دیده‌بان بورس یکشنبه (8 اردیبهشت)

شاخص کل سهام روز گذشته توانست سقف جدیدی را در مرحله بسته شدن بازار به ثبت برساند. اگر چه سهام معدنی و بزرگان سنگ‌آهنی نقش عمده‌ای در صعود 1510 واحدی شاخص داشتند با این حال سایر بزرگان کالایی و گروه‌های بنیادی روندهای کم‌نوسان و پراکنده‌ای را تجربه کردند. در مقابل شاخص هم‌وزن کار خود را با رشد 1.83 درصدی به پایان برد. موضوعی که نشان می‌دهد بازگشت آرامش به بورس با تغییر کانون توجهات همراه شده است.

دنیای بورس: بعد از انتشار بیانیه کاخ سفید در رابطه با لغو تمامی معافیت‌های خرید برای مشتریان نفت ایران، بازار سهام دو جلسه هیجانی را تجربه کرد. اما به سرعت به مدار آرامش بازگشت و آخرین روز هفته گذشته را با روندی ملایم و حتی رو به صعود سپری کرد. معاملات روز گذشته به نوعی نشان از سنگین‌تر شدن کفه آرامش داشت. ارزش معاملات خرد سهام نیز که روندی نزولی در پیش گرفته بود بار دیگر تغییر جهت داد و در جلسه شنبه به 944 میلیارد تومان رسید. ضمنا بار دیگر خالص تغییر مالکیت‌ها به سمت سهامداران حقیقی بازار سنگینی کرد. مساله‌ای که می‌تواند نشانه‌ای از تداوم جذابیت‌های بازار برای معامله‌گران خرد باشد.

محل تمرکز معامله‌گران در روز نخست هفته

از بین تمامی گروه‌های صنعت تنها شاخص 7 گروه روز گذشته قرمز پوش بود و نماگر 30 صنعت بازار برآیندی صعودی داشت. با این که موج هیجانی در فضای عمومی گروه سیمان و قند و شکر فروکش کرده،‌ گروه‌هایی همچون محصولات غذایی و دارویی‌ها در کانون توجه معامله‌گران قرار گرفته‌اند.

انتظار برای تغییر در سیاست‌های ارزی، به خصوص حذف نرخ ۴۲۰۰ تومانی دلار از معادلات اقتصادی کشور، از قدرتمندترین محرک‌های صعود این گروه‌ها به حساب می‌آید. فشار بر درآمدهای نفتی کشور، تا حدودی تقویت‌کننده این پیش‌فرض است که دولت منابع ارزی خود را با احتیاط بیشتری هزینه کند و این مساله می‌تواند در حذف نرخ مرجع عاملی پیشران باشد.

از نکات جالب توجه معاملات روز گذشته صعود ملموس نمادهای گروه‌ خودرو در آغاز معاملات و عقب‌نشینی این نمادها از سقف قیمت روزانه در ادامه داد وستدها بود. در میانه دادوستدهای روز گذشته اخباری از رد طرح معافیت مالیاتی افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها، توسط شورای نگهبان در کانال‌های تلگرامی منتشر شد که اگر چه به تاریخ ۳۱ فروردین ماه باز می‌گشت و به نظر می‌رسد پیشتر مورد توجه اهالی سهام قرار گرفته بود، با این حال بار دیگر در معاملات این گروه نقش عاملی موثر را بازی کرد تا جایی که معاملات نماد «خودرو» از دامنه مثبت قابل‌توجه به محدوده منفی خزید.

همچنان هیجان افزایش سرمایه از محل سهام جایزه در معاملات سهام مشهود است؛‌به خصوص که بازگشایی دو نماد بزرگ بانکی نیز توانسته نشانه‌هایی از کسب بازدهی را برای سهامداران این گروه‌ها به ارمغان آورد. با این حال لازم به تاکید است که شرکت‌های خودروساز عموما دوران خوبی را سپری نمی‌کنند و به رغم انتظارات قبلی سال ۹۸ را نیز با عملکرد ضعیف از هر لحاظ (تولید، فروش و نرخ محصولات) آغاز کرده‌اند. به نظر نمی‌رسد صورت‌های مالی شرکت‌ها و روند سودآوری بتواند به صورت مستقیم هیچ حمایتی از قیمت سهام به عمل آورد. در این شرایط به مخاطبین توصیه می‌شود برای حضور در معاملات این گروه، اشراف به زمین بازی را کاملا پیش‌شرط بدانند و مد نظر داشته باشند.

