دنیای بورس: در نخستین روز پاییزی سهامداران حقیقی بیشترین خرید را در نماد کشتیرانی داشتند که با ارزشی بالغ بر 25میلیارد تومان دنبال شد. همچنین در این روز «تاپیکو» و «وخارزم» نیز از دیگر نمادهای مورد توجه سهامداران خرد بودند که هر کدام به ترتیب شاهد جابجایی 18 و 16میلیارد تومان نقدینگی در مسیر پرتفوی سهامداران حقوقی به حقیقی بودند.
این در حالی است که سهامداران عمده به حمایت از سهام بانک خاورمیانه پرداخته و بیش از 7میلیارد تومان نقدینگی را به پرتفوی خود منتقل کردند. فولاد مبارکه و پتروشیمی پارس نیز هر کدام با خالص خریدی در محدوده 5میلیارد تومان از دیگر نمادهای مورد توجه حقوقیها در این بازار بودند.
الف) بانکها و موسسههای اعتباری: رصد گروه بانکی در بازار امروز نشان از آن دارد که سهامداران خرد با خریدهای پرحجم خود در این گروه توانستند خالص خریدی معادل 30میلیارد تومان را در این گروه ثبت کنند. البته سهامداران حقوقی خریدهای قابلتوجهی در سهام بانک خاورمیانه داشتند که با ارزشی بالغ بر 7میلیارد تومان دنبال شد. در این راستا یک سهامدار حقیقی بالای یک درصدی اقدام به عرضه 13میلیون سهم «وخاور» کرد.
در نماد بانک ملت نیز دو سهامدار عمده به عرضه سهم پرداختند. در این میان 14میلیون و 700هزار سهم توسط گروه مالی ملت و حدود 7میلیون سهم دیگر نیز از سوی صندوق سرمايهگذاری بازارگردانی ملت به فروش رفت. صندوق سرمايهگذاری بازارگردانی سپهر صادرات نیز به عنوان سهامدار عمده در بانک صادرات، اقدام به عرضه 500هزار سهم کرد.
در این روز بانک سینا نیز شاهد عرضههای گستردهای از سوی سهامداران عمده بود. بر این اساس سرمايهگذاری اهداف اقدام به فروش 41میلیون سهم «وسینا» کرد. عرضه 5میلیون سهم از سوی مديريت سرمايهگذاری كوثربهمن و 8میلیون سهم توسط صندوق سرمايهگذاری بازارگردانی بانک سينا از دیگر واگذاریهای انجام شده در این نماد بانکی بود.
ب) گروه استخراج کانههای فلزی: در میان نمادهای معدنی نیز گلگهر ، سهامدار عمده یعنی سرمايهگذاری سپه به خریدهای خود ادامه داد و امروز نیز یک میلیون و 200هزار سهم را خریداری کرد. روندی مشابه در نماد توسعه معدنی و صنعتی صبانور با خرید حدود 300هزار از سوی سرمايهگذاری توسعه ملی خریداری شد. معدنی دماوند نیز دیگر نماد این گروه بود که در مجموع خرید حدود 4هزار سهم از سوی 4سهامدار حقیقی بالای یک درصدی تجربه کرد.
این در حالی است که باما عرضه 500هزار سهم از سوی شركت كهن تجارت را تجربه کرد. شركت پويش معادن نیز به عنوان سهامدار عمده در نماد معادن منگنز ايران اقدام به واگذاری بیش از 100هزار سهم کرد.
ج) شرکتهای دارویی: در میان نمادهای دارویی نیز شاهد خرید و فروشهایی از سوی سهامداران عمده بودیم. در این میان بانک رفاه كارگران به عنوان سهامدار عمده در داروسازی ابوریحان، اقدام به عرضه حدود 100هزار سهم کرد. در نماد البرز دارو نیز در حالی 5میلیون سهم از سوی گروه داروئی سبحان به فروش رفت که در مقابل شركت سهامی بيمه ايران به عنوان دیگر سهامدار عمده این نماد، خرید 1.5میلیون سهم را رقم زد. در این میان خود نماد گروه داروئی سبحان نیز با خرید و فروشهایی از سوی حقوقی مواجه شد ؛ در حالی 520هزار سهم مزبور از سوی شركت سرمايهگذاری البرز واگذار شد که شركت سرمايهگذاری اعتلاء البرز 5هزار سهم را جمعآوری کرد.
