آیا نزول نرخ خوراک روانکاران ادامه‌دار است؟

همچنان انتظار برای ادامه معاملات سهام در هفته‌های آتی وجود دارد اما این رویه برای روانکاران در شرایط کنونی نکته جالب توجهی است و باید در انتظار معاملات آتی لوبکات در بورس کالا بود.

دنیای بورس: قیمت نفت کوره طی هفته‌های اخیر افت محسوسی را نسبت به سقف چندماهه خود تجربه کرده است. قوانین محیط زیستی که از ابتدای 2020 اعمال می‌شود بر فرآورده‌های نفتی با سولفور بالا مانند نفت کوره فشار وارد می‌کند. این موضوع ریزش قیمتی این محصول پالایشی را در بازار جهانی به دنبال داشته است. در این میان کفه سودآوری به نفع شرکت‌های پالایشی که کیفیت محصول بالاتری را دارا هستند و نفت کوره کمتری را تولید می‌کنند، احتمالا سنگینی می‌کند.

 از طرفی طی هفته‌های گذشته نامه ستاد تنظیم بازار در خصوص کاهش نرخ خوراک روانکاران (به عنوان سیاست‌ جایگزین افزایش نرخ محصول نهایی روانکاران) منتشر شد. قیمت لوبکات بر اساس قیمت جهانی نفت کوره تعیین می‌شود.

چند نکته قابل توجه در این نامه مشاهده شد که یکی از آن‌ها کاهش ضریب محاسبه نرخ لوبکات از 0.95 به 0.9 بود. یکی از نکات دیگر اعلام هفتگی نرخ در صورتی‌که قیمت‌های جهانی نفت کوره مسیر نزولی را در پیش گرفته باشند.

طی هفته‌های اخیر شیب تند نزول قیمت نفت کوره را در بازار جهانی نسبت به یک ماه قبل از آن شاهد بوده‌ایم. بر این اساس محاسبه نرخ خوراک بر اساس فرمول جدید از کاهش قیمت هر تن لوبکات به کمتر از 300 دلار خبر می‌دهد که اگر نرخ دلار نیمایی لحاظ شود (حدود 10700 تومان) قیمت لوبکات به کمتر از 3 هزار تومان به ازای هر کیلو خواهد رسید.

این در حالی است که قیمت لوبکات در معاملات امروز بورس کالا بیش از 3600 تومان به ازای هر کیلو معامله شده است. ادامه دخالت نابجای ستاد تنظیم بازار در قیمت‌گذاری عدم تبعیت از مکانیزم بازار رویه غیرشفاف را ایجاد کرده است. در چنین شرایطی این سوال مطرح می‌شود که آیا واقعا باید در انتظار کاهش ادامه‌دار قیمت لوبکات بود. در این صورت کاهش سود پالایشی‌ها از این محل را احتمالا باید دولت جبران کند ولی آیا این موضوع تحقق می‌یابد.

همچنان انتظار برای ادامه معاملات سهام در هفته‌های آتی وجود دارد اما این رویه برای روانکاران در شرایط کنونی نکته جالب توجهی است و باید در انتظار معاملات آتی لوبکات در بورس کالا بود.

Submitted by admin on