در مجمع عادی سالانه بورس کالای ایران که با حضور بیش از ۵۰ درصدی سهامداران برگزار شد، پس از ارایه گزارش هیات مدیره برای سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۹۶ و تشریح اهم اقدامات و عملیات توسعهای بورس توسط حامد سلطانینژاد، مدیرعامل بورس کالای ایران، گزارش صورتهای مالی شرکت توسط حسابرس مستقل و بازرس قانونی به تصویب رسید.
همچنین در مجمع عادی سالانه بورس کالای ایران، تقسیم 25 تومان سود به ازای هر سهم مورد تصویب قرار گرفت. موسسه حسابرسی بهراد مشار نیز بهعنوان حسابرس مستقل و بازرس قانونی و بازرس علیالبدل موسسه حسابرسی آزمودهکاران و روزنامههای اطلاعات و دنیایاقتصاد بهعنوان روزنامههای رسمی کثیرالانتشار انتخاب شدند.
همچنین در مجمع فوق العاده بورس کالای ایران که بلافاصله پس از مجمع عمومی عادی برگزار شد، با افزایش سرمایه «کالا» از محل سود انباشته و اندوخته احتیاطی از 90 میلیارد تومان به 124 میلیارد تومان (معادل ۳۸ درصد) موافقت شد.
گزارش هیات مدیره
حامد سلطانینژاد؛ مدیرعامل بورس کالای ایران گزارشی از عملکرد یازدهمین سال فعالیت «کالا» ارایه داد.
الف) بر مبنای گزارش هیات مدیره افق چشمانداز بورس کالای ایران در سال 1400 تبدیل شدن به مرجع قیمتگذاری کالاهای اساسی و مواد اولیه واسطهای در منطقه و یکی از گزینههای اولویتدار تولیدکنندگان برای تامین مالی و پوشش ریسک تجاری است.
ب) مقایسه توزیع ارزش معاملات به تفکیک بازارها در سال ۱۳۹۶ نسبت به سال گذشته نشان میدهد: در سال مالی گذشته سهم بازار مشتقه در حالی به ۵۶ درصد از کل ارزش معاملات بورس کالا افزایش یافت که این نسبت در سال مالی پیش از آن ۴۸ درصد بود.
همچنین آمارهای معاملاتی محصولهای مختلف حاکی از آن است که ارزش کل معاملات در سال گذشته نسبت به سال ۹۵ با رشد ۴۴ درصدی همراه شد و به رقم ۱۱۷ هزار و ۳۳۶ میلیارد تومان افزایش یافت که ۴۹ هزار و ۸۸۰ میلیارد تومان آن سهم ارزش معاملات بازار فیزیکی بود و ۶۵ هزار و ۸۵۱ میلیارد تومان آن به معاملات قراردادهای بازار مشتقه اختصاص یافت. ارزش معاملات بازار مالی نیز با رقم یکهزار و ۶۰۵ میلیارد تومان به ثبت رسید.
پ) اقدامهای بورس کالای ایران در سال ۹۶ تشریح شد که براساس آن:
1. پذیرش ۱۱ کالای جدید بر حسب تولیدکننده
2. پذیرش ۹۵ انبار جدید
3. پذیرهنویسی نخستین صندوق سرمایهگذاری کالایی
4. راهاندازی معاملات گواهی سپرده پسته
5. شروع معاملات ماده ۳۳ قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی گندم
6. راهاندازی معاملات کشف پریمیوم
ت) دستاوردهای بورس کالای ایران در سال 96 نیز عبارتند از:
1. سهم ۴۷ درصدی بورس کالای ایران از ارزش کل معاملات بازار سرمایه در سال ۱۳۹۶
2. رشد ۴۴ درصدی ارزش کل معاملات
3. رشد ۵۱ درصدی ارزش معاملات اوراق بهادار مبتنی بر کالا و رسیدن به رقم 67.4 هزار میلیارد تومان
4. رشد ۳۴ درصدی ارزش معاملات کالای فیزیکی و رسیدن به رقم 49.9 هزار میلیارد تومان
ث) بر مبنای گزارش مدیرعامل پایهریزی و توسعه طرحهای کلان بورس کالای ایران در سالجاری صورت میگیرد که عبارتند از:
1. توسعه داراییهای پایه روی ابزارهای فعلی
2. ایجاد ابزارهای مشتقه جدید
3. توسعه اوراق بهادار مبتنی بر کالا
4. ارتقا و یکپارچهسازی سیستمهای تسویه
5. توسعه در ابزارهای معاملات
6. گسترش و توسعه اندازه و عمق بازار
7. تحول نظام اداری و منابع انسانی شرکت و اصلاح نظام مالی شرکت
همچنین از مواردی همچون بهبود کیفیت در ارایه خدمات به مشتریان، سامانه جامع تحویل کالا، بهبود فرآیندهای نظارتی و بازرسی، بازنویسی و ارتقای سامانهها و سیستمهای موجود، حاکمیت فناوری اطلاعات، بهبود کیفیت اطلاعرسانی و ترویج و نیز تقویت و مدیریت برند شرکت از دیگر طرحهای کلان برآوردی «کالا» برای سالجاری است.
