به گزارش «دنیای بورس» به نقل از بلومبرگ، نفت برای دومین روز متوالی با افزایش خوشبینی در مورد کاهش بیشتر تولید توسط اوپک پلاس در پاسخ به ویرانی تقاضا توسط ویروس کرونا که اثر افزایش بیشتر موجودی های نفت خام ایالات متحده را نیز خنثی کرد، روز مثبتی را داشته است.
در حالی که عربستان سعودی و روسیه در مورد تهدید شیوع کرونا و اثر آن بر تقاضای جهانی با هم اختلاف دارند، مذاکرات بین کارشناسان اوپک و متحدانش به روز سوم افزایش یافته است زیرا آنها به دنبال تعیین تأثیر بر مصرف هستند.
نفت از اوایل ژانویه هنوز بیش از 18 درصد کاهش یافته است زیرا گسترش ویروس کشنده باعث کاهش مسافرت و مصرف سوخت و افزایش روند تجارت در سراسر جهان مشود. کارشناسان انتظار دارند که این بحران یک سوم رشد جهانی تقاضای نفت را در سال 2020 از بین ببرد.
استفان اینز ، استراتژیست اصلی بازار در AxiCorp گفت: "سرمایه گذاران خوش بینانه عمل می کنند که اوپک + پاسخ مناسبی را برای رفع نگرانی های ناشی از شیوع ویروس ارائه می دهد." وی افزود: با این وجود ، به دلیل تأثیر مصرف چین ، قیمت ها دوباره مثبت میشود .
براساس اطلاعات اداره اطلاعات انرژی ، ذخایر نفت خام ایالات متحده هفته گذشته 3.36 میلیون بشکه افزایش یافته است. موجودی ها برای هفته دوم به بالاترین سطح طی بیش از یک ماه افزایش یافت.
سیگنالهای متناقض اوپکپلاس به نفت
به گزارش دنیای اقتصاد، با وجود نشانههایی از نزدیک شدن کشورهای صادرکننده نفت در اوپکپلاس به توافقی درباره تعمیق بیشتر تولید، نگرانیها در مورد نفت هنوز پابرجاست. پس از آنکه کمیته ویژه اوپکپلاس برای دو روز تاثیر شیوع ویروس کرونا در چین بر میزان تقاضای نفت و قیمت آن را مورد بررسی قرار داد، به گفته برخی منابع خبری مخالفت روسیه باعث به درازا کشیدن این نشست تخصصی تا روز پنجشنبه شد.
در این روز منابع نزدیک به اوپکپلاس به خبرگزاری رویترز گفتند کمیته مشترک فنی (JTC) کاهش ۶۰۰ هزار بشکهای تولید نفت را که تا ماه ژوئن ادامه خواهد داشت، توصیه کرده است.
بهدنبال این خبر سرگی لاوروف، وزیر امورخارجه روسیه که در مکزیک حضور داشت به خبرنگاران گفت «از این ایده حمایت میکند.» وی به گفتوگوی تلفنی رئیسجمهوری این کشور ولادیمیر پوتین و ملکسلمان، پادشاه عربستان بهعنوان بزرگترین صادرکننده نفت جهان درباره ویروس کرونا اشاره کرد و گفت: البته (ویروس کرونا) عواقبی برای بازار نفت خواهد داشت.
این واکنش از جانب روسیه که بزرگترین کشور تولیدکننده نفت خارج از اوپک در اوپکپلاس است، برخلاف گزارشهای پیش از آن مبنی بر اکراه این کشور برای تعمیق بیشتر تولید بود.
سهشنبه الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه گفته بود با قطعیت نمیتوان گفت زمان کاهش تولید فرارسیده است. دیروز نیز نواک بر نااطمینانی بازار افزود و اظهار کرد: کشورش هنوز درحال ارزیابی تاثیر شیوع ویروس کرونا است و هنوز تصمیمی برای واکنش مناسب در این رابطه نگرفته است. در این میان گزارشهایی مبنی بر مشورت وزارت انرژی روسیه با دولت این کشور تا آخر هفته و اتخاذ تصمیم نهایی در ابتدای هفته آینده منتشر شده است.
اوپکپلاس که به تنهایی ۴۰درصد نفت دنیا را تولید میکند، در نشست قبلی خود در دسامبر توافق کرد میزان کاهش تولید خود را از ۲/ ۱ میلیون بشکه در روز به ۷/ ۱ میلیون برساند. علاوه بر این، عربستان داوطلبانه میزان تولید خود را ۴۰۰ هزار بشکه پایینتر از سهمیه خود نگه داشته است که به این ترتیب، میزان واقعی کاهش روی ۱/ ۲ میلیون بشکه در روز قرار دارد.
منابع آگاه که در نشست سه روزه کمیته ویژه اوپکپلاس حضور داشتند همچنین گفتهاند پیشنهاد دیگری برای تمدید کاهش ۱/ ۲ میلیون بشکهای نفت در روز تا پایان سالجاری میلادی دادهاند. این توافق ماه آینده (مارس) منقضی میشود. علاوه بر این موضوع، این منابع گفتهاند هنوز تاریخی برای برگزاری نشست اضطراری احتمالی این گروه و تصویب توافق جدید تنظیم نشده است. بهنظر میرسد حالا همه چیز به تصمیم روسیه برای پیوستن به تعمیق هرچه بیشتر تولید برای مقابله با کاهش تقاضای جهانی بستگی دارد.
این کمیته ویژه میزان کاهش تقاضا را چیزی بیشتر از ۴۰۰ هزار بشکه در روز نمیداند اما نهادهای دیگر مقادیر بسیار بالاتری حتی تا ۳ میلیون بشکه در روز پیشنهاد کردهاند. در معاملات دیروز (جمعه)، قیمت نفت برنت تا لحظه تنظیم این گزارش (ساعت ۱۷ به وقت تهران) با ۴۷ سنت کاهش معادل ۸۶/ ۰درصد به ۵/ ۵۴ دلار بر بشکه رسید.
در ابتدای این روز این نفت شاخص روندی افزایشی داشت و از مرز ۵۵ دلار بالاتر رفته بود. نفت شاخص آمریکا نیز یک درصد کاهش داشت و با افت ۵۰ سنتی روی ۴۵/ ۵۰ دلار در هر بشکه ایستاد.