یک پای جنگ تجاری دنیا، فولاد است. ترامپ برای حفظ صنایع امریکا، تعرفه های 25 درصدی برای فولاد و 10 درصدی برای آلومینیوم اعمال کرد. اما جنگ تجاری، چه تاثیری بر صادرات فولاد ایران دارد؟ به هرحال، آمریکا بزرگترین واردکننده فولاد جهان است و اگر وارداتش را محدود کند، ظرفیت فولادی که قبلا به این کشور وارد میشد، حالا به باقی کشورها خواهد رفت.
کشورهایی که شاید بازار هدف ایران باشند. بهادر احرامیان؛ عضو هیات نمایندگان اتاق تهران و مدیر عامل فولاد یزد در گفتوگو با «سایت خبری اتاق تهران» جنگ تجاری و تاثیر آن بر ایران را تحلیل کرد.
اثر جنگ تجاری بر ایران
احرامیان در خصوص جنگ تجاریو تعرفههای فولاد آمریکا بر ایران میگوید: ایران، فولادی به امریکا صادر نمیکند. اما ممکن است این جنگ تجاری گریبانگیر ایران هم شود، به این دلیل که بازار بهم میخورد. مخصوصا در بعضی ردیف کالاها این مساله ممکن است رخ دهد. به هرحال آمریکا بزرگترین وارد کننده فولاد جهان است ورق گرم و برخی لوله پروفیل و بعضی از فولادهایی که در صنعت نفت و گاز هم استفاده میشوند به این کشور وارد میشده است. از طرفی آمریکا از کشورهایی واردات انجام میدهد که با ایران مراواده تجاری راحتی دارند.
به گفته وی به طور مثال چین یکی از طرفهای تجاری فولاد با امریکا بود. حالا به احتمال قوی با بسته شدن بازار آمریکا به روی چین و مشکل دسترسی به بازار این کشور، صادرات چین -حتی اگر به سمت ایران نیاید- به سمت بازارهایی خواهد رفت که در حال حاضر بازار ایران هستند. به این ترتیب رقابت را برای کالای ایران سختتر میکنند.
بیشترین تاثیر
این فعالی فولادی در خصوص اینکه بیشترین تاثیر در کدام بخش خواهد بود؟ انتظار این است که در قسمت ورق و محصولهای فولادی عریض، ورقهای تخت و ورقهای کلاف شده، این مشکل بیشتر دیده شود تا محصولهایی همانند میله گرد و تیرآهن.
وی عنوان میکند: به طور کلی راجع به این اقدام ترامپ باید گفت که وضع تعرفه روی واردات آلومینیوم و فولاد نخستین حرکت در این جنگ تجاری است که ترامپ قصد انجامش را داشت. این موضوع هم بیشتر به دلیل سمبولیک بودن فولاد و آلومینیوم برای سنجیدن عکس العمل طرفهای مقابلش است. این یک روندی است که تازه شروع شده و باید دید افتوخیزهای آینده چطور خواهد بود.
برنامهریزی در ایران
خیلی کشورها به تعرفههای ترامپ واکنش نشان داده اند. طرفهای مستقیم تجاری تهدید به مقابله به مثل کردهاند. احرامیان درباره اینکه آیا ایران، برای مشکلاتی که احتمالا در آینده پیش خواهد آمد، برنامه ریزی کرده است؟ گفت: ایران جز سازمان تجارت جهانی نیست. ترامپ هم می خواهند جنگ تجاری انجام دهد و بیشتر هدفش بهبود تراز تجاری اش با کشورهایی مانند چین و اتحادیه اروپا است.
بنابراین از منظر وی باید دید ایران در کجای این مخاصمه و مقابله به مثلها قرار میگیرد تا نسبت به آن برنامهریزی هم انجام شود. با این حال به نظر میرسد جنگ تجاری منهای فولاد، روی دیگر محصولهای صادراتی ایران تاثیری نداشته باشد.