تازه‌ترین تحولات شرکت‌ها بررسی شد

رکوردشکنی در پیشنهادهای افزایش سرمایه

تازه‌ترین تحولات شرکت‌ها با تاکید درباره وضعیت هفتگی افزایش سرمایه‌ها مورد بررسی قرار گرفت. در هفته‌ گذشته ۱۹ پیشنهاد افزایش سرمایه از هیات‌مدیره شرکت‌ها در کدال منتشر شد.

دنیای بورس: نخستین مرحله از فرآیند افزایش سرمایه، پیشنهاد هیات‌مدیره است که پس از اظهارنظر مطلوب یا مشروط حسابرس، به سازمان بورس برای صدور مجوز ارسال می‌شود. در هفته‌ گذشته ۱۹ پیشنهاد افزایش سرمایه از هیات‌مدیره شرکت‌ها در کدال منتشر شد که با توجه به ماه‌ها و هفته‌های قبل، رکورد جالب‌توجهی بود. به‌نظر می‌رسد با توجه به دو معافیتی که برای افزایش سرمایه تا پایان سال در نظر گرفته شده است و در هفته‌های پیش به آن اشاره شد، این شلوغی قابل توجیه باشد. در این گزارش به وضعیت هفتگی افزایش سرمایه‌ها از مرحله صدور مجوز توسط سازمان بورس تا ثبت آن با تاکید بر وضعیت معاملات حق‌تقدم آنها پرداخته می‌شود. حرف «ح» پس از نمادهای بورسی به معنی «حق‌‌تقدم» و حرف «ج» به معنی «سهام جایزه» است.

اتکام ح: «بیمه اتکایی امین» در مجمع سالانه خود ۳۰ تومان برای هر سهم تقسیم سود داشت و در مجمع فوق‌العاده پس از آن، تصمیم به افزایش سرمایه ۲۰ درصدی از مطالبات و آورده نقدی گرفت تا سهامداران بتوانند در صورت تمایل از ۳۰ تومان سود تقسیم شده، ۲۰ تومان را به سهام تبدیل کنند. در واقع اتکام بخشی از سود سالانه را که حاصل از سود سپرده‌های بانکی بود و نه ناشی از عملیات بیمه‌ای، به سرمایه تبدیل می‌کند تا بتواند بر توان اتکایی خود در شرایط تحریم بیفزاید. مهلت پذیره‌نویسی این افزایش سرمایه تا ۱۷ فروردین ۹۸ بوده و قاعدتا سرمایه جدید تا مجمع سال آینده به ثبت خواهد رسید. دپارس ح: «پارس دارو» سرمایه خود را از ۲۱ میلیارد تومان به 52.5 میلیارد تومان معادل ۱۵۰درصد از محل مطالبات و آورده نقدی افزایش داد تا ساختار مالی خود را اصلاح کند و البته دقیق‌تر آنکه نیمی از مطالبات سهامداران بابت سود مجامع گذشته را تسویه کند. حق‌تقدم دپارس شنبه هفته گذشته در حدود ۵۰۰ تومان کشف قیمت شد که حدود ۱۵۰ تومان (با درنظر گرفتن صد تومان واریزی) کمتر از قیمت سهم بود و این تفاوت قیمت تا پایان هفته به ۲۰۰ تومان رسید. توجیه این تفاوت آن است که دپارس با سرمایه قدیم به مجمع سالانه آتی خواهد رفت و به سهام جدید سود تعلق نخواهد گرفت. مهلت پذیره‌نویسی تا ۸ فروردین سال آینده است.

 ددام ج: شرکت داروسازی «زاگرس فارمد پارس» که تا چند سال پیش «داملران رازک» نام داشت، یکی از زیرمجموعه‌های «سرمایه‌گذاری دارویی تامین» (تیپیکو) است که عمدتا در زمینه تولید داروهای دامی فعال است. با شدید شدن رقابت در زمینه داروهای دامی و واردات بی‌رویه، ددام زیان‌های سنگینی را تجربه کرد. قانون بودجه سال ۱۳۹۷ فرصت خروج از شمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت را برای ددام فراهم کرد تا در مجمع ۱۵ بهمن افزایش سرمایه حدود ۷۶۶ درصدی از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها را تصویب کرده و سرمایه خود را از حدود ۱۰ میلیارد تومان به بیش از ۹۲ میلیارد تومان برساند. البته این افزایش سرمایه شرط کفایت سرمایه برای حضور در بورس را هم فراهم می‌کند. از حدود ۸۱ میلیارد تومان تجدید ارزیابی کمتر از ۳۰ میلیارد تومان آن ناشی از تجدید ارزیابی زمین است که در سال‌های بعد هزینه استهلاکی را متوجه شرکت نخواهد کرد اما برای بقیه آن شرکت باید استهلاکی حدود ۴ میلیارد تومان در سال‌های آینده هزینه کند که البته در صورت سودده شدن عملیات شرکت به‌راحتی قابل پوشش خواهد بود. همچنین «زاگرس فارمد پارس» تلاش دارد با تولید داروهای انسانی و مکمل‌ها از تمرکز صرف بر داروهای دامی خارج شود. ددام با سرمایه جدید به مجمع سالانه آتی خواهد رفت.وتوصا ج: «سرمایه‌گذاری توسعه صنعتی ایران» در مجمع فوق‌العاده‌ای که روز ۱۴ بهمن و بلافاصله پس از مجمع سالانه برگزار شد، تصویب کرد سرمایه‌اش را از ۱۹۰ میلیارد تومان به ۲۶۵ میلیارد تومان (حدود ۳۹ درصد) از محل سود انباشته برساند. وتوصا که در سال‌های اخیر و پس از واگذاری بخش عمده‌ای از سهام آن به بخش خصوصی یکی از بازیگران فعال بازار سهام شده است، از نظر تعداد سهامدار هم یکی از پرشمارهاست. افزایش سرمایه از محل سود انباشته به نظر مدیران شرکت از تضییع حق سهامداران حقیقی وتوصا که بسیاری از آنها از چند دهه قبل سهامدار هستند و دسترسی به نشانی آنها وجود ندارد، جلوگیری می‌کند.

