مجمع سالانه سرمایهگذاری صنایع شیمیایی ایران با حضور 88 درصد سهامداران برگزار شد که در پایان از 64.7 تومان سود ساخته شده 55.8 تومان سود به ازای هر سهم تقسیم شد.
گزارش مدیرعامل
مدیرعامل در گزارشی که در این جلسه هم قرائت شد، در 5 بند مهمترین رویدادهای مجموعه را تشریح کرد:
1. در سال مالی مورد گزارش بیش از 117 هزار تن LAB تولید شد که نسبت به ظرفیت اسمی مجتمع 45 درصد و نسبت به پیشبینی ارائه شده 3 درصد بیشتر بود. تولید نرمال پارافین که فرآورده میانی مجتمع است، در سال مالی مورد گزارش 167 هزار تن بود که نسبت به پیشبینی ارائه شده 2 درصد کمتر بود. دلیل این کاهش به گفته مدیر عامل، کیفیت خوراک دریافت شده از پالایشگاه اصفهان بود.
به این شکل که برشهای نفتی غیرقابل استفاده شرکت، معمولا باید حداکثر 18 درصد خوراک ورودی را شامل باشد اما در مواردی به 30 درصد هم رسید. این مساله سبب کاهش راندمان و زحمت بیشتر در جداسازی برشهای مطلوب و در نهایت کاهش تولید نرمال پارافین است. به گفته مدیرعامل در جلساتی هم که با پالایشگاه اصفهان داشتهایم آنها هم کیفیت نفت خام ورودی خود را دلیل این امر ذکر کردهاند.
الکیلات سنگین نیز یکی از محصولهای جانبی است که 9 هزار تن در سال مالی مورد گزارش تولید شد که کمتر از پیشبینی بود و سبب شد تولید LAB بیشتر شود.
کل فروش LAB بیش از 127 هزار تن و 4 درصد بیشتر از بودجه ارائه شده بود. فروش نرمال پارافین مازاد به میزان 64 هزار تن بود که 85 درصد پیشبینی اولیه بود. دلیل عدم تحقق بودجه در این زمینه ظهور رقیب قطری است که از خوراک گاز برای LAB استفاده میکند.
فناوری مورد استفاده این شرکت قطری تحت عنوان GTL یا (Gas To Liquid) بود و توسط شرکت نفتی شل در اختیار قطر قرار گرفت. تولید نرمال پارافین از خوراک گاز نسبت به خوراک مایع ارزانتر تمام میشود. ارائه نرمال پارافین ارزان تولیدشده از گاز سبب محدودیت در فروش ما در بازارهای صادراتی مانند هندوستان شد.
2. در بازار داخلی 80 هزار تن LAB فروختهایم که 8 درصد بیشتر از بودجه پیشبینی شده است. در مورد نرمال پارافین بازار داخلی نیاز چندانی به این محصول ندارد اما توانستهایم 10 هزار تن در بازار داخلی بفروشیم. در بحث صادرات نیز 39 هزار تن LAB و 54 هزار تن نرمال پارافین صادر شد.
3. مطالعه برای اجرای طرح توسعه شماره 2 شرکت از چند سال پیش آغاز شد تا مازاد نرمال پارافین تولیدی مجتمع را به LAB تبدیل کرد و با ارزش افزوده بیشتری به فروش برساند. با اجرای این طرح 80 هزار تن نرمال پارافین به 100 هزار تن LAB تبدیل و به آسانی فروخته خواهد شد. فناوری مورد استفاده در این طرح توسعه به جای استفاده از کاتالیست هیدروژن فلوراید (HF) که به شدت خطرناک است از کاتالیست جامد با نام تجاری Detal بهره میگیرد که مخاطرات انسانی و محیط زیستی HF را ندارد.
اجرای این طرح پیش از این به خاطر تحریمها متوقف شده بود اما پس از برجام شعبه انگلیس شرکت آمریکایی UOP موافقت خود را با انتقال دانش فنی جدید اعلام و قراردادهای مربوطه امضا شد. دو LC برای این پروژه هم از طریق بانک ایران و اروپا گشایش یافت. جلسات هماهنگی با شرکت خارجی برای انجام کارهای مهندسی پایه و طراحی در ترکیه و لندن برگزار شد و بخش قابل توجهی از مدارک دریافت شد.
