گزارش اختصاصی «دنیای بورس» از مجمع گسترش سرمایه‌گذاری ایران خودرو

برنامه « خگستر » برای پوشش زیان

گسترش سرمایه‌گذاری ایران خودرو اگر چه در سال جاری میان سهامداران سود 4 تومانی را در مجمع سالانه تقسیم کرد اما «خگستر» رویکرد برنامه‌های اصلی برای پوشش زیان را اعلام کرد که بحث افزایش سرمایه و فروش محصول‌ها در همین راستا در دستور کار است.

تاریخ مجمع: سه‌شنبه 19 تیرماه سال 97

درصد حضار: 73 درصد

اعضای هیات رئیسه:

آقای شیخی (رئیس مجمع- رئیس هیات مدیره)

آقای صالحی (ناظر اول- نماینده ایران‌خودرو)

آقای ساعدی (ناظر دوم- نماینده بانک پارسیان)

خانم اسماعیلی (دبیر)

آقای جلالی (مدیرعامل)

آقای موحدنژاد (معاونت مالی)

- تقسیم سود: 4 تومان از 35.2 تومان سود سال 1396

گسترش سرمایه‌گذاری ایران‌خودرو (خگستر) در سال 1376 تاسیس و در سال 1385 وارد بورس اوراق بهادار شد. نام اولیه آن «قطعه‌سازان دانش افزا» بود، اما در حال حاضر هلدینگی از شرکتهای قطعه ساز است. ایران‌خودرو با داشتن 58 درصد سهامدار عمده است.

گزارش هیات مدیره

1- در سال 1395 تعداد پرسنل 75 نفر بود که در پایان سال 1396 به 65 نفر رسید، البته با مکانیزه کردن امور نیازی به جایگزینی نفرات جدید نبود.

2- مدیرعامل نمودارهایی از مقایسه قیمت سهم خسگتر با سایر سهام خودرویی همگروه و خارج از گروه به نمایش درآورد (که مقایسه‌ای همگن نبود و فقط قیمت سهم صرف‌نظر از ارزش بازار یا پارامتر دیگر مقایسه شده بود). وی اشاره کرد که در تاریخ 16/4/1397 براساس محاسبات، خالص ارزش دارایی‌های (NAV) خگستر 589 تومان است.

3- شرکت وابسته «توسعه و عمران نایین» (خعمرا) در سال 1396 در بازار پایه ج فرابورس پذیرفته شد.

4- بهای تمام شده سرمایه‌گذاری‌ها شامل 290 میلیارد تومان در شرکت‌های بورسی و 117 میلیارد تومان در شرکت‌های غیربورسی است. عمده سهام موجود در پورتفوی بورسی خگستر عبارتست از:

- بانک پارسیان (وپارس)   12 درصد

- صنعتی نیرومحرکه (خمحرکه) 49 درصد – مهرکام پارس (خمهر)    52 درصد

- محورسازان ایران خودرو (خوساز) 36 درصد

- الکتریک خودرو شرق (خشرق) 10 درصد

 5- ایران‌خودرو 9 درصد رشد تولید و فروش داشت که ما به عنوان یکی از تامین کنندگان قطعات ایران خودرو توانستیم 7 درصد رشد تولید و فروش در کل مجموعه داشته باشیم. در بین شرکتهای زیرمجموعه فقط شرکت بورسی «صنعتی نیرو محرکه» و شرکت غیربورسی «قطعه سازان درخشان ساز» کاهش تولید داشته اند. در شرکت‌های غیرتولیدی «بیمه فردا» چند ماه قبل فعال شد و در سال 1396 در طی 3 ماه 36 هزار بیمه‌نامه صادر کرد. «لیزینگ خودرو کار» به توسعه و فروش خودرو کار تغییر نام یافت. «لیزینگ ایران خودرو» هم شاهد تحولات مثبتی بوده است.

6- برای سال 1397 سود 15.7 تومان پیش بینی کرده ایم که تا تاریخ مجمع 11.5 تومان از آن محقق شده است. پیش‌بینی سود سال 1396 به ازای هر سهم 25.7 تومان بود که 35.2 تومان محقق شد.

7- از شرکت‌های گروه 3 شرکت «مجموعه پرسی ایران خودرو»، «نیرو گستران خراسان» و «رینگ سازی مشهد» را در سال 1396 واگذار کرده و سود 33 میلیارد تومانی بدست آوردیم. علت تعدیل سود سال 1396 نسبت به پیش بینی هم فروش این شرکتها بود. البته کاهش هزینه‌های اداری و عمومی هم سبب افزایش  سود نسبت به پیش‌بینی گردید.

