در روزهای اخیر و بعد از اعلام خروج امریکا از توافق هستهای نمادهای گروه انبوهسازی از جمله نمادهایی بودند که با رشد محسوس قیمت سهام مواجه شدند. علت اصلی رشد این نمادها را باید روند نزولی چندین ساله این گروه عنوان کرد. تحلیلهای تکنیکال شاید به عنوان یکی از دلایل اصلی رونق نمادهای این گروه عنوان شود. به نظر میرسد پس از اینکه این سیگنالها از سوی تحلیلگران این حوزه در خصوص گروه انبوهسازی به دفعات ناکام مانده بود اینبار توانسته در ایجاد یک روند صعودی موثر باشد. در این خصوص لازم به ذکر است که در روند نزولی چندین ساله نمادهای انبوهسازی، بارها سیگنالهای تکنیکال از پایان روند نزولی مشاهده شده است که تمامی کفهای حمایتی اعلامی در این تحلیلها در هم شکسته شدند.
اما علت اصلی رشد این نمادها چیست؟ یکی از مواردی که در همایش «دنیای اقتصاد» در اسفند ماه سال گذشته و در چشمانداز بازار سهام برای سال جاری مورد اشاره قرار گرفت توجه به صنایع مهجور بازار به خصوص انبوهسازی بود. همانطور که در این همایش اشاره شد نمادهای این گروه در آستانه آغاز یک روند صعودی هستند. زمان صعود چندان مشخص نبود اما جرقهای کافی بود تا بخشی از نزول شدید قیمتی نمادهای این گروه جبران شود. نسبت ارزش بازار به خالص ارزش داراییهای نمادهای این گروه به شدت افت کرده بود و این موضوع فضا را برای رشد قیمتی نمادهای این گروه فراهم آورد.
محرک اصلی رشد قیمتی نمادهای انبوهسازی علاوه بر افت شدید قیمت سهام، رونق نسبی معاملات مسکن در ماههای اخیر بوده است. قیمت مسکن در ماههای اخیر مسیر صعودی را در پیش گرفته و رشدهای عجیب قیمتی در آمار مشاهده میشود. اما بعضا شاهد هستیم که حجم معاملات مسکن کاهش یافته است. بار دیگر همانطور که در همایش «دنیای اقتصاد» و در تحلیل بازار مسکن اشاره شده بود به نظر میرسد رشد قیمتی کنونی مسکن دوام نداشته باشد. علت این موضوع ضعف قدرت خرید در سمت تقاضای مسکن است. طی چند ساله اخیر بازار مسکن رکود عجیبی را تجربه کرده است و ضعف قدرت خرید در سمت تقاضای مسکن علت اصلی این رکود عنوان میشود. دولت در سالهای اخیر تمام تلاش خود را از طریق افزایش وامهای مسکن به کار بست تا بتواند به قدرت خرید مسکن کمک کند. در شرایط کنونی رشد بیمحابای قیمت مسکن میتواند سرکوب تقاضا را به دنبال داشته باشد.
البته در نگاه کلان اقتصادی احتمالا این سناریو نیز مطرح میشود که پس از رشدهای افسارگسیخته ارز و با توجه به سیل نقدینگی موجود در اقتصاد کشور، پول آزادشده به دنبال جای خالی در اقتصاد میگردد. در این شرایط مسکن بار دیگر به عنوان کالای سرمایهگذاری مطرح میشود. با این حال شرایط روانی حاکم بر جامعه در سناریو بدبینانه اقتصادی و سیاسی کشور نشانهای از حرکت نقدینگی به سمت بازار مسکن را در برندارد. بر این اساس به عقیده کارشناسان این حوزه رشد قیمتی افسارگسیخته مسکن نهتنها به رونق مسکن کمک نمیکند بلکه بار دیگر باعث عقبنشینی خریدران با دید مصرفی میشود و بر رکود این بازار افزوده میشود. در این بین البته بالا بردن قیمتها از سوی برخی از دلالان مسکن در نهایت فضا را میتواند برای شرکتهای بزرگ این حوزه (انبوهسازیها) فراهم کند تا بتوانند پس از مدتها با فروش داراییهای خود به رونق صورت جریان وجوه نقد خود کمک کنند.
در شرایط کنونی نیز رشد قیمتی سهام انبوهسازی مطابق با آنچه در همایش «دنیای اقتصاد» نیز اشاره شده بود، دور از انتظار نبوده است. گرچه نسبت ارزش بازار به ارزش خالص داراییها (NAV) در شرکتهای این گروه سطوح بسیاری پایینی را تجربه میکند اما به نظر میرسد در برخی از تحلیلهای ارائهشده تا حدودی اغراق شده است. از سوی دیگر این موضوع نیز باید مورد توجه قرار گیرد که اگر سیگنال بنیادی در خصوص بهبود وضعیت فروش در شرکتهای انبوهسازی بر اساس عملکرد ماهانه و در ادامه عملکرد فصلی منتشر نشود بار دیگر باید سرکوب تقاضا و عقبنشینی را انتظار داشت.