درخواست و توصیه بازار سرمایه بخش خصوصی از دولت چه بود

برنامه های بورسی دولت | روحانی: بورس اولویت اول اقتصادی است

رئیس جمهور در جلسه ستاد اقتصادی اعلام کرده بورس تا پایان امسال اولویت اقتصادی سیاست گذار است. وزیر اقتصاد هم در نشست با پارلمان بخش خصوصی از برنامه های جدی بورسی دولت خبر داد.

به گزارش «دنیای بورس»، پایگاه اطلاع رسانی دولت در گزارشی نوشت حسن روحانی روز سه شنبه در جلسه ستاد اقتصادی دولت با بیان اینکه مدیران و مسوولان کادر درمانی کشور از آغاز دوران بیماری کرونا، لحظه‌ای از کار و تلاش و مبارزه با این بیماری دست نکشیده‌اند، گفت: دولت در قالب ستاد ملی مبارزه با کرونا، کمیته اقتصادی را نیز همزمان با کمیته درمان فعال کرد و مبارزه را عملاً در دوجبهه مقابله با بیماری کرونا از یک سو و تحریم‌ها و عوارض بیماری کرونا بر اقتصاد کشور از سوی دیگر، آغاز کرد.

رئیس جمهور با قدردانی از تلاش همه مدیران کشور، تصریح کرد: مدیران کشور در بخش‌های مختلف طی این دوره بسیار سخت تحریم با روحیه جهادی که یادآور روزهای دفاع مقدس بود، حتی در ایام تعطیلات رسمی کشور نیز از کار و تلاش دست نکشیدند.

روحانی با تاکید بر اینکه تاریخ این روزها را از یاد نخواهد برد، تقویت بیش از پیش انسجام و وحدت در کشور را در شرایط کنونیِ مبارزه همزمان با تحریم‌های دشمنان و بیماری کرونا، ضروری خواند و اظهار داشت: دولت در این خصوص دست یاری به سوی مردم و بخش خصوصی و فعالان اقتصادی دراز کرده و از همه یاری طلبیده است و بی تردید حتی منتقدان منصف نیز با انتقاد خود راهنما بوده اند و می‌توانند زمینه‌ساز رفع بسیاری از مشکلات و مخاطرات باشند.

رئیس جمهور در عین حال تاکید کرد که برخی انتقادهای غیرمنصفانه و حاشیه پردازی‌ها نیز نمی‌تواند دولت را از مسیر اصلی که خدمت صادقانه به مردم و حل مشکلات آنها و مبارزه جدی با تحریم است، دور کند.

روحانی اظهار کرد: از افتخارات کشور در مدیریت همزمان با تحریم و کرونا، تامین بازار مایحتاج ضرورری مردم بوده است به نحوی که اجازه نداده ایم آرزوی غیر انسانی تحریم کنندگان که ایجاد مشکل و پریشانی در زندگی روزمره اقتصادی مردم در تامین اقلام مورد نیاز زندگی شان بوده، محقق شود.

رئیس جمهور افزود: مسوولان اقتصادی کشور در این شرایط خاص با دقت و مراقبت هرچه تمام‌تر در حال رصد وضعیت و تامین کالاهای ضروری و اقلام اساسی زندگی مردم هستند تا نه در مضیقه کمبود کالا باشیم و نه گرانی گریبانگیر مردم شود.

روحانی با اشاره به اینکه در برخی کشورها حتی کشورهای توسعه یافته همزمان با شیوع کرونا، مردم به بازارها و فروشگاه ها هجوم آوردند اما این اتفاق در ایران رخ نداد، خاطرنشان کرد: این نشان و گواهی بر موفقیت مسوولان و تلاش جهادی در مدیریت اقتصادی کشور است.

رئیس جمهور اظهار کرد: مهمترین نکته ای که مردم، صاحب نظران و کارشناسان اقتصادی می بایست با توجه ویژه به آن بپردازند این است که در شرایط سخت و بی سابقه تحریم حداکثری و شیوع یک بیماری خطرناک نظیر کرونا، عارضه ها و فشار اقتصادی یک معضل جهانی است و اینکه برخی با نگاه صرفا سیاسی بخواهند دولت و مسوولانی را که با تلاش شبانه روزی در حال مدیریت این معضل و گذر از این گردنه سخت هستند، مورد هجمه قرار دهند و به افزایش انتظارات جامعه دامن بزنند، نه تنها منصفانه نیست که حتی بر خلاف مصالح کشور و جامعه است.

