در این پنل که جمعی از مدیران شرکتهای سرمایهگذاری و صندوقهای سرمایه جسورانه (VC) حوزه استارتآپها حضور داشتند، از نظر آنها سرمایهگذاران برای ورود به اکوسیستم استارتآپها راغب هستند و بهتر است شرکتهای بزرگ و شناخته شده سنتی برای تامین مالی استارتآپها مشارکت کنند. البته افزایش قیمت ارز در شرایط فعلی فرصت مناسبی برای کسبوکارهای نوپا است که به فکر کسب درآمد ارزی باشند. از نظر آنها، بخشی از چالش استارتآپها به خودشان برمیگردد بهطوری که آنها رشد کارآمدی ندارند و دوست دارند در حد و اندازه یک کسب و کار نوپا باشند. در واقع، تفکر تبدیل شدن به شرکت بزرگ و ورود به بورس کمتر در آنها دیده میشود. البته متاسفانه هنوز زیرساختهای لازم در بازار سرمایه برای پذیرش کسبوکارهای استارتآپی وجود ندارد. از طرفی انتظار میرود صندوق نوآوری و شکوفایی و در رأس آن دولت روشهای درست تامین مالی استارتآپها را جایگزین وام دادن کند.
فرصت کسب درآمد ارزی
به هر حال، اقتصاد کشور در یک سال گذشته روزهای پرچالشی را سپری کرده است و همین مساله منجر به عدم اطمینان در سرمایهداران شده و در نهایت آنها تمایلی به سرمایهگذاری در استارتآپها ندارند. به گفته رضا زرنوخی، مدیرعامل انجمن ویسی ایران، میزان جذب سرمایه سال گذشته ۳۵۰ میلیارد تومان بود. سال ۹۷ به دلیل شوک اقتصادی و حضور سرمایهگذاران در سایر بازارها، بخش عمدهای از آن در نیمه نخست سال محقق نشد و حدود ۵۰ درصد کمتر از سال قبل بوده است. با این حال، انتظار میرود در ماههای واپسین سالجاری، جریان برگردد. با این حال، آنچه از بررسی روند سرمایهگذاری در کسبوکارهای نوپا مشخص است، معمولا استقبال کمرنگ صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه، شرکتهای سرمایهگذاری و حتی دولت برای تامین مالی این کسبوکارها بود. در این راستا، رامین ربیعی، مدیرعامل یک صندوق سرمایهگذاری میگوید: در اوایل دهه ۹۰، شرکتها به دنبال تامین مالی برای استارتآپها بودند، برگزاری جلسات برای ارائه محصول و دستاوردها، کار مشکلی بود. یعنی سرمایهگذاری در این حوزه هنوز غیرمتداول بود و پرریسک بهنظر میرسید و متقاعد کردن شرکتهای سرمایهگذاری که عمدتا خصولتی و دولتی بودند، سخت بود.
اما امروز خوشبختانه چالشهایی از آن جنس دیگر وجود ندارند. امروزه گروههای مختلف سرمایهگذاری در حوزه استارتآپ وارد شده یا مایل به ورود هستند. همچنین استارتآپها در کنار تولیدکنندگان کالاها و مواد پرمصرفی مانند لبنیات، از آن بخشهایی بودند که چه قبل از برجام و جه بعد از برجام، بیشترین جذب سرمایه را داشتند. در واقع، رشد برای شرکتهای شناختهشده هم در حوزه سرمایهگذاری و هم استارتآپها بدون سرمایه خارجی اصلا ممکن نبود. در شرایط فعلی، یافتن پول نهادی خارجی برای ایران، تقریبا غیرممکن است. زیرا هنوز راهحلی برای جابهجایی پول آنها وجود ندارد. پول داخلی هم خیلی کم است، البته نقدینگی کشور کم نیست، نقدینگی که وارد این حوزه شده، برای اینکه بتواند رشد کرده و شرکتهای بزرگ را پشتیبانی کند، کم است.
این نگرانی برای شرکتهای بزرگ با کاربران زیاد است که برای رشد و توسعه نیاز به سرمایه بیشتری دارند. وی افزود: کاهش ارزش ریال در مقابل دلار فرصتی را ایجاد میکند که استارتآپهای ایرانی با شرکتهای خارجی همکاری داشته باشند. امروز همه استارتآپها باید سعی کنند به شکلی درآمد ارزی داشته باشند. برای مثال، صنعت بازی میتواند در این زمینه پیشگام باشد. گیمی که در ایران توسعه پیدا میکند، از طریق کافه بازار فروش جهانی و درآمد ارزی داشته باشد و بهراحتی میتوانند مشتریهای خارجی را جایگزین ایرانیها کنند. به شرطی که از ابتدا، به فکر مشتری خارجی هم باشند و محصول را برای بازارهای بینالمللی تولید کنند. همین اتفاق هم میتواند برای استارتآپهای ایرانی رخ دهد.
