سهام پتروشیمی زاگرس در معاملات امروز به صف خرید رسید. در شرایطی که قیمت متانول رویه نزولی را طی روزهای اخیر در پیش گرفته است و همچنین با توجه به الزام صادرکنندگان به دلار 4200 تومانی صف خرید «زاگرس» جالب توجه است. آخرین تحلیل «دنیای بورس» از فرصت دوباره خرید این سهم به قبل از مجمع بازمیگردد. از آن زمان تاکنون «زاگرس» بازدهی 20 درصدی را برای خریداران به همراه داشته است. گزارش شعاع جذابیت تکنمادهای بورسی که در سطوح قیمتی 3200 تومان زاگرس (قبل از مجمع) ارائه شده بود، همچنان برای ادامه مسیر «زاگرس» صادق است.
در این میان چند نکته به صورت خلاصه مطرح میشود. نخست همانطور که «دنیای بورس» در گزارش «تکرار الگوی سنتی متانول» عنوان کرده بود به نظر میرسد برخلاف سالهای گذشته متانول در فصل بهار سقف قیمتی سالانه را تجربه کند. بر این اساس این موضوع عنوان شد که موعد درخشش قیمتی نمادهای متانولی فصل بهار است. در گزارش شعاع جذابیت تکنمادهای بورسی و همچنین روند قیمتی «زاگرس» پیش از این مجمع نیز به جذابیت قیمتی این سهم اشاره شد. در ادامه در گزارش نیمروز شنبه این هفته به اثر رشد قیمتی نفت بر متانول در بازار جهانی به عنوان یک عامل حمایتی اشاره شده بود اما آنچه در شرایط کنونی عامل فشار بر قیمت متانول و مانعی در برابر تکرار الگوی صعودی در فصل سرما محسوب میشود ورود متانولسازان جدید مانند کاوه به مدار تولید است.
نکته دیگر به تعمیرات و نگهداری متانولسازان ایرانی در فصل بهار بازمیگردد. این موضوع اثر خوبی بر قیمت متانول در بازار جهانی داشت و اورهال متانولسازان داخلی (با ظرفیت تولید حدود 5 میلیون تن) رشد قیمتی متانول را در بازار جهانی به دنبال داشت. اما نکتهای که باید به آن توجه شود پایان دوران اورهال کلیه پتروشیمی در ماه جاری است. بر این اساس احتمال فشار بر قیمت متانول وجود دارد. نکته دوم به ضعف ملموس تولید در عملکرد اردیبهشت بازمیگردد. بر این اساس متانولسازان داخلی و به خصوص «زاگرس» در اردیبهشت با افت قابل توجه تولید مواجه خواهد شد. بخشی از فروش احتمالا با فروش موجودی (حدود 60 هزار تن) جبران شود اما گزارش ضعیف را باید از «زاگرس» و احتمالا دیگر متانولسازان انتظار داشت.
در شرایط کنونی احتمال نزول متانول در هفتههای آتی و نزدیک شدن به پایان فصل بهار وجود دارد که میتواند بر قیمت سهام این شرکتها فشار وارد کند. نکته دیگر اینکه دولت در شرایط کنونی احتمالا از سیاست ارزی خود عقب نخواهد نشست. گرچه انتظارات اثر خود را در سایر بازارها گذاشته اما صادرکنندگان احتمالا در ماههای آینده نیز تحت فشار دولت برای تسعیر ارز با نرخ 4200 تومانی قرار میگیرند. بر این اساس این امکان وجود دارد که سقف قیمتی کوتاهمدت «زاگرس» و دیگر متانولسازان چندان دور نباشد و سطوح کنونی قیمت میتواند برای مدتی سقف مقاومتی محسوب شود.
در بازه میانمدت نرخ دلار را باید صعودی دانست. قیمت هر تن متانول بر اساس آخرین اطلاعات موجود حدود 410 دلار است. اگر بنا باشد بار دیگر نرخ دلار افسار پاره کند و شکست سیاست ارزی را شاهد باشیم احتمالا سقوط تا سطح 310 دلار نیز این شرکتها را جذاب نگه دارد. بر این اساس همچنان انتظار میرود سناریو پیشین «دنیای بورس» از جذابیت سهام متانولسازان در بهار معتبر باشد اما در خصوص ادامه مسیر احتمالا رویه کمی متفاوت بوده و باید به شدت رویه قیمتی متانول و نرخ دلار را دنبال کرد.