به گفته سلطانینژاد راهاندازی قراردادهای آتی طلای آبشده، طراحی و استقرار تسویه معاملات پریمیوم، توسعه سامانه معاملات مجازی و مطالعات تطبیقی بورس کالای ایران با بورسهای کالایی منتخب دنیا را از جمله اقدامات مهم شرکت برشمرد.
تصویب دستورالعمل مناقصه توسط شورای عالی بورس و اوراق بهادار و تصویب دستورالعمل خرید دین و طراحی مدل معاملات حق امتیاز از مواردی است که در سال جاری در دستور پیگیری قرار دارد. همچنین تهیه سازوکار بازار معاملات تهاتری نیز که در مرحله تصویب دستورالعمل مربوطه است از دیگر اقدامهای سال ۹۷ بورس کالا است.
مدیر عامل بورس کالای ایران به اجرای ماده ۳۳ قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی برای محصولهای ابلاغی هیات دولت در قالب عرضه فیزیکی و گواهی سپرده کالایی نیز بهعنوان دیگر اقدام سال جاری اشاره کرد. راهاندازی دارایی پایه جدید قراردادهای آتی و اختیار معامله، اجرای سیاست حمایتی خرید توافقی برخی محصولهای کشاورزی با اولویت زعفران، خرما و پسته و ثبت قراردادهای خارج از تالار نیز در دستور کار بورس کالای ایران قرار دارد.
گزارش هیات مدیره نشان میدهد راهاندازی کارکرد توثیق گواهی سپرده کالایی در بازارهای پولی و مالی، پیادهسازی الگوی معافیت مالیاتی گواهی سپرده کالایی و طراحی مدل حمل و نقل پس از معامله از دیگر اقدامهای بورس کالا برای سال جاری است.
گزارش حسابرس
گزارش حسابرس بورس کالای ایران مطلوب عنوان شد:
وضعیت مالی بورس کالای ایران، در تاریخ ۲۹ اسفند ۹۶ و عملکرد مالی و جریانهای نقدی آن برای سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۹۶، از تمام جنبههای با اهمیت، طبق استانداردهای حسابداری، مطلوب ارزیابی شد.
پرسش و پاسخ
در بخش پرسش و پاسخ، مدیرعامل بورس کالای ایران در خصوص تحریمها و نوسانارزی به سوال سهامداران پاسخ داد:
الف) تاثیر تحریمها: حامد سلطانینژاد در خصوص تاثیر تحریمها بر روند بورس کالای ایران گفت: در این زمینه بورس کالا بهطور کامل بررسیهای لازم را انجام داده که بهزودی بهصورت گزارشی جامع به هیات مدیره ارایه میشود.
به گفته سلطانینژاد در حوزه بازار قراردادهای آتی با رشد هیجانی مواجه شدیم، زیرا که این بازار تابعی از بازار نفت است که قطعا باید مورد پایش مداوم قرار گیرد و بانک مرکزی در این زمینه ورود کند. به گفته وی، طبق توافقی که با بانک مرکزی انجام شد، مقرر است که برای کل معاملات سکه بازار رسمی تشکیل شود تا بتوان تحریمها را برطرف کرد.
براساس صحبتهای هیات رییسه مجمع برای گذار از شرایط تحریمی باید بازارهای صادراتی برخی از کالاها در بورس کالا صورت گیرد.
ب) حوزه نفت و گاز: مدیرعامل در زمینه قیمتگذاری حوزههای نفت و گاز نیز که شاهد نوسانهای نرخ ارز است تاکید کرد: باید از سوی سیاستگذار شیوه کشف قیمت بهصورت ویژه انجام شود و هرچه نظام قیمتگذاری دستوری باشد نتیجه مطلوبی نخواهد داشت، بلکه براساس نظام عرضه و تقاضا به سمت شفافیت گام برخواهد داشت.
پ) تکلیف وجوه باقیمانده: مدیرعامل درباره تعیین تکلیف وجوه 28.8 میلیارد تومانی باقی مانده در بورس کالای ایران تصریح کرد: پیشنهاد شرکت این است که این وجوه برای اقدامهای توسعهای استفاده شود.
ت) پذیرش «کالا»: مدیرعامل همچنین از پذیرش بورس کالای ایران در بورس تهران خبر داد و در پاسخ به سوال سهامداران در این خصوص گفت: انتقال شرکت بهزودی از فرابورس به بورس تهران صورت خواهد گرفت.
ث) عرضه خارج از بورس کالا: مدیرعامل درباره عرضه بخشی از ورقهای فولادی در خارج از بورس کالا تصریح کرد: عرضه بخشی از این ورقها در بورس کالا و بخشی دیگر از طریق مچینگ انجام میشود که برخی از صنایع پاییندستی مخالف عرضه از طریق مچینگ هستند که البته بورس کالا و حتی فولاد مبارکه مخالفتی با این امر ندارند.