مجمع سالانه سرمایهگذاری صنعت و معدن با حضور 90 درصد سهامداران برگزار شد که در پایان صاحبان سهام با تقسیم سود 20 تومانی هر سهم از 24.5 تومان سود ساخته شده موافقت کردند. شرکت در سال مورد گزارش افزایش سرمایه از 300 میلیارد تومان به 450 میلیارد تومان را به ثبت رساند و تقسیم سود براساس سرمایه جدید صورت گرفت.
همچنین بر مبنای رای مجمع سرمایهگذاری توسعه صنعتی ایران («وتوصا»)، آتیه امید توسعه، توسعه صنعتی فرآور نمک، بانک صنعت و معدن و گروه توسعه مالی مهرآیندگان به عنوان اعضای هیات مدیره برای مدت دو سال انتخاب شدند. نسبت به ترکیب قبلی هیات مدیره، سه شرکت اول جایگزین شرکتهای زیرمجموعه بانک صنعت و معدن شدند.
گزارش هیات مدیره
امیر تقی خان تجریشی؛ مدیرعامل سرمایهگذاری صنعت و معدن آماری در گزارش تهیه شده هیات مدیره در همان ابتدا از افزایش سرمایه صحبت کرد.
براساس گزارش ارایه شده افزایش سرمایه از 300 میلیارد تومان به 450 میلیارد تومان در سال مورد گزارش به ثبت رسید. همچنین بانک صنعت و معدن 51 درصد سهم خود در سرمایهگذاری صنعت و معدن را در مزایدهای به سرمایهگذاری توسعه صنعتی («وتوصا») واگذار کرد و سهامدار عمده مجموعه تغییر کرد. البته بانک صنعت و معدن هنوز به اندازه یک کرسی هیات مدیره در شرکت سهامدار است.
سرمایهگذاریهای غیربورسی «وصنعت» از 55 میلیارد تومان در سال مالی گذشته به 47 میلیارد تومان در سال مورد گزارش رسید و البته در حال حاضر حدود 40 میلیارد تومان است. این کاهش در راستای قولی بوده است که در مجمع قبلی بابت کاهش سرمایهگذاریهای غیربورسی انجام شده و عمدتا واگذاری کارگزاری و صرافی صنعت و معدن این موضوع را محقق کرد.
ارزش روز پرتفوی بورس «وصنعت» حدود 750 میلیارد تومان و بهای تمام شده آن حدود 550 میلیارد تومان است که نسبت به سال قبل از آن بیش از 20 درصد افزایش داشت. در پورتفوی بورسی شرکت با توجه به پیشبینی مجموعه در سال گذشته مبنی بر تقویت سهام وابسته به ارز، برخی از سهام غیرمرتبط مانند کاشی پارس («کپارس») و بالاس را واگذار کرد.
یکی از مجموعههایی که بیش از 50 درصد آن متعلق به «وصنعت» است، نیروکلر (شکلر) است که طبق قولی که در مجمع آن حضور یافته بود با افزایش ظرفیت آن موافقت شد و البته به گفته مدیران به زودی به بهرهبرداری میرسد.
سود سهام حاصل از سرمایهگذاریها در سال مورد گزارش به 65 میلیارد تومان رسید که نسبت به سال قبل از آن که 55 میلیارد تومان بود. اگرچه بر مبنای گزارش مدیرعامل این وضعیت رشد خوبی داشت و البته ناشی از خرید سهام با تقسیم سود بالا بود. سود حاصل از فروش سرمایهگذاریها 17 میلیارد تومان و تقریبا نصف سال قبل اعلام شد.
خالص ارزش داراییهای شرکت (NAV) در تاریخ مجمع حدود 200 تومان است و قیمت معامله سهم در حدود 60 درصد این رقم است. بازدهی پرتفوی شرکت در سال مورد گزارش، حدود 30 درصد بود.
برخی از فعالیتهایی را که معمولا شرکتهای تامین سرمایه انجام میدهند، «وصنعت» نیز همانند تعهد پذیرهنویسی شرکتهای زیرمجموعه بانک صنعت و معدن که با موفقیت انجام شد، آغاز کرده است. «وصنعت» البته انتشار صکوک ارزی را آغاز کرده و منتظر مجوز سازمان بورس در این مورد است.
