تاریخ مجمع: دوشنبه 21 اسفندماه سال 96
درصد حضار: 96 درصد
اعضای هیات رئیسه:
آقای آخوندی (رئیس مجمع- نماینده سرمایهگذاری امید)
آقای نعمتی (ناظر اول- نماینده سرمایهگذاری گوهران امید)
آقای نخستین (ناظر دوم- نماینده موسسه تامین آتیه کارکنان بانک سپه)
آقای تقیزاده (دبیر- مدیرعامل)
تقسیم سود: 200 ریال شرکت 168 ریال سود ساخته است.
با توجه به افزایش سرمایه اخیر شرکت از 230 میلیارد تومان به 400 میلیارد تومان در سال مورد گزارش، تقسیم سود براساس سرمایه جدید یعنی تعداد 4 میلیارد سهم صورت گرفت.
گزارش مدیرعامل
شرکت مدیریت انرژی تابان هور در سال 1390 تاسیس و در سال 1395 وارد بورس اوراق بهادار شد. شرکت از زیرمجموعههای سرمایهگذاری امید وابسته به بانک سپه می باشد.
1- شرکت مدیریت انرژی تابان هور در زمینه برق و انرژی فعالیت کرده و به ساخت ویا بهرهبرداری از نیروگاههای حرارتی، خورشیدی، آبی، بادی مشغول می باشد.
مدیر عامل گفت برنامه شرکت دسترسی به تولید 3 درصد از برق کشور در داخل و برنامه درازمدت شرکت گسترش تدریجی فعالیت در خاورمیانه آفریقا، آسیای مرکزی و آمریکای لاتین است. معتقدیم کشور ایران با توجه به جایگاهش میتواند هاب انرژی الکتریکی منطقه شود.
2- اولویتهای شرکت مدیریت انرژی تابان هور موارد زیر اعلام شد:
- خرید نیروگاهیهای حرارتی موجود
- احداث یا خرید نیروگاه های کوچک CHP (نیروگاه های CHP یا Combined Heat and Power برای تولید همزمان برق و گرما استفاده شده و راندمان بالایی دارد)
- تامین انرژی برق شرکتهای وابسته به سرمایهگذاری امید و بانک سپه
- سرمایهگذاری در نیروگاههای تجدید پذیر مانند بادی و خورشیدی
3- دارایی های نیروگاهی شرکت به شرح زیر اعلام شد:
- نیروگاه سیکل ترکیبی ارومیه با ظرفیت 954 مگاوات که فعلا بخش گازی آن در حال اجراست.
- نیروگاه سیکل ترکیبی گیلان با 1350 مگاوات که در حال بهره برداری و تولید انرژی میباشد.
- نیروگاه سیکل ترکیبی سمنان با ظرفیت 490 مگاوات که واحد گازی آن با ظرفیت 324 مگاوات در حال تولید می باشد.
- نیروگاه سیکل ترکیبی سیرجان با ظرفیت 490 مگا وات که واحدهای گازی آن سال گذشته وارد مدار شدهاند و واحد بخار آن در نیمه دوم سال 1397 شروع به تولید برق خواهد کرد.
- نیروگاه 490 مگاواتی سیکل ترکیبی هریس که بخش گازی آن اواخر سال 97 وارد مدار میشود و در حال حاضر 30 درصد پیشرفت دارد. البته این نیروگاه یک واحد 490 مگاواتی دیگر هم دارد که ساخت آن هنوز شروع نشده است.
- نیروگاه 25 مگاواتی CHP در منطقه آزاد بندر انزلی با 70 درصد پیشرفت فیزیکی که تا شهریور سال آینده وارد مدار میشود
گفته شد بهای تمامشده 463 سرمایهگذاریهای غیربورسی 463 میلیارد تومان میباشد.
4- سود خالص شرکت در سال مورد گزارش 67 میلیارد بوده که نسبت به سال قبل 17 درصد کاهش یافته است. یکی از علل اصلی این موضوع آنست که متاسفانه وزارت نیرو برخلاف قانون، نرخ آمادگی را افزایش نداده است در حالیکه هزینههای شرکتها رشد داشته است. در سال 1393 نرخ آمادگی 185 ریال برای هر کیلووات بود که در سال 1396 باید به 243 ریال میرسید که در همان نرخ 185 ریال باقی مانده است و سبب کاهش حاشیه سود تمام نیروگاهها شده است.
اثرات مثبت ورود نیروگاه سیرجان به مدار در سال آینده وارد حسابهای شرکت شده و سود شرکت را افزایش خواهد داد. براین اساس مدیرعامل سال آینده را سال مناسبی برای سوددهی پیشبینی کرد.