روحانی تامین داروهای ضروری و مورد نیاز مردم و بیماران را از تلاش‌های ارزشمند و قابل تقدیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و بانک مرکزی در شرایط سخت کنونی دانست و افزود: خوشبختانه با تلاش مسوولان و دستگاه‌های ذیربط و با برنامه‌ریزی مناسب داروهای مورد نیاز مردم علی رغم شرایط سخت تحریم و شیوع کرونا تامین شده است.

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه نباید اجازه دهیم فشار تحریم برای تامین ارز باعث افزایش قیمت نیازمندی های ضروری مردم شود، گفت: رصد و اقدام به موقع مسوولان می تواند مردم را به ایجاد یک ثبات و آرامش قابل اطمینان امیدوار کند.

روحانی با اشاره به ضرورت مدیریت در بازار سرمایه و تامین ارز مورد نیاز برای تامین نیازمندی های کشور تا پایان سال به عنوان یکی از اولویت های اقتصادی کشور، تصریح کرد: مسوولان سیاست خارجی و بانک  مرکزی در تلاش هستند تا از طریق رایزنی های چند جانبه طلب‌های ارزی ایران در دیگر کشورها را آزاد کنند تا با این اقدام بازار ارز کشور از التهاب های احتمالی مصون بماند.

 

ارزش صندوق دولتی دارا یکم دو برابر شد

وزیر اقتصاد از دو برابر شدن ارزش واحد‌های خریداری شده نخستین صندوق سرمایه‌گذاری دولتی قابل معامله در بورس که به تازگی عرضه شد، خبر داد.

فرهاد دژپسند در حاشیه سیزدهمین نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران در جمع خبرنگاران افزود: عرضه واحد‌های صندوق ETF در اردیبهشت، نخستین تجربه ما در واگذاری این صندوق‌ها بود که از طریق آن بزرگ‌ترین صندوق ETF کشور شکل گرفت. وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه حدود سه میلیون و ۶۰۰ هزار نفر، واحد‌ها و یونیت‌های نخستین صندوق ETF را خریداری کردند گفت: در حال برنامه‌ریزی هستیم تا دو ماه آینده دومین صندوق‌ای تی اف را نیز در بازار سرمایه عرضه کنیم. وی با بیان اینکه باقیمانده سهام متعلق به دولت در بورس عرضه خواهد شد افزود: عرضه‌های اولیه در بورس ادامه خواهد یافت که با این عرضه، در صدد ایجاد تعادل در بازار سرمایه هستیم.

 

شرکت های جدید یک ماهه در بورس پذیرش می شوند + زمان ورود دومین صندوق

وزیر اقتصاد همچنین با اعلام کاهش زمان پذیرش شرکت های جدید در بورس و فرابورس از یک سال به یک ماه از پذیره نویسی دومین صندوق دولتی طی دو ماه آینده و دو برابر شدن ارزش نخستین صندوق خبر داد.

وی با اعلام استقبال بخش خصوص از پنجره واحد فیزیکی و راه اندازی سامانه ایی تا بهمن سال جاری گفت: عمده تقاضای نمایندگان بخش خصوصی، تسهیل شرایط کسب و کار، تامین مالی، مالیات و گمرک بود که برخی موارد در همین جلسه پیگیری و بررسی شد.

وی افزود: مودیانی که زودتر از موعد اقدام به پرداخت  مالیات کنند از پاداش به ازای هر ماه  1.5 درصد و در سال 18 درصد برخوردار خواهند شد. همچنین در سال جاری فرایند پذیرش یک ساله شرکت های جدید در بورس و فرابورس با لحاظ کردن مالیات سال قبل به جای 10 سال ، طی یک ماه انجام خواهد شد.

دژپسند با اعلام شروع پذیره نویسی دومین صندوق ETF دولتی در بورس در دو ماه آینده از افزایش دو برابری ارزش واحدهای نخستین صندوق و شامل 5 بانک و بیمه خبر داد وگفت: در سال جاری هزار هزار میلیارد تومان تامین مالی خواهد شد که سهم بازار سرمایه 50 درصد این عدد است.

