دنیای بورس: بررسی خریدهای صورت گرفته از سوی معاملهگران در این بازار نشان از آن دارد که سهامداران خرد خریدهای پرحجمی در نماد کشتیرانی داشتند که با تغییر مالکیت بیش از 25میلیارد تومانی به سمت سبد سهام حقیقیها همراه شد. در این میان 10میلیون سهم «حکشتی» از سوی سهامدار عمده یعنی شركت بازسازی كوثرنبوت عرضه شد.
افزون بر این سهامداران عمده بیشترین خرید را در بازار روز دوشنبه در نمادهای پتروشیمی داشتند که در صدر این خریدها، تقاضا برای سهام پتروشیمی پارس قرار داشت. بهطوریکه حدود 11میلیارد تومان نقدینگی به پرتفوی معاملهگران حقوقی «پارس» منتقل شد.
الف) بانکها و موسسههای اعتباری: در میان خریدهای صورت گرفته، جمعآوری سهام گروه بانکی در صدر تغییرمالکیتها قرار داشت. بهطوریکه جابجایی صورت گرفته در مسیر پرتفوی سهامداران حقیقی به حقوقی این گروه به بیش از 35میلیارد تومان رسید. در این میان بیشترین خرید صورت گرفته در نماد پست بانک ایران بود که خالص خریدی در حدود 20میلیارد تومان در کارنامه سهامداران حقیقی «وپست» ثبت شد. در این میان صندوق بازارگرداني پست بانک ايران بیش از 32میلیون سهم مزبور را به فروش رساند.
بانک سینا از دیگر نمادهای مورد توجه حقیقیها در این بازار بود که خالص خرید بیش از 16میلیاد تومانی را تجربه کرد. در این نماد سه سهامدار عمده عرضههایی سنگینی را ایجاد کردند؛ فروش 56میلیون سهم توسط صندوق سرمايه گذاری بازارگردانی بانک سينا ، 41میلیون سهم توسط شركت سرمايه گذاری اهداف و 10میلیون سهم از سوی شركت مديريت سرمايه گذاری كوثربهمن از جمله این عرضهها بود.
این در حالی است که بانک خاورمیانه با خرید سهم از سوی سهامدار عمده یعنی سرمايهگذاری سمند روبرو شد. این حقوقی 11.5میلیون سهم «وخاور» را جمع آوری کرد. روندی مشابه در نماد بانک صادرات با خرید 15میلیون سهم از گروه مالی سپهر صادرات دنبال شد.
ب) شرکتهای خودرویی: در میان نمادهای خودرویی نیز سايپا به عنوان سهامدار عمده در سایپا آذین اقدام به عرضه 3میلیون سهم کرد. این حقوقی در معاملات روز یکشنبه نیز 3میلیون سهم «خاذین» را عرضه کرده بود. در نماد مهركام پارس نیز روندی مشابه با فروش 3میلیون سهم از سوی شركت سرمايهگذاری سمند دنبال شد.
در همین راستا موتورسازان تراكتورسازی ايران نیز با عرضه 500هزار سهم توسط شركت گسترش سرمايهگذاری ايرانيان مواجه شد.
ج) گروه فلزات اساسی: این گروه نیز در حالی یکی از صنایع مورد توجه سهامداران خرد در بازار روز دوشنبه بود که در مجموع تغییر مالکیتی در حدود 34میلیارد تومان و در مسیر پرتفوی معاملهگران حقوقی به حقیقی در این گروه شکل گرفت.
در این گروه فولاد كاوه جنوب كيش عرضه بیش از یک میلیون و 2200هزار سهمی را از سوی شركت مديريت سرمايه گذاری كوثربهمن تجربه کرد.
د) شرکتهای پتروشیمی: در میان نمادهای پتروشیمی نیز گروه پتروشيمی سرمایهگذاری ايرانيان با عرضه 12میلیون سهم از سوی شركت طراحان فرازسپهر روبرو شد. روندی مشابه در نماد پتروشیمی آبادان با عرضه 1.5میلیون سهم توسط بيمه مركزی ايران دنبال شد.
همچنین در این گروه نماد گروه صنعتی پاكشو نیز با خرید و فروشهایی از سوی سهامداران عمده مواجه شد. جمعآوری 3.2 میلیون سهم از سوی صندوق سرمايهگذاری مشترک كارگزاری كارآفرين و عرضه حدود 3میلیون سهم از سوی رستورانهای زنجيرهای گل فوده از جمله این خرید و فروشها بود.
در نماد پتروشیمی خارک نیز یک هزار سهم از سوی گروه پتروشيمی تابان فردا خریداری شد.
رصد دیگر جابهجاییها
بررسی روند تغییرمالکیتهای قابلتوجه در این بازار نشان از آن دارد که در نماد گلگهر، سرمايهگذاری سپه به خریدهای خود در این نماد ادامه داد و امروز نیز 4میلیون سهم دیگر را به پرتفوی خود افزود. این در حالی است که قند ثابت عرضه میلیون سهم از سوی شركت طراح سيستم ارمغان را تجربه کرد.
در نماد حفاری شمال نیز سهامدار عمده یعنی بانک رفاه کارگران به روند عرضه خود ادامه داد و امروز نیز بیش از 7میلیون سهم را واگذار کرد. این حقوقی در معاملات روز یکشنبه نیز 10میلیون سهم «حفاری» را فروخته بود.
در نماد «هایوب» نیز بازارگردان شرکت یعنی تامین سرمایه تمدن اقدام به واگذاری حدود 4میلیون سهم کرد. شركت توسعه ومديريت سرمايه صبا نیز به عنوان سهامدار عمده در همراه اول، اقدام به فروش یک میلیون سهم «همراه» در این بازار کرد.
عرضهها در نماد سرمایهگذاری خوارزمی با فروش 60میلیون سهم ادامه یافت. صندوق سرمايهگذاری اميد ايرانيان نیز به عنوان سهامدار عمده در تامین سرمایه امید، عرضه 10میلیون سهم را در این بازار رقم زد.