 8- پرسنل کل گروه در سال 1395 به تعداد 7948 نفر بود که در سال 1396 به 7803 رسید که نشان‌دهنده 145 نفر کاهش است. همچنین هزینه‌های اداری در کل گروه علیرغم رشد 18 درصدی دستمزدها تنها  13 درصد رشد داشت.

9- در شرکت محورسازان افزایش عمق ساخت داخل قطعات (اقلام تبادلی) که از پیمانکاران بیرون دریافت می‌شد در دستور کار قرار گرفته است.

خطی در «صنایع ریخته‌گری» برای تولید قطعات چدن و صادرات آن به خارج از کشور ایجاد شد.

خط تولید میل‌لنگ برای «توسعه و عمران نایین» (خعمرا) تاسیس شد.

اولین قطعات ریخته‌گری XU7 در «ریخته‌گری آلومینیوم» برای پروژه موتورهای جدید انجام شد.

خط رنگ سایت مشهد برای رنگ‌آمیزی تولیدات خراسان راه‌اندازی شد.

توسعه پرتفوی بیمه‌ای در 3 شرکت بیمه‌ای گروه یعنی «بیمه فردا»، «خدمات بیمه‌ای ایران‌خودرو» و «کارگزاری رسمی صبح امید» در سال 1396 صورت گرفت.

10- میزان تسهیلات مالی گروه (تلفیقی) در سال 1395 بیش از  270  میلیارد تومان بود که در سال 1396 به کمتر از 150 میلیارد تومان رسید. کاهش تسهیلات با تسویه بخش قابل توجهی از بدهیهای بانکی دو شرکت لیزینگی زیرمجموعه (لیزینگ خودروکار و لیزینگ ایران خودرو) رخ داد که ریسک ورشکستگی این دو شرکت لیزینگی زیرمجموعه را از دوش خگستر برداشت. هزینه‌های مالی از (31) میلیارد تومان به (17) میلیارد تومان کاهش یافت. مجموعه این اقدامات سبب شد زیان انباشته تلفیقی (46) میلیارد تومانی به سود انباشته تلفیقی 6 میلیارد تومانی تبدیل گردد.

11- اصلاح ساختار مالی شرکت‌های تحت پوشش از طریق تجدید ارزیابی دارایی‌ها مورد نظر مدیریت است که با دریافت مجوز ایران‌خودرو در سال 1397 برای آن اقدام خواهد شد. علاوه بر این روش، برای برخی از شرکت‌های مشمول ماده 141 قانون تجارت، پروژه‌های افزایش ظرفیت و راه‌اندازی خطوط جدید هم مد نظر خواهد بود. در راستای تامین منابع برای شرکت‌های تولیدی گروه در نظر داریم که در سال 1397 در شرکت اصلی اقدام به افزایش سرمایه کنیم. همچنین مدیرعامل گفت قصد داریم در سال جاری از تابلوی فرعی به تابلوی اصلی بورس منتقل شویم.

12- صادرات شرکتهای گروه در سال 1396 مجموعا حدود 6 میلیون دلار بود که نسبت به سال قبل از آن 55 درصد رشد داشت. با توسعه صادراتی که در شرکت ریخته‌گری چدن انجام شده، 5 میلیون دلار از کل صادرات مزبور توسط این شرکت صورت گرفته است که این روند در سال 1397 هم ادامه خواهد یافت و سود گروه را افزایش خواهد داد.

13- احیای شرکت «لیزینگ ایران خودرو» که تاکنون مجوز بانک مرکزی را برای عملیات لیزینگ نداشت، از اقدامات سال 1396 بود. مجوز افزایش سرمایه این شرکت (که 50 درصد آن به خگستر و 50 درصد به سرمایه‌گذاری سمند تعلق دارد) صادر شده و به زودی فعالیت رسمی لیزینگ تحت نظارت بانک مرکزی را شروع خواهد کرد. «لیزینگ خودرو کار» از شرکت لیزینگ به نماینده فروش محصولات ایران‌خودرو تبدیل شد و قرارشد درآمدهای قابل توجهی از فروش خودرو به این شرکت اختصاص یابد تا هزینه‌های مالی سالیان قبل را پوشش دهد.

14- در فیلمی که ابتدای مجمع پخش شد هدف خگستر تبدیل به یک هلدینگ بزرگ در منطقه و حضور در بازارهای خارجی ذکر شد. برخی از شرکت‌های زیرمجموعه هم با ذکر نام و نمایش تصاویری از آنها معرفی گردید.