وزیر اقتصاد با اشاره اینکه عرضه‌های اولیه در بورس را به طور منظم خواهیم داشت، تصریح کرد: با توجه به عرضه‌های پیشرو در بورس، در صدد ایجاد تعادل در بازار سرمایه هستیم.

 

حمایت دولت از شرایط حضور فعالان اقتصادی در بازار سرمایه

وزیر اقتصاد همچنین تاکید کرده بود: شرایط حضور فعالان اقتصادی در بازار سرمایه و صدور مجوزها برای رونق کسب و کار تسهیل شد.

به گفته فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی پس از دیدار با اعضای اتاق بازرگانی تهران نیز گفته بود: بخش خصوصی یکی از رکن‌های اصلی توسعه اقتصادی کشور است و حل مشکلات این بخش می‌تواند نقش بسزایی در تحقق شعار سال (جهش تولید) داشته باشد.

آقای دژپسند با اعلام اینکه هدف از این نشست، شنیدن صدای بخش خصوص و پیگیری مشکلات آن‌ها در حوزه کسب و کار بود، افزود: عمده تقاضای نمایندگان بخش خصوصی، تسهیل شرایط کسب و کار، تامین مالی، مالیات و گمرک بود که برخی موارد در همین جلسه پیگیری و بررسی شد.

وی گفت: تأمین مالی یکی از بحث‌های جدی است که باید از دو مجرا کار را پیش ببریم، ضمن اینکه برآورد کسری بودجه، ۱۴۰ هزار میلیارد تومان است؛ در حالیکه این برآورد وزارت اقتصاد نیست، بلکه ما معتقدیم که کسری بودجه زمانی است که حساب دولت بسته شده و مصارف بر منابع پیشی بگیرد، اما پیش بینی عدم تحقق چیز دیگری است که اگر همزمان با طراحی منابع جدید و اصلاح ساختار برای مدیریت هزینه نشود، کسری بودجه را رقم می‌زند.

آقای دژپسند افزود: اطمینان خاطر می‌دهیم تا زمانی که در این مسند هستیم در برنامه جدی برای تأمین مالی بودجه، ابزار افزایش فشار مالیاتی نخواهد بود؛ به خصوص اینکه سال ۹۹ به نام سال جهش تولید نام گذاری شده است.

وزیر اقتصاد با اشاره به آغاز به کار سامانه ملی برای صدور مجوزهای شروع کسب و کار گفت: فعالان اقتصادی موانع، ایستگاه‌ها و مزاحم‌ها را به وزارت اقتصاد گزارش کنند و اگر دستگاهی هم مطالبه غیرمنطقی داشت، فعالان اقتصادی آن‌ها را معرفی کنند.

وی همچنین از استقبال بخش خصوص از پنجره واحد فیزیکی خبر داد و گفت: این پنجره در ۴ استان دیگر ایجاد می‌شود و مهمتر اینکه تا دهه فجر امسال سامانه ای ایجادخواهد شد که فعالان بخش خصوص برای دریافت یک مجوز یا تاسیس یک شرکت درگیر مشکلات آزار دهنده نباشد.

وزیر امور اقتصادی و دارایی در ادامه با اشاره ایجاد شرایط مناسب برای استفاده مودیان از قانون بخشودگی جرائم مالیاتی افزود: مودیانی که بتوانند مالیات خود را زودتر از موعد پرداخت کنند، به ازای هر ماه، از ۱.۵ درصد پاداش برخوردار خواهند شد که سالانه ۱۸ درصد می‌شود که این رقم از سود بانکی هم بیشتر است.

آقای دژپسند همچنین از حمایت از شرکت‌های بزرگ برای حضور در بازار سرمایه خبر داد و گفت: هر شرکتی که مدارکش آماده باشد، می‌تواند طی یک ماه در بورس پذیرش شود در حالی که این روند قبلا تا یک سال هم طول می‌کشید. براساس قانون برای پذیرش شرکت‌ها در بورس، سازمان امور مالیاتی باید ۱۰ سال گذشته‌ آن‌ها را از نظر مالیاتی بررسی کند، اما به گفته وزیر اقتصاد مقرر شد برای حمایت از شرکت‌ها و تسهیل شرایط، این قانون برای امسال انجام نشود.