سازمان بورس هفته گذشته سه مجوز افزایش سرمایه صادر کرد، «سیمان سفید نی‌ریز» (سنیر) ۲۰۰ درصد از محل مطالبات و آورده نقدی، «معدنی و صنعتی چادرملو» (کچاد) حدود ۳۱ درصد از مطالبات و آورده نقدی و شرکت بازار پایه‌ای «کارخانجات کابل‌سازی ایران» (بایکا) حدود ۱۲۳۵ درصد از تجدید ارزیابی دارایی‌ها.«داروسازی جابرابن حیان» (دجابر) روز سه‌شنبه ۲۳ بهمن را برای تشکیل جلسه هیات‌مدیره و تصویب افزایش سرمایه تعیین کرد. «قند لرستان» سه‌شنبه ۲۳ بهمن، «آهنگری تراکتورسازی ایران» چهارشنبه ۲۴ بهمن، «آتیه داده‌پرداز» (اپرداز) روز سه‌شنبه ۲۳بهمن، «شرکت اقتصادی و خودکفایی آزادگان» (خودکفا) روز پنج‌شنبه ۲۵بهمن، «فولاد مبارکه اصفهان» (فولاد) روز شنبه ۲۷بهمن، «نوسازی و ساختمان تهران» (ثنوسا) روز شنبه ۲۷بهمن، «پتروشیمی مارون» (مارون) روز یکشنبه ۲۸بهمن و «صنعتی جام دارو» (فجام) روز دوشنبه ۲۹ بهمن را برای تشکیل مجمع فوق‌العاده و تصویب افزایش سرمایه در مجمع فوق‌العاده تعیین کرده‌اند.

 با وجود صدور مجوز افزایش سرمایه برای «شهد ایران» (۳۱۹ درصد از تجدید ارزیابی)، «سرمایه‌گذاری اعتلا البرز» (حدود ۱۱ درصد از مطالبات و آورده نقدی)، «سرمایه‌گذاری دارویی تامین» (۲۵ درصد از محل سود انباشته)، «سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی» (۳۵ درصد از مطالبات و آورده نقدی)‌، «شاهد» (حدود ۲۳ درصد از مطالبات و آورده نقدی و ۲۵ درصد از سود انباشته) و «سیمان خزر» (حدود ۸۶ درصد از مطالبات و آورده نقدی و حدود ۳۰ درصد از سود انباشته) هنوز زمانی برای مجمع فوق‌العاده تعیین نشده است. «سیمان غرب» (سغرب) افزایش سرمایه حدود ۶۶ درصدی و «کاشی پارس» (کپارس) افزایش سرمایه حدود ۳۵ درصد از مطالبات و حدود ۸ درصد از اندوخته را در مجمع فوق‌العاده تصویب کرده‌اند ولی هنوز اعلامیه پذیره‌نویسی را در کدال منتشر نکرده‌اند.«سرمایه‌گذاری گروه صنعتی رنا» (ورنا) ثبت افزایش سرمایه حدود ۲۲ درصدی از سود انباشته و ۱۰ درصدی از مطالبات و آورده نقدی را انجام داد تا بتواند مجمع سالانه خود را (البته با تاخیر) برگزار کند. «سبحان دارو» (دسبحان) هم افزایش سرمایه حدود ۷۷ درصدی از مطالبات و آورده نقدی را به ثبت رساند. «آهن و فولاد ارفع» (ارفع) در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که ۵۶۳۶ ریال برای هر حق‌تقدم استفاده نشده از بانک سپه قابل دریافت است. پذیره‌نویسی اولیه حق‌تقدم «آ س پ» در حالی با قیمت پایانی ۱۴۲ ریال به پایان رسید که قیمت سهم در مرز ۱۰۰ تومان بود و پذیره‌نویسی اولیه «مهندسی نصیر ماشین» (خنصیر) هم که در بیشتر روزها با قیمت منفی معامله شد، به پایان رسید.

Submitted by admin on