یکی از زیرمجموعههای غیربورسی «وصنعت» به نام آبفر دارای بدهی 12 میلیارد تومانی به سرمایهگذاری صنعت و معدن و زیان سالانه 2 میلیارد تومانی و دارای مشکلات کارگری بود که البته بدهی مزبور تسویه شد. این اتفاق پس از پایان سال مالی رخ داد و در صورتهای مالی سال آینده منعکس میشود. همچنین مشکلات شرکت فناوران آتیه هم در حال حاضر حل شده و مجمع انحلال آن برگزار شده است تا بخش عمدهای از مشکلات شرکتهای زیانده غیربورسی از دوش شرکت برداشته شود.
برای دو شرکت کرمانیت و کارتن البرز هم تلاشهایی انجام شده است، مدیرعامل در این خصوص میگوید: گرچه در این دو شرکت کنترل کامل نداریم و طبیعتا مقداری طول خواهد کشید.
ورود به حوزه سرمایهگذاری جسورانه یا VC (Venture Capital) از فعالیتهایی است که «وصنعت» با همکاری بانک صنعت و معدن صورت داده است. با جذب برخی از نخبگان المپیاد کامپیوتر و ریاضی، معاملات الگوریتمی را در شرکت پیادهسازی کردیم و در حال حاضر بخشی از معاملات اوراق توسط نرمافزار طراحی شده در این زمینه انجام میشود.
گزارش حسابرس
گزارش حسابرس «وصنعت» مشروط با 4 بند شرط اعلام شد. بر مبنای بند 4 (بند شرط) 5.6 میلیارد تومان طلب سنواتی از اداره مالیاتی وصول نشده است. مدیرعامل در این خصوص میگوید: این طلب مربوط به مقطعی است که مصوب شد از شرکتهای سرمایهگذاری مالیات دریافت نشود، اما اداره مالیات میگوید: اسنادی از آن سالها ندارد. تلاش مجموعه البته ادامه دارد گرچه موضوع مربوط به 10 سال قبل است.
همچنین بر مبنای بند 5 (بند شرط) 3.6 میلیارد تومان مالیات بابت سنوات قبل از شرکت و زیرمجموعهها مطالبه شده که مورد اعتراض قرار گرفت. هیات رییسه تاکید دارد: پیگیر اعتراضها هست و در مواردی هم موفق به دریافت رای نهایی شده است. به گفته مدیرعامل در یکی از پروندهها بابت مالیات ارزش افزوده 2.5 میلیارد تومان مطالبه شده بود.
بند 6 (بند شرط) تاکید دارد: 32 میلیارد تومان مطالبات یکی از شرکتهای فرعی بابت مشارکت در سرمایهگذاری معدنی است که تنها 8 میلیارد تومان برای آن ذخیره مطالبات مشکوکالوصول در نظر گرفته شده است. مدیرعامل در این خصوص میگوید: یک ماه پیش توانستیم رای داوری که به ضرر شرکت صادر شده بود را لغو کنیم. پیگیری در این مورد برای احقاق حق شرکت را صورت خواهیم داد.
بند 7 (بند شرط) نیز به این نکته اشاره دارد 12 میلیارد تومان سرمایهگذاری در شرکت فرعی توسعه تجارت صنعت و معدن و 4.8 میلیارد تومان در شرکت آبفر قابل بازیافت به نظر نمیرسد. هیات رییسه در این خصوص میگوید: برای شرکت توسعه تجارت وصنعت درخواست ورشکستگی داده شده که پس از اینکه در مرحله اول درخواست رد شد، مجددا با پیگیری شرکت موافقت اولیه گرفته شد که در این صورت میتوان به بازیافت سرمایهگذاری امید داشت.
در آبفر پس از پایان سال مالی با اصلاحات انجام شده و حل شدن مشکلات آن مبالغ طلب از آن شرکت وصول و در حال حاضر شرکت سرمایهگذاری صنعت و معدن به شرکت آبفر بدهکار است.
پرسش و پاسخ
بازارگردانی دو مجموعه: در بخش پرسش و پاسخ سهامداران، مدیرعامل در خصوص سیاست آینده شرکت درباره بازارگردانی دو سهم صنایع شیمیایی ایران («شیران») و سرمایهگذاری آتیه دماوند («واتی») گفت: این بازارگردانی در راستای سیاستهای سهامدار عمده قبلی یعنی بانک صنعت و معدن بوده است و به زودی از طریق صندوق بازارگردانی بانک که اخیرا تاسیس شده صورت خواهد گرفت.