وی با بیان اینکه عمق بازار سرمایه باید افزایش و برخی از مسیر تامین مالی بنگاه‌ها از سمت بانک‌ها به سمت بازار سرمایه تغییر یابد اضافه کرد: بازار سرمایه جایگزین بازار پول نخواهد شد، بلکه باید رابطه مکملی با هم داشته باشند و تامین مالی بانک‌ها باید در کنار بازار سرمایه صورت گیرد؛ البته بانک‌ها نیز با تولید راه خواهند آمد؛ بنابراین اگر بتوانیم منابع وام داده شده را به نظام بانکی برگردانیم این منابع به بخش‌های جدید واگذار خواهد شد.

وی افزود: بانک‌ها عزم جزم دارند که دارایی مازاد اعم از بنگاه و سهام را عرضه کنند، بر این اساس سامانه جدیدی برای این کار طراحی شده و در حالیکه ده ماه از زمان رونمایی آن می‌گذرد تنها ده درصد تقاضا برای خرید اموال مازاد بانک‌ها داشتیم از این رو درخواست ما این است فعالان اقتصادی بیایند و این اموال را بخرند، ما هم حاضریم که موانع را برطرف کنیم.

وزیر اقتصاد همچنین از پرداخت تسهیلات بیش از ۹۰۰ هزار میلیارد تومانی بانک‌ها در سال گذشته خبر داد و گفت: از این رقم تنها ۳۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات جدید و بقیه آن تمدید و امهال مطالبات برای کمک به بخش خصوصی و تولید بود.

 

انتقاد بخش خصوصی اتهام رانت خواری را به دنبال دارد

رئیس اتاق بازرگانی تهران هم در این جلسه گفته بود: وقتی بخش خصوصی از سیاست‌های اقتصادی دولت انتقاد می‌کند به رانت خواری و سوء استفاده‌ها متهم می‌شود که کار قشنگی نیست.

مسعود خوانساری در سیزدهمین نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران که با حضور وزیر اقتصاد برگزار شد افزود: پیش بینی بانک جهانی برای اقتصاد دنیا رشد منفی ۵ و ۲ دهم درصد در سال ۲۰۲۰ است و برای ایران نیز پیش‌بینی شده رشد اقتصادی ۵ و ۳ دهم درصد کاهش یابد که با توجه به کاهش‌ها در دو سال اخیر، اقتصاد کشور ۱۶ و ۴ دهم درصد کوچکتر خواهد شد.

وی اضافه کرد: آقای دژپسند، شما در مصاحبه‌ای اعلام کردید که درآمد‌های دولت ۱۴۰ هزار میلیارد تومان کاهش می‌یابد که علت آن هم کاهش درآمد‌ها از جمله در بخش نفت است همچنین مرکز پژوهش‌های مجلس نیز کسری بودجه را از ۱۸۵ هزار میلیارد تومان اعلام کرده است بفرمایید برای این کسری‌ها چه تدبیری اندیشیده شده، زیرا به نظر می‌رسد بودجه‌ای که به مجلس داده شده است نمی‌تواند جوابگوی این کسری‌ها باشد.

خوانساری گفت: اعلام شده که تورم ۲۲ درصدی خواهیم داشت، اما شواهد از جمله افزایش‌های اخیر در قیمت‌ها بیش از این مقدار را نشان می‌دهد بنابراین تدابیر جدی باید اتخاذ شود تا اقتصاد کشور و بنگاه‌ها دچار لطمه نشوند.

وی افزود: این در حالی است که هیچ کاهشی در بودجه جاری دولت مشاهده نمی‌شود و حقوق‌ها در دولت سر وقت پرداخت می‌شود در حالی که در بخش خصوصی بنگاه‌ها یا تعدیل نیرو دارند و یا با حقوق معوق روبرو شده اند بنابراین مجموعه دولت از این کسری بودجه‌ها کمتر آسیب می‌بیند.

رئیس اتاق بازرگانی تهران گفت: اگرچه چاپ اوراق قرضه برای جبران کسری بودجه اقدام مثبتی است، اما بانک مرکزی اعلام کرده در سال ۹۸ حدود ۹۷۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده که در مقایسه با سال قبل از آن ۲۶ درصد رشد را نشان می‌دهد این در حالی بود که تورم تولیدکننده ۳۶ و هفت دهم درصد بود ضمن اینکه اگر قرار باشد خریدار اصلی اوراق قرضه بانک‌ها باشند تسهیلات پرداختی بانک‌ها در مقایسه با سال قبل از آن کاهش بیشتری می‌یابد.