گزارش حسابرس: مشروط (با 3 بند شرط)

بند 4 (بند شرط) 270 میلیارد تومان مطالبات راکد و سنواتی مربوط به دو شرکت لیزینگ گروه شامل «لیزینگ ایران خودرو» حدود 100 میلیارد تومان و «لیزینگ خودرو کار» حدود 170 میلیارد تومان است که قابلیت وصول آنها برای حسابرس محرز نیست.

مدیر مالی شرکت گفت 100 میلیارد تومان از مطالبات «لیزینگ ایران‌خودرو» با سازوکار خرید دین به شرکت ایران‌خودرو منتقل شد که به صورت‌های مالی سال 1396 نرسیده و در سال 1397 ثبت می‌گردد. در «لیزینگ خودرو کار» گرچه از دید حسابرسی سرعت وصول مطالبات کند است اما با توجه به وصول مطالبات از طریق شرکت‌های تخصصی، به اخذ کمترین ذخیره مطالبات مشکوک الوصول امیدواریم.

در شرکت لیزینگ خودروکار با دریافت مطالبات مشتریان همراه با درآمدهای حاصل از جریمه های وصولی، بیش از نیمی از زیان انباشته پوشش داده می‌شود و طی 4-3 سال آینده بقیه زیان انباشته از درآمدهای فروش محصولات ایران خودرو پوشش داده می‌شود. زیان انباشته لیزینگ خودرو کار حدود 600 میلیارد تومان است.

مدیرعامل اشاره کرد که این مطالبات سال گذشته 300 میلیارد تومان بود که امسال به 270 میلیارد تومان کاهش یافت.

بند 5 (بند شرط) 10 میلیارد تومان مغایرت حساب بین شرکت‌های گروه در تهیه صورت‌های تلفیقی وجود دارد. در تاییدیه‌های دریافتی تا زمان برگزاری مجمع 120 میلیارد تومان مغایرت نامساعد وجود دارد.

سیاست ما تهیه و تایید صورت تطبیق بوده که فقط شرکت خدمات بیمه‌ای به خاطر حجم کار امکان‌پذیر نشده است که با طراحی سازوکاری امیدواریم سال آینده این موضوع رفع گردد. در مورد مغایرت بین شرکت‌های گروه. رئیس جلسه تکلیف کرد در این مورد اقدامات لازم برای حذف این بند در سال‌های آتی انجام شود.

بند 6 (بند شرط) بدهی لیزینگ خودروکار به بانک پارسیان به مبلغ 430 میلیارد تومان طبق توافقی که در سال 1394 صورت گرفت قرار بود تا پایان اردیبهشت 1396 با واگذاری سهام و املاک از سوی گروه صنعت ایران‌خودرو تسویه شود. طبق نظر شرکت لیزینگ خودروکار 43 میلیارد تومان از بدهی مزبور باقی مانده و از نظر بانک پارسیان 61 میلیارد تومان باقی مانده است.

مدیر مالی گفت طبق توافق قرار بود پس از انتقال اسناد سهام و املاک واگذار شده سند مربوطه در لیزینگ خودرو کار و بانک پارسیان ثبت شود. در انتقال برخی از اسناد مالکیت املاک مشکلاتی پیش آمدکه مانده مزبور به همین خاطر است که امیدواریم تا 31 شهریور سال جاری انتقال اسناد انجام و این بند کلا رفع گردد. رئیس جلسه هم تاکید کرد اختلاف 43 و 61 میلیارد تومانی مانده بدهی هم مشکلی ایجاد نخواهد کرد. نماینده بانک هم که ناظر جلسه بود از اینکه 15 درصد از بدهی باقی مانده ابراز خوشحالی کرد.

بند 12 (بند بازرسی) شرکت دارای مطالباتی با میانگین حدود 4 سال از شرکت‌های فرعی و وابسته جمعا به مبلغ 123 میلیارد تومان است که نحوه تسویه آن مشخص نشده است.

مدیرعامل گفت با دریافت مجوز از ایران‌‌خودرو، بخش عمده‌ای از این بدهی‌ها تبدیل به افزایش سرمایه در شرکت‌های زیرمجموعه خواهد شد.

پرسش و پاسخ

1- آیا «لیزینگ خودروکار» دارایی‌هایی برای پوشش بدهی‌های دارد؟

پاسخ: بلی حدود نیمی از بدهی خود را دارایی شامل ملک و سهام شرکتی بورسی دارد که برای بقیه بدهی‌ها هم با منافع حاصل از فروش محصولات ایران‌خودرو طی سال‌های آتی پوشش داده شود. رئیس جلسه گفت لیزینگ خودروکار غده‌ای سرطانی آن هم از نوع بدخیم است که اقدامات انجام شده تاکنون سبب می‌شود در سال 1397 رو به بهبود برود.