نمادهای گروه بانکی نیز همچنان حجم و ارزش قابل‌توجهی از معاملات را به خود اختصاص داده‌اند؛ با این حال به نظر می‌رسد موج صعود بعدی این گروه در انتظار صورت‌های مالی سالانه و جلوه‌ای رسمی از اخبار مربوط به تسعیر ارز با نرخ نیمایی باشد. بر خلاف انتظارات برخی فعالان سهام، به نظر می‌رسد سطوح قیمتی کمتر از ۵۰ تومان نیز برای سهامی که در سودآوری با مشکلات عدیده مواجهند در بازار به سهولت پذیرفته می‌شود و این مساله به خودی خود نمی‌تواند محرک صعود سهام باشد. روند قیمتی «وتجارت» بعد از بازگشایی سهم به خوبی موید این فرض است.

تفاوت روند داد و ستدهای «وبصادر» و «وتجارت» را از یک سو می‌توان به هیجان هنگام بازگشایی سهم و از دیگر سو به رفتار سهامداران حقوقی دو نماد نسبت داد.

موعد بازگشت به بزرگان کالایی؟

رشد تمام‌قوای شاخص دلار در معاملات پایان هفته، قیمت کامودیتی‌ها را تحت فشار ملموس قرار داد. به علاوه فشارهای روانی بر بازار نفت سبب شد تا قیمت طلای سیاه در آخرین روز هفته با افت بیش از ۳ درصد همراه شود و اثرات خیزش ناشی از خبر تحریم نفت ایران را از بین ببرد.

بدین ترتیب یکی از محرک‌های اصلی صعود سهام کالایی نتوانسته است ابتدای هفته پر قدرتی را برای این گروه رقم بزند. در این شرایط ۳ عامل دیگر در روند قیمتی این گروه می‌توانند اثرگذار باشند.

مهم‌ترین محرک بزرگان بنیادی بازار می‌تواند اخباری از نحوه تعیین نرخ ارز در بازار متشکل ارزی باشد که می‌تواند ابعاد سودآوری شرکت‌ها را کاملا متحول سازد. بر این اساس اخبار مربوط به این بازار همچنان مورد توجه فعالین بورسی است.

از دیگر سو عملکرد درخشان و کاملا فراتر از انتظار در فروردین می‌تواند عاملی باشد که روند کوتاه‌مدتی برای قیمت سهام رقم بزند. و نکته نهایی به موعد برگزاری مجامع این شرکت‌ها و سیاست ایشان در نحوه تقسیم سود باز می‌گردد.

بدین ترتیب توصیه می‌شود که بازیگران سهام تمامی این مولفه‌ها را در روند معاملات خود مدنظر داشته باشند و انتظار از بازدهی سهام را در قالب فرصت‌های موجود و فرصت‌های از دست رفته بسنجند.

  • رویدادهای داخلی از نگاه «دنیای بورس»

الف) کلان: جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا با تصویب برخی پیشنهادات دو وزارتخانه صنعت و کشور برای رفع مشکلات شرکت‌ها و روش‌های ادامه تولید و صادرات نفت برگزار شد.

عباسعلی کدخدایی؛ دبیر شورای نگهبان با ارسال نامه‌ای به رئیس مجلس برای بار دوم، معافیت مالیاتی افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها را رد کرد. اما وزارت صنعت و سازمان بورس درحال پیگیری این موضوع از طریق شورای هماهنگی اقتصادی سران سه قوا هستند.

ب) صنایع: فرشاد مقیمی؛ معاون صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت از تولید حداقل یک میلیون و ۲۲۰ هزار خودروی سبک و سنگین در سال ۹۸ خبر داد. در رویداد دیگری غلامرضا تاجگردون؛ رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس میزان بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی براساس محاسبات تراز دارایی‌ها را ١٠٠ هزار میلیارد تومان اعلام کرد.

ج)  شرکت‌ها:  براساس برآورد حسن پرتوی؛ مدیر مالی پاکشو، این مجموعه ممکن است افزایش سرمایه‌ای در سال جاری داشته باشد که پیش‌بینی می‌شود این افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات باشد.

 

Submitted by admin on