 

فرآیند ورود و پذیرش شرکت‌ها در بورس کاهش یابد

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران گفت: هم اکنون برای ورود و پذیرش شرکت‌ها در بورس به یک سال زمان نیاز است از این رو پیشنهاد مشخص ما این است که این فرآیند کاهش یابد.

آقای مسعود خوانساری، در سیزدهمین نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: این روز‌ها رونق خوبی در بازار سرمایه به وجود آمده است طوری که در سه ماهه ابتدای امسال، یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر افراد جدید علاوه بر بحث سهام عدالت، وارد بورس شده اند که امیدواریم در بورس کار به بهترین شکل پیش رود.

وی اضافه کرد: باید شفافیت بیشتری روی سهام عرضه شده و قیمت‌های ارائه شده در بورس حاکم شود، زیرا این نگرانی وجود دارد که اگر بورس ریزش کند، مشکلی شبیه موسسات و صندوق‌های اعتباری را به وجود آورد.

آقای خوانساری همچنین گفت: در دورانی که با تحریم روبرو هستیم و فروش نفت دچار مشکل است، یکی از راه‌هایی که می‌تواند رشد اقتصادی را توسعه دهد، برطرف کردن موانع کسب و کار و حذف مجوز‌های زائد است که خوشبختانه با اقدام وزارت امور اقتصادی و دارایی برای ایجاد پنجره واحد آغاز کسب و کار، این امیدواری وجود دارد که موانع پیش روی کسب و کار‌ها برطرف شود.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران افزود: صادرات غیرنفتی یکی از منابع اصلی درآمدی کشور در حال حاضر است که متأسفانه در دو ماهه اول امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل با کاهش ۴۸ و ۷ دهم درصدی روبرو هستیم که اگرچه مقدار زیادی از این کاهش مربوط به کرونا است، اما سیاست‌های غلطی که برای صادرات اعمال می‌شود عامل اصلی کاهش صادرات است.

آقای خوانساری ادامه داد: بار‌ها این بحث مطرح شده است که مشورت با دست اندرکاران بخش خصوصی در امر صادرات راهگشا است؛ اما کمتر به این موضوع بها داده شده است و بسیاری از صادرکنندگان واقعی که سالیان سال صادرکننده بوده اند، از چرخه خارج و افراد جدیدی وارد می‌شوند و این نگرانی وجود دارد که آیا ارز آن‌ها نیز برمی گردد.

وی در خصوص بازار خودرو نیز گفت: برگزاری قرعه کشی برای خودرو در دنیا بی نظیر بوده است؛ زیرا برای ۲۵ هزار خودرو، ۷ میلیون نفر ثبت نام کرده اند که نمی‌دانیم این چه شاهکاری بوده و به نظر می‌رسد که این اقدام نسنجیده بود.

رئیس اتاق بازرگانی تهران افزود: در بحث واگذاری‌ها نیز باید به این نکته اشاره کرد که بعد از تغییرات در سازمان خصوصی سازی، پرونده‌هایی که مدیران قبلی تائید کرده بودند، در حال حاضر با شکایت همین مدیران به مرکز داوری ارجاع شده است، این کار زیبایی نیست و ناامنی در بخش خصوصی ایجاد خواهد کرد.

وی افزود: در کسب و کار‌های مرتبط با کرونا و تسهیلاتی که در نظر گرفته شده است، واحد‌های تولیدی منظور نشده اند که باید به این فهرست اضافه شود؛ ضمن اینکه در ارتباط با استمهال دریافت فهرست بیمه که کارفرمایان جریمه نشوند اگرچه بخشنامه شده، اما تامین اجتماعی به آن عمل نمی‌کند که امیدواریم در دولت مطرح شود.

خوانساری گفت: اگر امسال، سال جهش تولید است حتماً همه ما باید در این حوزه فعالیت کنیم، در غیر این صورت جهش محقق نشده و موانع جدید به اقتصاد وارد می‌شود.

Submitted by admin on