یک شرکت کرهای هم وظیفه تهیه طراحیهای تفصیلی را عهدهدار شده است تا نقشه اجرایی را تحویل پیمانکار منتخب شرکت قرار دهد که این نقشه ها در حال آماده شدن است. حدود 4 ماه است که عملیات عمرانی طرح در مجتمع شروع شده و امید است بین 1.5 تا 2 سال آینده این طرح را به انجام رساند. در اینصورت با تولید مجموعا 220 هزار تن LAB تبدیل به یکی از بزرگترین تولیدکنندههای LAB در دنیا خواهیم شد. (در حال حاضر بزرگترین تولیدکننده LAB در اسپانیا با ظرفیت 220 هزار تن در حال کار است)
4. یک شرکت آمریکایی که به طور تخصصی در زمینه LAB کار میکند اخیرا گزارش مفصلی درباره وضعیت تولید و مصرف این محصول تهیه کرده و معتقد است در 25 سال آینده هر ساله به طور متوسط 3 تا 3.2 درصد افزایش تقاضا برای LAB در جهان وجود دارد. برای منطقه آسیا به دلیل وجود دو کشور پرجمعیت چین و هند و رشد اقتصادی فزاینده آنها و در نتیجه تقاضا برای مواد شوینده، پیشبینی کرده است رشد تقاضا در این منطقه سالانه 5.5 درصد باشد. بنابراین میتوان پیشبینی کرد: در 25 سال آینده برای فروش محصول LAB مشکلی نداشته باشیم.
5. یکی از بازارهایی که اخیرا مجموعه کشف کرد پاکستان است که پیش از این یک گرم LAB به آن صادر نکرد. شرکتی را در بندر کراچی پیدا کردهایم که LAB را میخرند و نخستین محموله به وزن 3 هزار تن به این شرکت فروخته شد. با توجه به اینکه این محموله از بندر بوشهر 18 ساعته به کراچی رسید، پاکستان میتواند بازار مناسب صادراتی باشد.
گزارش حسابرس
گزارش حسابرس و بازرس به صورت مطلوب بدون بند شرط اعلام شد. بر مبنای بند 5 (تاکید بر مطلب خاص) اداره مالیاتی برای خوراک دریافتی از پالایشگاه مالیات ارزش افزوده در نظر گرفت و مجموعا 33 میلیارد از شرکت دریافت یا از حسابهای آن برداشته کرد و البته اعتراض شرکت در این رابطه در جریان است. به گفته مدیرعامل اداره مالیات خوراک دریافتی ما از پالایشگاه را نفت سفید قلمداد میکند و بر این اساس مطالبه مالیات ارزش افزوده دارد. اعتراض مجموعه به هیات کارشناسی ارجاع و در حال بررسی است. با توجه به اینکه کارشاسانی که مورد ارجاع قرار گرفتهاند تایید کردند خوراک مجتمع برشهایی از نفت و نه نفت سفید است به نظر میرسد نتیجه این دعوی به نفع ما خواهد بود.
بر مبنای بند 7 (بند بازرسی) 113 میلیارد تومان طلب سنواتی شرکت از خریداران خارجی به حیطه وصول درنیامد. هیات رییسه در این خصوص میگوید: عمده مطالبات از یک شرکت هندی است که 7 شرکت ایرانی دیگر از جمله بازرگانی پتروشیمی و پتروشیمی زاگرس از این شرکت هندی طلب دارند.
البته مجموعه علاوه بر چند فقره چک برای اقساط پرداختی، یک چک تضمینی هم دارد که با بهکارگیری مشاور حقوقی در امارات در حال پیگیری است. در همین راستا جلب یکی از امضاکنندگان چک انجام شده است. همچنین شنیده شد مالک این شرکت هندی توسط اینترپل دستگیر شد و البته مجموعه امیدوار است با نامه نگاریهایی که صورت گرفته شد، در سفر آینده رئیس جمهور به هند از طریق وزیر صنعت و معدن این موضوع پیگیری شود.