از نظر فرهاد رهنما، مدیر یک شرکت سرمایهگذار قدیمی، رقم سرمایهگذاری از چشمانداز یک سرمایهگذار داخلی؛ بسیار بالا است. در این شرایط حتی ایجاد یک یونیکورن، دستنیافتنی بهنظر میآید. با این حال، باید دیدگاهها نسبت به این موضوع تغییر کند. در حالحاضر وقت آن رسیده شرکتهای دولتی، شبهدولتی یا خصولتی مثل نفت، مخابرات و فولاد وارد حوزه استارتآپها شوند. هرچند برخی از آنها پیش از این نقش منفی یا مخربی داشتند، اما الان زمان آن رسیده که قدری دید متفاوتی داشته باشند. البته انتظار نمیرود از همان ابتدا و مرحله اول در استارتآپ سرمایهگذاری کنند، با اینحال، میتوانند شرکتهایی درست کنند که سرمایهگذاری اولیه را انجام دهد. همچنین با ورود به مراحل بعد میتوانند استارتآپها را در مراحل خروج حمایت کنند. در واقع، مشارکت آنها امیدی به فضای استارتآپی و سرمایهگذاریهای جسورانه میدهد. همچنین از نظر تشکیل یک مجموعه موفق، رساندن آن به یک مرحله بهتر و پول خرج کردن، فرصتهای مناسبی است.
رشد ناکارآمد تکنولوژی
به اعتقاد مهدی امیری، مدیرعامل یک شرکت حاضر در بورس و سرمایهگذار استارتآپها، رویکرد سرمایهگذاران به اکوسیستم استارتآپها در چند سال گذشته مثبت بوده است، اما در حالحاضر در این فضا یک مشکلی وجود دارد، این است که فقط تعداد استارتآپ زیاد میشود، بدون آنکه خروجی وجود داشته باشد. مشخص نیست ماهیت یک کسبوکار که چند مرحله سرمایهگذاری را پشت سر گذاشته چیست. آیا این کسب و کار هنوز استارتآپ تلقی میشود یا به شرکت تبدیل شده است. به هر حال، کسب و کاری که سود دارد، میتواند سهامش را عرضه اولیه کند و در نهایت به یک شرکت بزرگ تبدیل شود. اما آنها هنوز مایلند تحت عنوان استارتآپ فعالیت کرده و از منابع مالی و مزایای حمایت مالی سرمایهگذاری جسورانه بهرهمند شوند. به هر حال، حجم سرمایه موجود در ایران، محدود است و احتمال ورود سرمایه جدید هم میسر نیست. در نتیجه، باید روشهای جدیدی برای تامین مالی شرکتها پیدا کرد. هرچند برای برخی استارتآپها این امکان وجود دارد که ماهیت شرکت پیدا کنند ولی آنها برای خروج از فضای استارتآپی حس بدی دارند. برای نمونه، تفکر استارتآپ باید رشد ۱۰ برابری در کوتاهترین مدت باشد، اما آنها همچنان در پی منابع مالی مجدد بوده و کمتر سراغ رشد میروند.
فرصتی از جنس بازار سرمایه
فرابورس از سال گذشته مسیر را برای ایجاد صندوقهای جسورانه باز کرد. مسالهای که وجود دارد این است که آیا این مسیر میتواند در کنار تامین مالی موردنیاز استارتآپها، منجر به ورود آنها به بورس شود. با این حال، از نظر علی تیموری مدیرعامل یک شرکت سرمایهگذاری، شکلگیری صندوقهای جسورانه در بازار سرمایه با این هدف نبوده که اینها مسیری باشند برای خروج استارتآپها، چون حجم آنها خیلی بزرگ نیست. با توجه به وضعیتی که کسب و کارهای استارتآپی دارند، همین حالا صندوقهایی تاسیس شده که به دلیل الزامات سازمان بورس برای ارائه گزارش مالی، به لحاظ عملیاتی و کارکردی، با مشکلات عدیدهای مواجهند. در واقع، صندوقهای جسورانه به تعبیری تامین یک کسبوکار استارتآپی هستند که باید با نهادهای مالی سنتی بجنگند. زمان آن رسیده که با همکاری اکوسیستم استارتآپی زمینه حضور شرکتهایی که ظرفیت لازم برای پذیرش استارتآپها را دارند، فراهم شود.