طبیعتا پس از این به این دو سهم نیز مانند بقیه سهام پرتفوی نگاه شده و در صورت مناسب بودن قیمت اقدام به فروش یا خرید آن خواهد شد. مدیرعامل در خلال پاسخ به این سوال اشاره کرد که مطابق قرارداد واگذاری سهام سرمایهگذاری صنعت و معدن، نام آن نیز توسط سهامدار جدید تغییر خواهد کرد.
فین تک: هیات رییسه درباره سرمایهگذاریها در حوزه فین تک (FinTech) میگوید: هزینه انجام شده برای این نرمافزار خیلی کم و تنها از 2 نفر از مهندسان المپیادی در این زمینه استفاده شده اما محصول تهیه شده ارزش بالایی دارد.
سیاست خرید «خودرو»: مدیرعامل درباره سیاست شرکت مبنی بر خرید سهام «خودرو» تاکیددارد: ایران خودرو شرکت بزرگی است و علاقهمندان زیادی برای کنترل آن وجود دارد، ازجمله ایدرو که شرکتی دولتی است، سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی و بخش خصوصی یعنی قطعهسازان.
به همین جهت از دید ما گرچه چنین سهمی همانند سهام بنیادی (مثلا «شیران») که تقسیم سود خوبی دارد، نیست اما با توجه به وجود رقابتهای گفته شده در قیمتهای مناسب برای خرید جذاب است.
افزایش سرمایه: مدیرعامل همچنین در خصوص تکلیف افزایش سرمایه مرحله دوم که در مجمع تصویب شده و در اختیار هیات مدیره قرار گرفته است، میگوید: هیات مدیره براساس شرایط روز به افزایش سرمایه مرحله دوم اقدام کرده و مراتب از طریق سامانه کدال اطلاعرسانی میشود.
برنامه سهامدار جدید: مدیرعامل همچنین در خصوص برنامه سهامدار عمده جدید («وتوصا») برای مجموعه تصریح میکند: فرآیند انتقال سهم به سهامدار جدید به سرعت پیش رفته و در عین حال سهامدار جدید بر فعالیتهای در حال انجام شرکت صحه گذاشته است.
از جمله یافتن مشتری مناسب برای سهام «شیران»، «واتی» و گلوکوزان («غگل») که توسط بانک صنعت و معدن تکلیف شده بود با موافقت سهامدار جدید در جریان است. همچنین سهامدار جدید نسبت به فعالیتهای سرمایهگذاری جسورانه و فینتک رویکرد مثبتی دارد.
«وصنعت» به روایت اعداد
- سود محقق شده (EPS) به ازای هر سهم؛ 24.5 تومان
- سود تقسیم شده (DPS) به ازای هر سهم؛ 20 تومان
- سود انباشته در پایان سال مالی به ازای هر سهم؛ 48.1 تومان
حاشیههای مجمع
- مجمع با تاخیر 25 دقیقهای شروع شد.
- یکی از سهامداران به سهامدار عمده توصیه کرد: مدیرعامل جوان و دانای شرکت را چند سال در شرکت نگه دارند تا بتواند ارزش افزوده مناسبی ایجاد کند. همین سهامدار در هنگام تقسیم سود خواهان تقسیم سود کمتر بود که مورد اعتراض دیگر سهامداران قرار گرفت.
- یکی از سهامداران عدم افزایش سرمایه شرکت از محل سود انباشته به جای آورده نقدی را کج سلیقگی دانست که رییس جلسه گفت: کاش این موضوع را در جلسه مجمع افزایش سرمایه مطرح میکردید.
- پیرمرد سهامداری بی وقفه در حال اعتراض و خواهان 60 تا 70 تومان تقسیم سود بود!
تاریخ تاسیس: سرمایهگذاری صنعت و معدن در سال 1362 با نام لامپ البرز تاسیس و در سال 1375 به سرمایهگذاری صنعت و معدن به عنوان بازوی سرمایه گذاری بانک صنعت و معدن تغییرنام یافت. در سال 1377 به بورس اوراق بهادار وارد شد. سهامدار عمده این شرکت اخیرا سرمایهگذاری توسعه صنعتی («وتوصا») شد.