5- شرکت در سال گذشته سرمایه خود را از 230 میلیارد تومان به 400 میلیارد تومان افزایش داده است که صرف افزایش سرمایه در شرکتهای زیرمجموعه که عهده دار ساخت و بهرهبرداری از نیروگاه ها هستند، شده است.
6- در سال مورد گزارش در مزایده فروش سهام برق سبز منجیل که توسط سازمان خصوصیسازی برگزار شده بود، برنده شدیم. براین اساس در بهمن 1396 ده درصد وجه معامله را نقد پرداختیم و بقیه را ده ساله پرداخت خواهیم کرد. به نظر ما هر شرکتی که زودتر در انرژیهای تجدیدپذیر وارد شود برنده خواهد بود و در همین راستا نیروگاه بادی منجیل را خریداری کردیم. در منجیل هر کیلووات 340 تومان به فروش میرسد که نسبت به رقم میانگین 55 تومان برای نیروگاههای گازی رقم قابل توجهی است.
7- موضوعی که چند سال پیش مصوب شده و اخیرا در وزارت نیرو اجرایی شده "گواهی ظرفیت" است. براین اساس صنایعی که بالای 5 مگاوات مصرف برق دارند وزارت نیرو دیماند یا حق انشعاب به آنها نمیدهد، بلکه باید خودشان نیروگاه بزنند یا از نیروگاه های دیگری که از سال 1395 به بعد وارد مدار شده اند، گواهی ظرفیت بگیرند. مبلغ تعیین شده برای گواهی ظرفیت 540 میلیون تومان به ازای هر مگاوات است. به نظر ما این فرصت خوبی جهت تزریق منابع به شرکت های نیروگاهی است. ما در وهور برای واحدهای بخار ارومیه 480 مگاوات و برای سیرجان 200 مگاوات میتوانیم فروش گواهی ظرفیت داشته باشیم. برای نیروگاههایی که قرارداد ECA (خرید تضمینی برق توسط وزارت نیرو) دارند نمیتوانند گواهی ظرفیت بفروشند. برای نیروگاه سیرجان وجود قرارداد تضمینی برای بیش از نصف ظرفیت و گواهی ظرفیت برای کمتر از نصف آن، درآمد آن را به شکل بهینهای درمیآورد.
8- در وصول مطالبات از پتانسیل سرمایهگذاری امید به بهترین شکل استفاده شدهاند زیرا شرکتهای زیرمجموعه امید هم تولیدکننده و هم مصرفکننده برق هستند. به عنوان نمونه مطالباتمان از نیروگاه گیلان را به صفر رساندیم و از نیروگاه ارومیه هم تلاش داریم مطالبات را به صفر برسانیم. البته در برخی از نیروگاهها که نفوذ قابل توجه نداریم این موضوع مشکل است، گرچه درحال حاضر عمده درآمد ما از این دو نیروگاه است. در برخی از نیروگاهها هم مطالبات بصورت پایاپای صرف پرداخت به پیمانکاران اجرای طرح توسعه میشود.
پتانسیل گروه سرمایهگذاری امید میتواند در فروش گواهی ظرفیت هم به ما کمک کند زیرا شرکتهای زیرمجموعه سرمایه گذاری امید حدود 1000 مگاوات گواهی ظرفیت نیاز دارند.
9- نیروگاه هریس قرارداد فروش تضمینی با کلاس E بوده و به خاطر تفاوت کلاس E و F به سمت تبدیل قرار داد به کلاس F رفتیم. با کمک شرکت خارجی نصبکننده توانستیم تجهیزات کلاس F را که 58 درصد راندمان دارد در مقابل کلاس E که 48 درصد راندمان دارد جایگزین کنیم. برای کلاس F هر کیلووات 71 تومان و کلاس E هر کیلووات 82 تومان فروخته میشود که افزایش درآمد مناسبی را برای نیروگاه هریس ایجاد خواهد کرد.
10- با وارد شدن واحدهای بخار نیروگاه سیرجان علاوه بر افزایش فروش برق، قیمت فروش هم با توجه به سیکل ترکیبی شدن افزایش یافته و سود شرکت رشد خواهد کرد. درآمد نیروگاه بادی منجیل هم در رشد سود شرکت موثر خواهد بود. 63 مگاوات از 91 مگاوات ظرفیت نیروگاه منجیل را در سال آینده خواهیم فروخت. برای سالهای بعد نیز پس از تعمیرات اساسی نیروگاه و رساندن آن به ظرفیت تولید کامل، سود 40 میلیارد تومانی را از این نیروگاه پیشبینی میکنیم.
اقساط نیروگاه گیلان و ارومیه (خریداری شده از دولت) تمام شده است. یک قسط از نیروگاه سمنان هم باقی مانده که تا پایان سال 1396 پرداخت می شود. در این صورت از فشار کمبود نقدینگی روی شرکتهای فرعی و وابسته کاسته خواهد شد.
