متغیرهای بیرونی و درونی اثر گذار بر اقتصاد کشور ، گردش نقدینگی و اراده بخش خصوصی برای مدیریت صنایع کشور در موفقیت واگذاریهای سرمایهگذاری تامین اجتماعی اهمیت دارد. شستا یا همان بازوی سرمایهگذاری تامین اجتماعی در شرکتهای سرمایهگذاری بسته به میزان سرمایهگذاری از ۱۰۰ درصد تا ۳۰ درصد سهام را در اختیار دارد که در این راستا ۱۰۵ از ۲۸۴ شرکت در برنامه واگذاری گروه شستا به بخش خصوصی قرار دارد.
مدیر عامل سرمایهگذاری تامین اجتماعی درباره جزییات برنامه واگذاری شرکتهای گروه شستا به خبرگزاری «فارس» میگوید: در حال حاضر مقدمات واگذاری و بازاریابی ۵۱ شرکت در دستور کار واگذاریها قرار گرفته است. ارزش این شرکتها معادل ۱۶ هزار میلیاردتومان قیمت گذاری شده و در سه نوبت آگهی مزایده در جراید منتشر شد.
وجه حاصل از این واگذاریها با توجه به لزوم خروج از مدیریت بنگاهداری و سرمایهگذاری در دو بخش سهامداری به طور خرید سهام شرکتهای پردرآمد و یا حضور در پروژههای بزرگ و سودآور دولتی مصرف خواهد شد.
شستا به تازگی برنامه تغییر مالکیت سهام برخی زیرمجموعههایش همچون شرکت ملی نفتکش و ذوب آهن و ادغام هلدینگهای نفت و گاز پتروشیمی «تاپیکو» با «فارس» را در دستور کار قرار داده است.
مرتضی لطفی در خصوص پیگیری برنامه تغییر مالکیت سهام در ذوب آهن و شرکت ملی نفتکش گفت: در این شرکتها تا ۴۰ درصد سهام در اختیار شستا باقی خواهد ماند و مازاد آن را در تابلوی بورس عرضه خواهیم کرد.
مدیر عامل شستا با اشاره به موافق دو وزارتخانه رفاه و دفاع بر سر ادغام هلدینگ نفت و گاز و پتروشیمی تامین با سرمایهگذاری صنایع پتروشیمی و سرمایه گذاری غدیر تصریح کرد: با ادغام این مجموعهها شرکت پتروشیمی ایران راهاندازی میشود.
بررسیها نشان میدهد، در فرایند ادغام این سه مجموعه سرمایهگذاری ابتدا شستا اقدام به فروش سهام تاپیکو به هلدینگ خلیج فارس کرده و سپس با افزایش سرمایه و سلب حق تقدم هلدینگ خلیج فارس، شستا سهامدار مالکیتی هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس خواهد شد.
هلدینگ خلیج فارس نیز مالکیت ۴۹درصدی سهام پالایشگاه ستاره خلیج فارس و همچنین مدیریت پتروشیمیهای فن آوران، غدیر، نفت پاسارگاد، نفت ایرانول و آبادان را به دست خواهد آورد.
از سوی دیگر میتوان انتظار داشت، ساتا در ازای دریافت مطالبات سود مجامع خود از سرمایهگذاری غدیر اقدام به انتقال سهام شرکتهای پتروشیمی و پالایشی تحت مدیریت مستقیم و غیر مستقیم این مجموعه به شرکت سرمایه گذاری ساتا با نام اختصاری «شستان» خواهد کرد.
بنابراین آنچه باقی میماند سرمایهگذاری غدیر بدون شرکتهای پتروشیمی سودآوری است که فرایند ادغام یا واگذاری آن با آسده خاطری بیشتری انجام میشود. هر چند این پیشبینیها برای رنگ واقعیت به خود گرفتن نیازمند زمان است.