دنیای اقتصاد: روز شنبه، فلز گرانبهای داخلی ۵۰ هزار تومان افزایش قیمت را به ثبت رساند و به بهای ۳ میلیون و ۹۹۰ هزار تومان رسید. یکی از عواملی که از نظر فعالان به افزایش بهای سکه کمک کرد، رشدی بود که در روز انتهایی هفته در بازار طلای جهانی رخ داد. طلای جهانی روز پنجشنبه خود را به بالای مرز هزار و ۵۰۰ دلاری رساند و روز جمعه در نزدیکی نقطه هزار و ۵۱۵ دلاری به کار خود پایان داد.
به این ترتیب، معاملهگران بازار طلا و سکه داخلی روز شنبه در شرایطی خرید و فروشهای خود را آغاز میکردند که از ناحیه اونس طلا، اوضاع به کام خریداران بود. از آن سو، نرخ دلار نیز دیروز در بازار تهران بیشتر رویه افزایشی داشت و از همان ابتدای روز خریداران بیشتر از فروشندگان بودند. به این ترتیب، سکه در چنین روزی کار سختی برای رشد قیمت نداشت، خصوصا آنکه از لحاظ ذاتی همچنان نسبت به قیمتهای بازار در سطح پایینتری قرار دارد.
اما چه عاملی موجب شد قیمت دلار دومین افزایش متوالی را تجربه کند و به بالاترین قیمتی برسد که در آبان ماه به ثبت رسیده است. آخرین بار ۳۱ مهرماه شاخص ارزی در محدوده قیمتی بالاتر قرار گرفته بود. به گفته فعالان، یکی از محرکهای قیمت دلار در روز گذشته نرخ حواله درهم بود.
بر اساس صحبتهای شماری از معاملهگران، بعدازظهر دیروز بهای حواله درهم ۳ هزار و ۹۰ تومان بود که ۵ تومان بالاتر از روز پیشین بود. نرخ درهم و دلار بازار داخلی با یکدیگر رابطه مستقیم دارند و بهطور معمول انتظار میرود افزایش هر کدام باعث رشد دیگری شود.
در این میان، عدهای از فعالان نیز افزایش قیمت دلار در روز گذشته را طبیعی میدانستند. از نظر آنها بازار در همان دامنه ۱۱ هزار تا ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومانی در حال حرکت است. از نظر این گروه، قیمت پس از آنکه به کف ۱۱ هزار تومانی برخورد کرد و مورد حمایت قرار گرفت، در شرایط فعلی بیشتر با اقبال خریداران مواجه شده است.
در صورتی که این تئوری درست باشد، انتظار میرود قیمت دلار طی روزهای آتی بار دیگر در مسیر کاهشی قرار بگیرد. آنچه این نگاه را باطل میکند، عبور دلار از مرز مقاومتی ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومانی است. عدهای از فعالان نیز افزایش قیمت دلار را به اخبار روزهای اخیر نسبت میدادند و باور داشتند برخی از معاملهگران با جوسازی روانی پیرامون آنها قیمت را بالا بردهاند.
بیانیه افایتیاف و افزایش احتمال بازگشت ایران به لیست سیاه و اخباری از همراهی کشورهای عربی با تحریمهای آمریکا از جمله عواملی بودند که برخی معاملهگران پیرامون آن مانور دادند. با این حال، شمار دیگری از معاملهگران عنوان کردند افزایش روزهای اخیر تا حدی به دلیل افزایش طبیعی تقاضاست. این افزایش تقاضا از نظر آنها تحت تاثیر انتظاری صورت میگیرد که معتقد است تلاش برای تهیه ارز در آذرماه و اوایل دی ماه افزایش مییابد.
علت این موضوع هم آن است که بهطور سنتی چنین انتظاری وجود دارد که در آن مقطع زمانی، تقاضای تجاری افزایش پیدا کند. بخشی از افزایش تقاضا در آن مقطع زمانی نیز ناشی از تسویههای تجاری دلاری در آستانه پایان سال میلادی است. البته بسیاری از معاملهگران چنین نگاهی به رفتار بازار ندارند و عنوان میکنند، قیمت چندان بالا نرفته است که بتوان از تغییر رفتار بازیگران ارزی سخن گفت.
به گفته آنها، قیمت همچنان در دامنه ۱۱ تا ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومانی قرار دارد؛ جایگاهی که مدت زیادی در آن تغییرات خود را ثبت میکند. وقتی قیمت همچنان در یک دامنه تکراری نوسان میکند، نمیتوان از تغییر شرایط بنیادی بازار سخن گفت. در این شرایط باید منتظر بود قیمت از این دامنه خارج شود و بعد با اطمینان بیشتر در مورد رفتار بازار صحبت کرد.
- پیشتر در «دنیای بورس» گزارش تحلیلی دلار و سکه را خوانده بودید.