تصمیم هند
بانک حکومتی هند به شرکتهای پالایش نفت این کشور اعلام کرد از ماه نوامبر معاملات نفت وارداتی از ایران را متوقف میکند. در پی این موضوع مدیر مالی شرکت نفت هند هم خبر داده واردات نفت هند از ایران در پایان ماه آگوست 2018 کاهش خواهد یافت.
توقف معاملات نفتی با ایران از سوی این بانک هندی در پی آن اعلام شد که رییسجمهوری آمریکا در 8 می 2018 خروج کشورش از توافق هستهای با ایران را اعلام و گفت: 180 روز تحریمها علیه ایران را از سر خواهد گرفت. أ.ك. شارما؛ یکی از مقامهای شرکت نفت هند به خبرگزاری رویترز میگوید: اگر مسیر [بانکی] جدیدی برای پرداختها ایجاد نشود، بارگیری نفت از پایان ماه آگوست تحت تاثیر سازوکار فعلی قرار خواهد گرفت.
با این حال بانک حکومتی هند تاکنون اظهارنظری درباره این موضوع نکرده است. شرکتهای پالایش هند، بانک حکومتی هند که بزرگترین بانک این کشور است را به همراه بانک اروپایی ایرانی مستر در آلمان را برای پرداخت قیمت نفت به یورو به کار میگیرند.
منابع هندی خبر دادند شرکت ریلانس اینداستریز؛ مالک بزرگترین پالایشگاه جهان واردات نفت از ایران را متوقف میکند. شرکت نایارا انرژی نیز که به شرکت روسنفت روسیه وابسته است نیز از آغاز ماه جاری، خرید نفت از ایران را کاهش داد.
هند پس از چین، بزرگترین مشتری نفت ایران به شمار میرفت و از معدود کشورهایی بود که در دوره پیشین تحریمها به خرید نفت از ایران ادامه داد. با این حال این کشور واردات نفت از ایران را کاهش داد تا استثناء از تحریمهای آمریکایی شامل حال این کشور شود. هند میگوید که تن به تحریمهای آمریکا نخواهد داد، اما شرکتها و بانکهای هندی که به سیستم مالی آمریکا مرتبط هستند، اگر تن به تحریمها ندهند جریمه خواهند شد.
اقدام کره جنوبی
همچنین در اقدامی واردات نفت کره جنوبی از ایران در ماه مه کاهش یافت و به پایینترین میزان از ژانویه سال ۲۰۱۶ رسید.
به گزارش رویترز، آمار گمرکی نشان داد کره جنوبی ۷۵۸ هزار و ۹۰۳ تن یا معادل ۱۷۹ هزار و ۴۴۴ بشکه در روز نفت ایران را در ماه مه وارد کرد که در مقایسه با ۱.۰۲ میلیون تن در آوریل سال گذشته، کاهش داشت و پایینترین میزان واردات از ژانویه سال ۲۰۱۶ بود که ۸۵۹ هزار و ۲۲۳ تن نفت از ایران وارد کرد.
کره جنوبی که پنجمین واردکننده بزرگ نفت خام جهان است، واردات از ایران را که عمدتا میعانات نفتی است، از زمان لغو تحریمها در سال ۲۰۱۶ افزایش داد. با این حال، واردات کره جنوبی از ایران امسال کاهش یافت که تا حدودی به دلیل راه اندازی شدن یک واحد جدید اسپلیتر میعانات و تولید کمتر در ایران بود.
از سوی دیگر تصمیم دونالد ترامپ؛ رییس جمهور آمریکا برای خروج از توافق هستهای بین المللی با ایران و اعمال مجدد تحریمها علیه تهران، نگرانیهایی را نسبت به خرید نفت ایران ایجاد کرده است.
کره جنوبی بدنبال تصمیم آمریکا، اعلام کرد: درصدد دریافت معافیت از تحریمهای آمریکا خواهد بود. این کشور در دوران تحریمهای قبلی، برای واردات نفت از ایران موفق شده بود از آمریکا معافیت بگیرد.
در پنج ماه نخست امسال خرید نفت کره جنوبی از ایران ۳۳ درصد در مقایسه با ۸.۱۲ میلیون تن در مدت مشابه سال گذشته کاهش یافت و به ۵.۴۵ میلیون تن یا ۲۶۴ هزار و ۳۶۹ بشکه در روز رسید.
کره جنوبی در ماه مه مجموعا ۱۲.۶۹ میلیون تن یا معادل حدود ۳ میلیون بشکه در روز نفت وارد کرد که ۲.۵ درصد در مقایسه با ۱۲.۳۸ میلیون تن در سال ۲۰۱۷ رشد داشت.