2- چرا بانک پارسیان سهام خگستر را در پایین‌ترین قیمت می‌فروشد؟

پاسخ: دارایی‌های گروه «رستمی صفا» بزرگترین بدهکار بانک پارسیان به همراه بدهی‌های آن به بانک پارسیان منتقل شد. به خاطر بدهی‌های مالیاتی گروه مزبور، سهام خگستر و میدکو و برخی از سهام دیگر توسط اداره مالیاتی توقیف و حراج شد. در حال اخذ دستور توقف حراج این سهام هستیم.

3- چرا افزایش سرمایه از محل سود انباشته نمی‌دهید؟

پاسخ: به خاطر زیان انباشته موجود در صورت‌های مالی تلفیقی نمی‌توان سود انباشته شرکت اصلی را تبدیل به سهم کرد. امیدواریم (و قول نمی‌دهم) با پوشش زیان انباشته لیزینگ خودروکار و نیز تجدید ارزیابی برخی از شرکت‌های فرعی مشمول ماده 141، وضعیت ترازنامه طوری شود که بتوانیم سود انباشته را به سرمایه تبدیل کنیم. در واقع سود انباشته موجود در شرکت اصلی صرف افزایش سرمایه شرکت‌های زیرمجموعه گردد.

4- چرا واگذاری سهام ایران خودرو انجام نشد؟

پاسخ: واگذاری در برنامه ما بوده و خواهد بود. واگذاری مزبور در آخرین لحظه لغو شد ولی ما هنو مصمم به واگذاری هستیم.

5- بزرگ‌ترین پرتفوی بورسی شما صنعتی نیرو محرکه (خمحرکه) است که عملکرد ضعیف و سوءمدیریت سبب شده وارد زیان شود و یکی از شرکت‌هایش تعطیل شده است، چرا؟

پاسخ: مدیرعامل گفت پروژه نوسازی خطوط تولید نیرومحرکه با سرمایه‌گذاری 120 میلیارد تومانی (که با نرخ‌های جدید احتمالا به 200 میلیارد تومان می‌رسد) در حال بررسی است و این شرکت برای ایران خودرو استراتژیک است زیرا گیربکس خودروهای ایران‌خودرو توسط این شرکت تامین می‌شود. نیرومحرکه زیان تلفیقی (3.5) میلیارد تومانی داشته اما در شرکت اصلی 4.5 میلیارد تومان سود تحقق یافته و بنظر ما وضعیت امسال در شرایط گذار است که با اجرای نوسازی خطوط به وضعیت مطلوب خواهد رسید. سرمایه‌‌گذاری در این شرکت با توجه به تولید خودروهای جدید اجتناب‌ناپذیر است.

6- به نظر می‌رسد اقدامات شرکت‌های زیرمجموعه مانند «مهرکام پارس» (خمهر) و «محورسازان ایران خودرو» (خوساز) برای افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی به کندی پیش می‌رود و ممکن است به پایان سال نرسد؟

پاسخ: عزم هیات مدیره در این مورد وجود دارد و در حال طی روال است و در زمان مقرر انجام خواهد شد. البته برای شرکت‌های غیربورسی روند تجدید ارزیابی سریع‌تر انجام خواهد شد.

«خگستر» به روایت ارقام

سود تحقق یافته (EPS) به ازای هر سهم 35.2 تومان در شرکت اصلی و 25.5 تومان در تلفیق

سود تقسیم شده (DPS) به ازای هر سهم 4 تومان

سود انباشته در پایان سال مالی به ازای هز سهم 379 تومان که 4 تومان تقسیم شد.

حاشیه‌های مجمع

- رئیس جلسه روند معامله سهم خگستر را معمولی توصیف و نیازی به حمایت وجود ندارد.

- در هنگام پذیرش سهامداران هدیه ای به آنها بر اساس تعداد سهام داده می شد که این موضوع مورد اعتراض سهامدارانی که تعداد سهم آنها کم بود قرار گرفت. اعتراضات سبب تشنج و بی نظمی گردید، طوریکه ورود سهامدران به مجمع و شروع مجمع با تاخیر صورت گرفت. حدود 20 دقیقه از زمان ابتدای مجمع هم صرف پاسخگویی به معترضان شد.

Submitted by admin on