دنیای اقتصاد: تحریمهای نفتی مهمترین بخش دور تازه تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه اقتصاد ایران است. طبق زمانبندی که آمریکا از اردیبهشت ماه سالجاری ارائه داده بود، تحریمهای نفتی در مرحله دوم اجرایی شدن تحریمها، یعنی از تاریخ ۵ نوامبر اجرایی شدند.
ساز و کار تحریمهای نفتی جدید تمام تلاش خود را بهکار بسته تا صادرات ایران را به حداقل برساند. از سوی دیگر دولت ترامپ ۸ کشور را از تحریمهای نفتی ایران برای مدت ۶ ماه معاف کرد. از این رو بهنظر میرسد فرصت ۶ ماهه پیشرو، هر چند اندک، اما برای ایران حیاتی است تا سازوکارهای جدید و حتی غیرمتعارفی را برای خنثی کردن اثر تحریمهای نفتی ایجاد کند؛ به گونهای که پس از پایان معافیتهای ۶ ماهه، دولت ایران توانایی صادرات نفت به هر شکل ممکن را داشته باشد تا کاهش درآمدهای نفتی اقتصاد کشور را تهدید نکند. از جمله اقدامهای شاخص و جالب توجه دولت در یک ماه گذشته عرضه نفت در بورس انرژی بود.
دولت از ۶ آبان ماه یک میلیون بشکه نفت را در قالب محمولههای ۳۵ هزار بشکهای در بورس انرژی عرضه کرده است تا بخش خصوصی نیز با شریک شدن در صادرات نفت خام کشورمان، از ورود آسیبهای بیشتر به صادرات نفتی جلوگیری کند.
کارشناسان در این پرونده باشگاه اقتصاددانان به بررسی عملکرد بورس انرژی در حوزه نفت پرداخته و موانع آن را بیان کردهاند:
مرجعیت قیمتی/ محمد اسکندری
اوراق بدون نام/ محمد شیرجیان
عبور از اتاق تاریک/ احسان حسینی
تاسیس بازار ثانویه/ محمد صادق کریمی