضاع رو نمیبینی، گفتم: خلاصه بگم کاشتند خوردیم، میکارم بخورند.