در چهار ماه اخیر یعنی از ابتدای سال جاری میلادی، برخی روندهایی که سال گذشته در بازارهای مختلف مشاهده شد تغییر کرده است. برای مثال، شاخصهای مالی در بورسهای بزرگ جهان یا از رشد بازمانده یا کاهش یافتهاند. همچنین اخیرا قیمت نفت به سرعت افزایش یافته و شاخص دلار که سال گذشته میلادی ۱۰ درصد کاهش یافته بود در مسیر رشد حرکت کرده است.
تغییر مسیر بازارها سبب هراس سرمایهگذاران شده و اکنون بیش از گذشته سوالهایی درباره آینده مطرح است. یک نکته دیگر، افزایش بازده اوراق خزانه آمریکاست که از جذابیت طلا و بازار مالی کاسته است. همچنین سرمایه گذاران درباره برخی موضوعهای دیگر از جمله جنگ ارزی بین قدرتهای بزرگ اقتصادی و نیز تنشهای تجاری بین آمریکا و چین نگران هستند.
بدین ترتیب انتظار میرود برای مدتی سرمایه گذاران با احتیاط رفتار کنند. مشخص شدن جهت حرکت بازارها و سیاستهای دولت آمریکا به زمان نیاز دارد. برنامههای حمایتگرایانه دولت آمریکا سبب نگرانی نهادهای بینالمللی و شرکای تجاری این کشور شده است.
پایان هفته گذشته مذاکرههایی میان مقامهای چین و وزیر دارایی آمریکا بر سر اختلافات تجاری انجام شد، اما با آنکه وزیر دارایی آمریکا این مذاکرات را مثبت ارزیابی کرده، اما کارشناسان معتقدند دولت آمریکا سیاستهای حمایت گرایانه خود را ادامه خواهد داد و این امر واکنشهایی را از سوی شرکای تجاری این کشور همراه دارد. هدف ترامپ کمک به کاهش کسری بودجه و کسری تجاری این کشور است و او در این مسیر حاضر است هر اقدامی انجام دهد.
پرونده امروز «دنیای اقتصاد» را با تمرکز بر هر یک از بازارها در زیر دنبال کنید:
تغییر مسیر دلار/ دنیل کراگر
موتورهای محرک قیمت نفت/ نیک کانینگام
بیم و امید در آینده طلا/ جولیا کلو
چراغ زرد در بازارهای مالی/ برایان بور طیکووسکی