دنیای بورس-امیرهوشنگ نوایی: رشد قیمتی نمادهایی که افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها را در دستور کار دارند موافقان و مخالفان زیادی دارد. مخالفان این روند بر عدم تغییر در روند عملیاتی شرکتها، که عموما نیز زیانده هستند و وضعیت مطلوبی را پشت سر نمیگذارند تاکید میکنند و موافقان این روند بر ارزشگذاری سهام بر اساس خالص ارزش این داراییها تاکید میکنند.
در رابطه با این موضوع نکات و نقدهای بسیاری نگاشته شده است. با این حال بررسی روند قیمتی سهام شرکتهایی که از این محل به افزایش سرمایه پرداختهاند از هیجان خالص در چنین معاملاتی حکایت دارد. با وجود بازگشت به روند اصلاحی در برهه نهایی (پس از ثبت افزایش سرمایه)، اما میتوان اینگونه نتیجه گرفت که این روندها عموما بازدهی قابلتوجهی را در نهایت به همراه دارند. این میزان از رشد رابطه مستقیمی با نسبت افزایش سرمایه دارد و موجهای شکل گرفته در این مسیر نیز از مدتزمان بین طرح شایعات در این رابطه تا ثبت افزایش سرمایه به شدت تاثیر میپذیرند. شاید بتوان یکی از دلایل را خرد شدن قیمت سهم و نزول بهای هر سهم به کمتر از قیمت اسمی (100 تومان) عنوان کرد. نکتهای که باید معاملهگران بورسی به آن توجه ویژه داشته باشند امکان چنین افزایش سرمایهای برای بسیاری از شرکتهای فعال در بورس تهران است. بر این اساس این موضوع ملاک برتری میان سهام شرکتهای مختلف محسوب نمیشود.
موج آخر تجدید ارزیابیها
در ماههای اخیر تجدید ارزیابی بانکها و نمادهای خودرویی جریانی کاملا تاثیرگذار در بازار سهام ایجاد کرده است. اگر چه تمام بهانه توجه به این گروهها به بهروزرسانی ارزش دفتری داراییها محدود نمیشود با این حال این موضوع نیز به خودی خود تعیینکننده بلاقطعی در مسیر نقدینگی بورسی بوده است.
مدتهاست که تحرکات نمادهایی همچون «وتجارت» در پی انتظار برای انتشار پیشنهاد هیات مدیره این شرکتها برای افزایش سرمایه بر روی کدال شکل میگیرد؛ این موضوع در حالی است که عملیات این شرکتها چندان عامل حمایتکنندهای از قیمت سهام نیست.
تجدید ارزیابی بورسیها در گذر زمان
طی 8 سال اخیر ارزش دفتری شرکتهای بورسی با افزایش بیش از 30 هزار میلیارد تومانی مواجه شده است. جدول زیر فهرست نمادهایی که از سال 1390 اقدام به تجدید ارزیابی داراییها کردهاند به همراه درصد افزایش سرمایه از این محل را نشان میدهد. از نکات قابلتوجه آن است که شرکتهایی که طی 5 سال اخیر از این طریق اقدام به افزایش سرمایه کردهاند از معافیت مالیاتی در بهروزرسانی ارزش داراییها نمیتوانند بهره برند.
تجدید ارزیابی دارایی 19 نماد بورسی همچنان در دست اقدام است و به مرحله ثبت افزایش سرمایه نرسیده است. نماد «قشرین» که رکورددار درصد افزایش سرمایه از این امکان است همچنان در حال طی این پروسه است و داد و ستدهای آن از تاریخ 28 آبان ماه به حالت توقف درآمده است. بنا به مصوبه اخیر سازمان بورس شرکتهایی که از طریق سهام جایزه اقدام به افزایش سرمایه بیش از 200 درصدی میکنند تا زمان ثبت سرمایه معاملهای نخواهند داشت.