درپی گلایه مدیران ارشد بانک مرکزی در تیرماه سال گذشته مبنی برتبدیل خودروسازان به مانعی در مسیر رعایت نرخ سود 15 درصدی بانکها به دلیل پرداخت سودهای بالاتر، اکبر کمیجانی قائم مقام بانک مرکزی همان زمان از توافق با خودروسازان در رعایت نرخهای سود خبر داده بود.
براساس آن توافق، درصورتی خودروسازان از محدودیتهای مربوط به دریافت تسهیلات کلان بانکی مستثنی میشدند که نرخ سود پرداختی آنها برای پیش فروش محصولها بیشتر از 3 درصد نرخ سود سپرههای یکساله بانکها نباشد.هرچند این نرخها در تابستان سال گذشته رعایت نشد و در طرحهای پیش فروش، مشتریان با نرخ سود 24 درصدی با خودروسازان مشارکت کردند اما در زمستان سال گذشته این نرخها تعدیل شد و بسته به مدل خودرو و زمان تحویل، نرخ سود مشارکت بین 16 تا 18 درصد نوسان پیدا کرد.
با این حال در طرح جدید پیش فروش خودرو که 2 خودروساز بزرگ به مناسبت عید سعید فطر کلید زدهاند، نرخ سود مشتریان به 15 درصد کاهش یافت، یعنی اینکه نرخ سود خرید محصولهای خودرویی با نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار برابر شد. در شرایطی که بازارهای موازی برای جذب بیشتر نقدینگی رقابت دارند و سعی میکنند با تفاوتهای ناچیز، سرمایههای سرگردان را به سمت خود جلب کنند، کاهش 3 درصدی نرخهای سود جای تامل دارد.
محمدرضا جمشیدی؛ سخنگوی کانون بانکهای خصوصی و موسسههای اعتباری درباره این کاهش نرخ سود به «ایرنا» میگوید: با توجه به خروج آمریکا از برجام، خودروسازان هنوز چشم انداز روشنی از آینده همکاری با شرکای خارجی ندارند. نگرانی خودروسازان از این است که شاید در تامین قطعات خودرو با مشکل روبهرو شوند و بنابراین اگر نتوانند به موقع محصول را به مشتری تحویل دهند، کمتر زیان ببینند.
اغلب خودروهایی که در طرح پیش فروش خودرو قرار دارند، آنهایی هستند که یا قطعات آن به طور کامل در ایران تولید میشود و یا در همکاری با خودروسازان تامین میشود و از این رو مشکلی در تامین قطعه بوجود نمیآید.