11- نیروگاههای احداثی در کشور با دو شرط سودمند خواهد بود یکی قرارداد فروش تضمینی (ECA) که سوخت رایگان در اختیار نیروگاه قرار میگیرد و 40 درصد سرمایهگذاری را در مدت قرارداد برمیگرداند. شرط دوم استفاده از منابع ارزان قیمت ارزی صندوق توسعه است. گرچه استفاده از منابع ارزی ریسک افزایش نرخ ارز را در بر دارد اما فروش تضمینی بخش قابل توجهی از این ریسک را پوشش میدهد. مثلا نیروگاه سیرجان با استفاده از فاینانس یورویی ساخته شده است که اگر قرارداد تضمینی (ECA) نبود (که نرخ فروش برق را با دلار وابسته میکند) افزایش نرخ ارز سبب تحمیل هزینههای سنگینی میشد. در مورد این نیروگاه، قرارداد تضمینی تا 80 درصد افزایش نرخ ارز را پوشش میدهد.
گزارش حسابرس مشروط (با 1 بند شرط)
بند 4 (بند شرط) برای دو شرکت توسعه مسیر برق گیلان و مدیریت تولید برق گیلان در هنگام تحصیل، ارزش کارشناسی منصفانه داراییها و بدهیها تعیین نشده است تا به روش ارزش ویژه تلفیق گردد.
با توجه به مالکیت 23 درصدی شرکت در شرکت توسعه مسیر برق گیلان و اینکه مالکیت این شرکت از طریق روابط میانگروهی در شرکتهای زیرمجموعه سرمایهگذاری امید به شرکت امید تابان هور منتقل شده است صرفه و صلاح سهامداران را در اجرای نظر حسابرس نمیبینیم. از طرفی این موضوع در سال گذشته توسط حسابرس قبلی بند گزارش نشده است. حتی حسابرس سهامدار 51 درصدی شرکت توسعه مسیر برق گیلان هم چنین بندی را در صورتهای مالی نیاورده است. حسابرس گفت ما براساس سلیقه این بند را نیاوردهایم.
بند 7 (تاکید بر مطلب خاص)مالیات بر ارزش افزوده بیشتری از شرکتهای زیرمجموعه مطالبه شده است.
مدیر مالی گفت شرکتهای زیرمجموعه در حال پیگیری هستند. از طرفی درباره مالیات ارزش افزوده نیروگاهها، سازمان امور مالیاتی بخشنامهای را آماده کرده است که با ابلاغ آن شرکتهای زیرمجموعه از آن استفاده خواهند کرد. رئیس جلسه خاطر نشان کرد که مالیات بر ارزش افزوده بر اموال غیرمنقول تعلق نمیگیرد.
بند 12 (سایر مسوولیتهای حسابرسی) مطابق مقررات بورس 80 درصد داراییها باید در اوراق بهادار و 70 درصد دارایی ها در شرکتهای فرعی و وابسته سرمایهگذاری شود.
در حال حاضر میزان مطالبات ما از نیروگاهها و شرکتهای فرعی بالاست که در جریان افزایش سرمایه آنها به سهام شرکتهای فرعی و وابسته تبدیل شده و این موضوع حل خواهد شد.
پرسش و پاسخ
1- با توجه به عدم دسترسی به صورتهای مالی نیروگاهها، روشهای فروش برق را توضیح دهید.
پاسخ: نیروگاه گیلان و ارومیه که از طریق خصوصیسازی واگذار شدهاند قرارداد تضمینی نداشته و باید برق را به شکل مستقیم به وزارت نیرو یا به بورس انرژی یا در قالب قراردادهای دوجانبه به شرکتهای صنعتی بفروشند. به صرفهترین آنها فروش به وزارت نیرو که نرخ آمادگی 185 ریالی را به ازای قابلیت تولید میدهند و هر مقدار که فروش رود تا سقف 380 ریال می پردازند که امروز میانگین 340 ریال میباشد. در بورس انرژی به صورت نقدی اما با نرخ پایین که الان 240 ریال است. اگر برق هوشمندانه در بورس انرژی فروخته شود یعنی در زمانهایی که مصرف برق پایین است مثل پاییز و زمستان در بورس انرژی فروخته شود سبب باقی ماندن واحدها در مدار میشود. نیروگاه سیرجان، هریس و کاسپین قرارداد خرید تضمینی برق دارند که این قرارداد 5 ساله است برای سیرجان 4 سال ادامه دارد و برای دو نیروگاه دیگر هنوز شروع نشده است.