در این مورد برخی سهامداران به عدم دریافت وثیقههای مطمئن از خریدار اعتراض کردند که مدیرعامل این موضوع را ناگزیر و ناشی از شرایط تحریم چند سال گذشته دانست که امکان گشایش اعتبارات اسنادی (LC) توسط خریداران را منتفی کرده بود. گفته شد حتی در یک مورد که یکی از مشتریان اقدام به گشایش LC کرده بود وقتی بانک مربوطه متوجه شد محصول از یکی از بنادر ایران بارگیری شده اسناد را برگرداند و ما با مشکل فراوان توانستیم مبلغ مورد معامله را در چند مرحله و با گذشت دو سه ماه دریافت کرد.
یکی از سهامداران درباره وضعیت شرکت هندی مزبور و احتمال ورشکستگی آن پرسید که مدیرعامل و رئیس مجمع تاکید کردند: داراییهای شرکت هندی از بدهیهایش بیشتر است اما در حال حاضر نقدینگی ندارد. رئیس مجمع همچنین عنوان کرد: مذاکراتی با شرکت مزبور در جریان است که احتمالا به زودی اطلاعرسانی صورت میگیرد.
درباره این بند از گزارش حسابرس، مدیرعامل اضافه کرد: بخش دیگری از این بدهی مربوط به شرکت ترکیهای است که آن هم در جریان پیگیری حقوقی است.
پرسش و پاسخ
عملکرد: در بخش پرسش سهامداران و پاسخ مسئولان عنوان شد که با توجه به افزایش نرخ LAB و افزایش نرخ ارز، عملکرد شیران چندان رضایتبخش نبود. در حالی که پتروشیمی زاگرس یا پردیس به شدت سودشان افزایش یافت. رییس جلسه در این باره میگوید: پتروشیمیهایی که شما مثال زدهاید از گاز استفاده میکنند و ما از خوراک مایع.
از سوی دیگر رقیب جدید قطری که از فناوری GTL (Gas to Liquid) استفاده میکند نرخ فروش محصول را در منطقه پایین آورده است. از سوی دیگر نرخ ارز نیز 3 ماه است افزایش یافت و باید در گزارشهای بعدی شرکت اثر آن نمودار شود.
نرخ فروش: هیات رییسه درباره اینکه چرا نرخ فروش مجموعه پایینتر از نرخهای بورس کالاست؟ تصریح میکند: علت اینست که مجموعه اخیرا رقیب داخلی هم پیدا کرده است. به گفته مدیرعامل نیز قیمتگذاری LAB براساس نشریهای جهانی (نشریه ICIS) است که نرخ LAB در خلیج فارس را اعلام میکند.
این نرخ با 5 درصد تخفیف و تبدیل ان با نرخ ارز آزاد به ریال در بورس کالا به عنوان قیمت پایه تعیین میشود. اما چند خریدار بزرگ ما اخیرا پیشنهادهایی با 10 درصد تخفیف از رقیب جدید داخلی گرفتهاند که ما را هم مجبور به تخفیف چند درصدی کرده است. همین موضوع سبب تفاوت قیمت فروش ما با قیمت بورس کالا است.
یکی از نکات صحبتهای رییس جسه این بود که در سال 92 بخشی از برشهای نفتی را که مجاز به فروش نبودهاند فروختند و سود هنگفتی شناسایی شد. ضمن اینکه چنین رویدادی قابل تکرار نخواهد بود، برای همان یکبار هم برای ما پروندهای در ستاد مقابله با قاچاق ارز و کالا تشکیل شد.
اخیرا مجددا به سراغ مدیران مجموعه آمدند که چرا به صورت غیرقانونی اقدام به صادرات محصولهایی که مجاز نبودهاید، کردید. با جلسات مدواومی که با مسئولان ذیربط گذاشتیم، امید است این موضوع به زودی حل و فصل شود تا سبب جریمه مالی و آبروریزی برای شرکت نشود.
نرخ 2 محصول: هیات رییسه درباره تازهترین نرخهای LAB و نرمال پارافین میگوید: نشریه ICIS تنها نرخ LAB را اعلام میکند و تازهترین قیمت 1235 دلار برای فوب خلیجفارس اعلام کرد. آخرین نرخ نرمال پارافین در نشریه پلتس (Plats) میآید که آخرین نرخ فروش ما بالای 900 دلار است.