در این راستا، محمودرضا خواجه نصیری، مدیرعامل یک شرکت دیگر در حوزه سرمایهگذاری، با انتقاد از فضای موجود در حوزه استارتآپها گفت: واقعیت این است که ۱۷۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی در کشور داریم. در یک عرضه اولیه حدود ۱۰۰ میلیارد تومان برای سهام شرکتها پول جمع میشود. پس نگویید پول نیست، پول هست! سرمایه هست، اتفاقا سرمایهگذاری وجود دارد، حتی سرمایهگذار مشتاق برای تامین مالی استارتآپها نیز وجود دارد. اما اکوسیستم شکل نگرفته است. ما بازیگرهای محدود با سایزهای کوچک برای جذب سرمایه داریم.
متقاضی پول فراوان، دارندگان پول هم فراوان، اما پلتفرم مناسب برای سرمایهگذاری نیست که امکان آمادهسازی محصولات استارتآپی برای جذب سرمایه را فراهم کند. به وجود آوردن این فضا مستلزم ایجاد تعامل و سرمایهگذاری بین سرمایهدار و استارتآپها است. از نظر رضا زرنوخی، مدیرعامل انجمن ویسی ایران، یک راه برونرفت از این مشکلات تامین سرمایه برای استارتآپها، همافزایی و ادغام است. به ویژه برای استارتآپهایی که رشد آنها محدود شده و از طرفی توان رقابت با استارتآپهای بزرگ را ندارند. اما همه مشکلات را حل نمیکند. ممکن است تعداد استارتآپهایی که چنین ظرفیتی داشته باشند تا باهم ادغام شوند یا سرمایهگذارها با هم هماهنگ شوند، کم باشد.
نقش دولت در تامین سرمایه
نقش دولت هم در عرصه تامین سرمایه مهم و غیرقابل چشمپوشی است. دولت در چند سال اخیر از طریق راهاندازی صندوق نوآوری و شکوفایی و وام دادن به بخشی از استارتآپها، سعی کرده به نوعی خودش را در این فضا ثابت کند. حتی این رویکرد در حال حاضر در توسعه روشهای سرمایهگذاری وجود دارد. در این راستا، سیاوش ملکیفر، معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی میگوید: انتظار میرود منابع مالی در اختیار صندوق اهرمی برای توسعه فضای اکوسیستم استارتآپها باشد. با توجه به اساسنامه تعریف شده، این صندوق نمیتواند شبیه سایر صندوقها آزادانه روی استارتآپها کار کند.
در واقع، استارتآپهایی که بتوانند از گیت معاونت علمی بگذرند مشمول حمایتهای مالی میشوند. در اساسنامه سه شیوه حمایت در نظر گرفته شده است؛ بحث تسهیلات، ضمانتنامه و لیزینگ و وامهای ۴ درصد مختص استارتآپهایی است که محصولات فناورانه میسازند. ما بیشتر روی این زمینه متمرکز بودیم. زمینه دوم سرمایهگذاری و مشارکت است که به ما اجازه میدهد در زمینه رشد و توسعه اکوسیستمهای استارتآپی کمک کنیم که عملکرد صندوق در این حوزه رضایتبخش نیست. بنابراین رویکرد صندوق در دوره جدید این است که سرمایهگذاری مستقیم به حداقل برسد. صندوق درصدد است از طریق مسیرهای موجود مانند صندوقهای VC به استارتآپها کمک کند. در این بخش، صندوق نوآوری نمیتواند بیش از ۴۰درصد سهام داشته باشد.
این رویکرد اجازه میدهد، فضای عملیاتی صندوق کمی توسعه یابد تا علاوه بر شرکتهای دانشبنیان، استارتآپها را نیز زیر چتر حمایتی خود بگیرد. اظهارات معاون صندوق نوآوری و شکوفایی در حالی است که از نظر فرهاد راهنما، یک سرمایهگذار قدیمی در حوزه استارتآپها، تا جایی که ممکن است استارتآپها باید از گرفتن وام پرهیز کنند؛ در واقع، بهتر است این رویکرد تامین مالی استارتآپها از طریق ارائه وام اصلاح شود. هرچند سرمایهگذاری جسورانه برای سرمایهگذار تهدیدآمیز است ولی سرمایهگذار نیز باید ریسک را بپذیرد.