2- فروش گواهی ظرفیت به چه صورت انجام میشود؟
پاسخ: معامله خرید و فروش گواهی ظرفیت در بورس انرژی صورت میگیرد و 540 میلیون تومان قیمت پایهای است که وزارت نیرو تعیین کرده است.
3- نیروگاه منجیل آیا در ظرفیت کامل 91 مگاوات میتواند تولید کند و هزینه مالی آن چقدر است؟
پاسخ: 91 مگاوات ظرفیت اسمی نیروگاه است و تعدادی از توربینها نیاز به تعمیرات اساسی (اورهال) دارند. تا خردادماه 1397 تولید را به 63 مگاوات میرسانیم و پس از آن بادهای سنگینی شروع میشود که مجبوریم تعمیرات اساسی را به پاییز و زمستان سال 1397 موکول کنیم.
کل بهره (هزینه مالی) 140 میلیارد تومان است که در ده سال هر سال 14 میلیارد تومان پرداخت می شود. مبلغ اصل قسط هرسال نیز 30 میلیارد تومان است. با وجود پرداخت این مبلغ، سالی حداقل 20 میلیارد تومان سود باقی میماند که البته قابل افزایش تا دو برابر است.
4- با فروش گواهی ظرفیت پولی بابت برق نخواهید گرفت؟
پاسخ: گواهی ظرفیت همانند حق انشعاب یا دیماند است و برق جداگانه به فروش میرسد.
5- هزینه تولید هر کیلووات برق در انواع مختلف نیروگاهها چقدر است؟
پاسخ: میزان سرمایهگذاری لازم در نیروگاه سیکل ترکیبی 500 تا 600 دلار به ازای هر کیلووات است.
در نیروگاههای بادی 1000 تا 1200 یورو به ازای هر کیلووات است
در نیروگاه خورشیدی 800 تا 1000 یورو به ازای هر کیلووات است.
6- یکی از اهداف شرکت را «تولید و انتقال برق» ذکر کرده اید، مگر شما میتوانید به انتقال برق اقدام کنید؟
پاسخ: گرچه در شبکه داخلی انتقال با دولت است اما در صادرات بخش خصوصی باید خود خودش خطوط انتقال را احداث کند.
7- وضعیت کلی کسب و کار شامل میزان مصرف، رقبا و صادرات را توضیح دهید.
پاسخ: سرمایهگذاری در برق با توجه به رشد مصرف سودآور خواهد بود، در مصرف خانگی که مرتبا رشد میکند. مصرف برق صنایع هم در حال حاضر در کمترین مقدار است. مشکل فعلی در این صنعت سیاستهای دولت در تولید و توزیع برق است که باید تعدیل شود یا کنار رود. به نظر من(مدیرعامل) دولت تنها باید در انتقال برق کنترل داشته باشد و تولید و فروش آن را به بخش خصوصی بسپارد.
در تابستان 55 هزار مگاوات و در پاییز و زمستان 24 هزار مگاوات مصرف داریم که نشان میدهد پتانسیل صادرات وجود دارد. رقبای ما هم محلی هستند و نه خارجی.
8- به ازای مصرف هر مترمکعب گاز چند کیلووات برق تولید میشود.
پاسخ: در نیروگاههای گازی راندمان حدود 33 درصد است یعنی از هر مترمکعب گاز 3/3 کیلووات برق تولید می شود.
در نیروگاه سیکل ترکیبی با راندمان حدود 47 درصد از هر مترمکعب گاز 7/4 کیلووات برق تولید می شود.
نماینده بورس گفت موضوع "گواهی ظرفیت" را در گزارش تفسیری مدیریت ندیدم و در گزارشات تفسیری بعدی حتما ذکر کنید. همچنین در تقسیم سود بند 4 گزارش حسابرس را در نظر بگیرید. مدیرعامل گفت در مورد گواهی ظرفیت با توجه به اراده وزارت نیرو برای اجرای مصوبه مربوطه، پیشبینی میکنیم در سال آینده فروش گواهی ظرفیت در بورس انرژی شروع شود و تاکنون هیچ خرید و فروشی در این زمینه صورت نگرفته است.
«وهور» از دریچه ارقام
سود محقق شده (EPS) به ازای هر سهم 168 ریال
سود تقسیمی (DPS) به ازای هر سهم 200 ریال
سود انباشته در تاریخ 30/9/1396 به ازای هر سهم 216 ریال که 200 ریال آن تقسیم شد
حاشیههای مجمع
- مجمع با 20 دقیقه تاخیر شروع شد.
- وقتی یکی از سهامداران سوالات خاص فنی درباره نیروگاههای گازی پرسید مدیرعامل گفت دارید از ما امتحان میگیرید؟
- اعلام شد سهامداران حقیقی از 26/12/1396 میتوانند سود خود را از شعب بانک سپه دریافت کنند.