ایرنا: حسین حسینقلی؛ رییس هیات مدیره انجمن صادرکنندگان سرب و روی درحالی از توقف صادرات سرب و روی در چهار ماه گذشته خبر داده و علت آن را تصمیم دولت مبنی بر تامین بازار داخل اعلام کرده بود که به گفته وی مصرف داخل این محصول در حدود 20 درصد از کل تولید سرب و روی است.
بهرام شکوری؛ رییس کمیسیون معادن اتاق بازرگانی ایران نیز در این باره میگوید: در تازهترین جلسه ای که با جعفر سرقینی؛ معاون وزیر صنعت داشتیم، اعلام کردیم صنعت سرب و روی با 20 درصد مصرف داخلی، قابلیت خوبی برای صادرات دارد و به همین دلیل ضرورتی ندارد که آن را در بورس وارد کرده و برای صادرات آن مانع تراشی کنیم.
این عضو اتاق بازرگانی تاکید دارد: به معاون وزیر صنعت اعلام کردیم انجمن سرب و روی قادر است قیمت عادلانه ای که از قیمتهای جهانی تبعیت می کند را برای این محصولها اعلام کند؛ به طوری که از این طریق نیاز صنایع پایین دستی نیز تامین شود. عمده خاکی که برای فرآوری سرب و روی استفاده میشود از معدن انگوران و با نرخ ارز 4200 تومانی تهیه میشود و دولت بر این نرخ تاکید دارد محصول نهایی با قیمت ارزانتر به دست مصرف کنندگان برسد اما اینگونه نیست.
شکوری گفت: در عمل، کنترل و رصد اینکه محصول نهایی سرب و روی که در صنایع مختلف کاربرد دارد به قیمت دولتی یا آزاد به دست مصرف کنندگان می رسد سخت بوده و چنین نرخ ارزی فساد زاست، بر این اساس به دولت پیشنهاد کردیم خاک معدن انگوران را با ارز آزاد بفروشد.وقتی نرخ ارز آزاد باشد، آنگاه فقط مصرف کنندگان حقیقی برای خرید اقدام می کنند و فرایند عرضه و تقاضا عمل خواهد کرد و به تدریج قیمتها کاهش خواهد یافت.
وی ارائه آمار اشتباه به دولتیها در زمینه سرب و روی را در اخذ این تصمیمها بیتاثیر ندانست و گفت: متاسفانه آمار خوبی در زمینه معدن و ظرفیتها وجود ندارد و آخرین آمارهای مرکز آمار نیز مربوط به 2 سال پیش است.
صادرات به شرط عرضه در بورس
با وجود ادعای صادرکنندگان سرب و روی مبنی بر توقف صادرات این محصولها در ماههای گذشته، اما مسئولان وزارت صنعت اعلام کردند اکنون هیچ مشکلی بر سر راه صادرات این محصولها به شرط عرضه در بورس وجود ندارد.
سیف اله امیری؛ مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت تصریح کرد: هیچ توقفی در صادرات سرب و روی نداشتیم، بلکه به دستور وزیر صنعت و مصوبه ستاد تنظیم بازار، صلاح کار را در آن دیدیم که این محصولها در بورس عرضه شود.طبق این دستورالعمل، تولیدکنندگان سرب و روی به ازای هر یک تن عرضه محصولات در بورس، تا چهار برابر آن اجازه صادرات مییابند.
این تصمیم با هدف حمایت از تولید داخل و تامین نیاز واحدهای داخلی اخذ شده، زیرا تا پیش از این تولیدکنندگان با طمع صادرات و تحصیل ارز و کسب درآمد بیشتر، به راحتی به صادرات به عراق، افغانستان و سایر کشورها اقدام میکردند و واحدهای داخلی و صنایع پایین دستی برای تامین این مواد با مشکل مواجه شده بودند.این رویه همچنان ادامه خواهد یافت، در غیر این صورت داخلیها مجبورند با قیمتهای بالاتر این مواد را از خارج وارد کنند.