در نماد داروسازی جابرابن حیان نیز 80 هزار سهم از سوی شركت سرمايهگذاری نوركوثرايرانيان به فروش رفت. شركت داروپخش نیز به عنوان سهامدار عمده در نماد «دارو» ، فروش 20هزار سهم را ثبت کرد.
ج) شرکتهای سرمایهگذاری: در بازار روز یکشنبه گروه سرمایهگذاری خالص خرید 36میلیارد تومانی را از سوی سهامداران خرد تجربه کرد و به این ترتیب بیشترین حجم تغییر مالکیتها را به خود اختصاص داد. در این میان سرمایهگذاری آتیه دماوند با عرضه از سوی دو حقوقی مواجه شد. در حالی 17.5میلیون سهم از سوی شركت سرمايهگذاری صنعت ومعدن فروخته شد که 34میلیون سهم دیگر را نیز شركت سرمايهگذاری تامين آتيه مسكن واگذار کرد.
سرمایهگذاری پردیس نیز دیگر نمادی بود که حجم بالایی از واگذاری را از سوی حقوقیها تجربه کرد؛ فروش یک میلیون سهم از سوی بيمه پارسيان ، 3.5میلیون سهم از سوی مخابرات ايران و یک میلیون سهم از سوی صندوق سرمايهگذاری تدبيرگران فردا از جمله واگذاریهای صورت گرفته در نماد «پردیس» بود.
در این روز سرمایهگذاری بوعلی نیز شاهد واگذاری 50هزار سهم از سوی صندوق سرمايهگذاری بازارگردانی گروه دی بود. در نماد سرمایهگذاری خوارزمی نیز تغییر و تحولات قابلتوجهی رخ داد. بهطوریکه در این روز 124میلیون و 500هزار سهم توسط سرمايهگذاری تامين آتيه مسكن و 40 میلیون سهم نیز توسط گروه مالی بانک مسكن فروخته شد. این در حالی است که گروه مالی سپهر صادرات اقدام به خرید حدود 13میلیون سهم «وخارزم» کرد.
چه خبر از دیگر جابهجاییها
بررسی روند تغییر مالکیتهای با اهمیت در بازار امروز نشان از آن دارد که سرمایهگذاری غدیر با عرضه 10میلیون سهم از سوی گروه توسعه مالی مهرآيندگان مواجه شد. در نماد حفاری شمال نیز 10میلیون سهم از سوی بانک رفاه كارگران و 2میلیون سهم دیگر نیز توسط شركت سرمايهگذاری مهرگان تامين پارس عرضه شد.
در نماد «پترول» نیز دو حقوقی اقدام به عرضه سهم کردند؛ فروش 19میلیون سهم از سوی شركت طراحان فرازسپهر و بیش از 8میلیون سهم از سوی شركت مديريت توسعه سرمايه گروه پتروشيمی ايرانی از جمله واگذاریهای صورت گرفته در این نماد بود.
در نماد کشتیرانی نیز 10میلیون سهم را شركت بازسازی كوثرنبوت به فروش رساند. شركت مديريت سرمايهگذاری كوثربهمن نیز دیگر حقوقی بود که 3.5 میلیون سهم فولاد کاوه جنوب کیش را واگذار کرد.
روندی مشابه در نماد ملی مس ایران با فروش 5میلیون سهم از سوی شركت سرمايهگذاری آتيه انديشان مس دنبال شد. این حقوقی در معاملات روز شنبه نیز اقدام به عرضه 5میلیون سهم «فملی» کرده بود. پتروشیمی فناوران نیز دیگر نمادی بود که در بازار امروز واگذاری 10میلیون سهم را از سوی شركت سرمايهگذاری آتيه صبا تجربه کرد. همچنین در این روز مركزتحقيقات و نوآوری صنايع خودرو سايپا بیش از 22میلیون سهم سایپا را واگذار کرد.