دلایل هندی‌ها در تداوم خرید نفت ایران

واشنگتن با درخواست از هند برای قطع واردات نفت از ونزوئلا، ممکن است تمایلش را برای تسهیل تحریم‌ها علیه ایران برای دهلی‌نو که سومین مصرف‌کننده بزرگ نفت جهان است، نشان داده باشد و هند نیز از این درخواست به‌عنوان اهرمی در مذاکراتش برای تمدید معافیت و ادامه خرید نفت ایران استفاده خواهد کرد.

ایسنا: هند به نفت ایران و ونزوئلا برای فعالیت پالایشگاه‌هایش نیاز دارد، اما نفت ایران از برتری نزدیکی، ارزانی قیمت و قابل اطمینان بودن در مقایسه با نفت ونزوئلا که زیرساخت‌های انرژی آن در حال فروپاشی است، برخوردار است. آمریکا از تحریم‌ها علیه صادرات نفت تهران و کاراکاس برای اعمال فشار اقتصادی علیه کشورها استفاده می‌کند. اما این دو سیاست آمریکا برای هند که یک واردکننده بزرگ نفت است، مشکلاتی ایجاد کرده و گفت‌وگوهای دیپلماتیک درباره هر کدام از این سیاست‌ها را بدون صحبت درباره دیگری غیرممکن ساخته است.

تحلیلگران می‌گویند هند در مذاکرات برای دریافت معافیت بیشتر برای واردات نفت ایران، ممکن است به افت چشمگیر واردات نفت ایران، پتانسیل برای کاهش واردات ونزوئلا و اتکای فزاینده به نفت آمریکا اشاره کند. طبق آمار پلاتس، صادرات نفت ایران به هند از ابتدای سال ۲۰۱۹ تاکنون به حدود ۲۷۰ هزار بشکه در روز رسیده است که در مقایسه با متوسط واردات سال ۲۰۱۸ که حدود ۵۱۷ هزار و ۸۲۳ بشکه در روز بود، کاهش شدیدی را نشان می‌دهد.

اما صادرات ونزوئلا به هند نسبتا ثابت ماند. هند از ابتدای سال ۲۰۱۹ تاکنون ۲۹۶ هزار و ۳۵۶ بشکه در روز در مقایسه با ۲۸۵ هزار و ۲۵۵ بشکه در روز در سال ۲۰۱۸ و ۳۳۴ هزار و ۹۹۷ بشکه در روز در سال ۲۰۱۷ نفت از ونزوئلا وارد کرده است.

تخفیف در قیمت نفت سنگین ایران، احتمالا پالایشگاه‌های هند را علاقه‌مند نگه می‌دارد و به ضرر گریدهای نفتی مشابه تمام می‌شود. بنا بر محاسبات اس‌اند‌پی گلوبال پلاتس، نفت سنگین ایران برای تحویل به ساحل غربی هند در مارس 6.20 دلار در هر بشکه ارزان‌تر از نفت مسای ونزوئلا و حدود ۷ دلار ارزان‌تر از نفت مدیوم ترش مارس آمریکا بوده است.

نفت مسای ونزوئلا از نظر کیفیت مشابه نفت سنگین ایران و مارس آمریکا است اما ترشی کمتری دارد و اقتصاد پالایش مشابهی را به خصوص در منطقه گلف کاست آمریکا عرضه می‌کند. پالایشگاه‌های دولتی هند به شدت به نفت ایران وابسته هستند در حالی که دو پالایشگاه خصوصی ریلاینس‌اینداستریز و نایارا انرژی خریداران قابل توجه نفت ونزوئلا هستند.

شرکت ریلاینس که دو پالایشگاه بزرگ را در مجتمع جمناگار در ساحل غربی هند اداره می‌کند، اعلام کرده که واردات نفت از ونزوئلا را تحت تحریم‌های آمریکا کاهش می‌دهد. همچنین این پالایشگاه فروش مواد رقیق‌کننده‌ای مانند نفتا را در ماه گذشته به ونزوئلا متوقف کرد. شرکت نفتی دولتی PDVSA از این مواد رقیق‌کننده برای تهیه گریدهای نفتی قابل صادرات استفاده می‌کند.این وضعیت ممکن است برای نایارا انرژی اندکی حساس‌تر باشد زیرا شرکت روسنفت روسیه که بزرگ‌ترین سهامدار نایارا است، به فعالیت‌هایش در ونزوئلا ادامه داده و عرضه محصولات نفتی به این کشور را افزایش داده است.روسنفت هفته گذشته اظهارات مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا مبنی بر اینکه این شرکت تحریم‌های آمریکا را به چالش کشیده و به خرید نفت از PDVSA ادامه می‌دهد را رد کرد.

Submitted by admin on