چرا عربستان دست به دامان ترامپ شد؟

11:57 - 1400/01/21
رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرده است که از سعودی‌ها برای مقابله با ایران حمایت نظامی می‌کند؛ این درحالی است که عربستان، پس از ایالات‌متحده و چین، سومین رتبه را از لحاظ هزینه‌های نظامی دارد. این مساله باعث تعجب کارشناسان شده و آنها را بر آن داشته است تا در مورد چگونگی استفاده ریاض از این هزینه گزاف، صحبت کنند.

انتخاب: در همین خصوص روزنامه الکترونیکی رای الیوم نوشت: عربستان سعودی از اوضاع نظامی ضعیف در برابر ایران رنج می‌برد و برای دفاع از خود در مقابله با این کشور، یا حداقل در راستای بازدارندگی در برابر توان نظامی ایران، به ایالات‌متحده متوسل می‌شود. در همین رابطه، ترامپ اعلام می‌کند که در مقابل مبالغی، از عربستان حمایت نظامی می‌کند؛ بدون آنکه هزینه این دفاع و حتی تاریخ اعزام نیرو‌های نظامی آمریکایی را مشخص کند. بودجه نظامی عربستان بیش از یک سوم بودجه نظامی تمام دولت‌های عربی است، یعنی مبلغی معادل ۷۰ میلیارد دلار. اما مشخص نیست که ریاض این مبلغ هنگفت را چگونه صرف می‌کند که توان مقابله با دولتی مانند ایران را بودجه نظامی آن حدود ۱۱ میلیارد دلار است، ندارد.

 در طول سه سال اخیر، عربستان حدود ۲۰۰ میلیارد دلار را به خرید سلاح اختصاص داد؛ درحالی‌که ایران تنها ۳۰ میلیارد دلار در این راستا هزینه کرده است. در شرایطی که ایران موفق به ایجاد یک صنعت نظامی مستقل و داشتن یک ارتش قدرتمند شده است که توان نابودی طرح‌های نظامی و سیاسی آمریکا و اسرائیل را در منطقه دارد؛ عربستان همچنان دولت ضعیفی است که قدرت پایان دادن به جنگ یمن را نداشته و در برابر ابزار نظامی ایران، ناتوان بوده و از پنتاگون کمک می‌خواهد.

واقعا مشخص نیست عربستان سعودی بودجه نظامی خود را چگونه هزینه می‌کند، نه ارتش قدرتمندی دارد و نه از صنعت نظامی مستحکمی برخوردار است. حقوق سربازان و ابزار آلات نظامی که سالانه در دستگاه نظامی عربستان سعودی هزینه می‌شود، بیش از ۱۲ میلیارد دلار نیست؛ پس ۵۸ میلیارد دلار باقیمانده به کجا می‌رود؟! هیچکس نمی‌داند.