سهم از بازار: هیات مدیره درباره سهم مجموعه از بازار داخل و میزان سهم رقیب داخلی میگوید: سهم شیران از بازار داخلی 90 تا 95 درصد است، رقیب ما با همان ظرفیت 5 درصدی اقدام به نرخشکنی میکند و ما هم ناگزیر هستیم انعطاف نشان دهیم و گرنه رقیب به تدریج رشد و بازار ما را هم تصاحب میکند.
فروش پلاتین: رییس جلسه درباره اینکه آیا فروش پلاتینی که از کاتالیست های مستعمل بدست آوردهاید، در سالهای آینده افزایشی است؟گفت: این پلاتین ناشی از بازیافت کاتالیستهای مورد استفاده در سالیان گذشته است. در سال مالی مورد گزارش از این محل، بیش از 39 میلیارد تومان درآمد شکل گرفت که در سال مالی گذشته (30 آذرماه سال 95) این مبلغ 11 میلیارد تومان بود.
برای سال آینده پیشبینی شده 35 میلیارد تومان از این محل درآمد داشت. به گفته مدیر مالی 100 تن دیگر از این ماده برای استحصال و فروش موجود است و البته مدیرعامل تاکید دارد: فروش این فلز به راحتی انجام نمیشود.
تهیه کاتالیست: مدیران مجموعه در خصوص اینکه آیا با راهاندازی طرح توسعه، برای تهیه کاتالیست جدید جامد (Detal) با مشکل روبهرو نمیشوید؟( بویژه اگر تحریمها مجددا اعمال شود) گفتند: در حال امضای قراردادی با تولیدکننده کاتالیست مزبور در سوئیس برای تامین بلندمدت آن هستیم. در عین حال شرکت UOP هم جداگانه در حال اجرای طرح تولید این کاتالیست در ژاپن است که تهیه آن از این طریق برای ما راحتتر خواهد بود.
ضمانت طرح توسعه: مدیران مجموعه درباره اینکه آیا برای طرح توسعه، ضمانتنامهای از شرکت UOP دریافت کردید؟ تاکید کردند: شرکت مزبور اعلام آمادگی برای دادن ضمانتنامه بانکی کرد اما به خاطر مشکلات بانکی بین المللی نتوانستیم ضمانتنامه بانکی را اجرایی کنیم.
طرح توسعه: هیات رییسه درباره برآورد هزینه طرح توسعه میگوید: 90 میلیون دلار هزینه ارزی و 110 میلیارد تومان هزینه ریالی این طرح برآورد شد.
فناوری جدیدگازی: رییس جلسه درباره اینکه چرا در طرح توسعه از فناوری جدید گازی (GTL) استفاده نمیکنند؟ گفت: آقای نعمتزاده در زمان تصدی پتروشیمی موافقتنامهای با شرکت شل امضا کردند برای دریافت این فناوری که ظاهرا قطریها پس از آن با ارائه پیشنهاد پول بیشتر سبب شدند تفاهمنامه مزبور لغو شود. البته در حال حاضر شرکت ساسول نیز به این فناوری دست یافت که امیدوار است در طرح توسعه بعدی از آن استفاده کند.
مطالبات خارجی: مطالبات خارجی شرکت 165 میلیارد تومان است که با در نظر گرفتن سود سالانه هر ساله 26 میلیارد تومان میشود. ظاهرا در حسابهای دریافتنی این سود محاسبه شد اما دریافت نشد، همین جهت سود خالص شرکت کم شد. هیات مدیره در این خصوص تاکید کرد: در گزارش حسابرسی به این موضوع اشاره خواهد شد.
هزینه مواد اولیه: هیات رییسه در خصوص اینکه هزینه مواد اولیه 60 درصد نسبت به سال قبل افزایش یافت و این به معادل این است که از 270 میلیارد تومان به 460 میلیارد تومان رسید، در حالی که رشد تولید خیلی کمتر بود، تاکید کردند: عمدتا به خاطر خارج شدن دو سه تولیدکننده جهانی بنزن از مدار تولید بود و در ایران هم پتروشیمی بوعلی دچار مشکل شد و در نتیجه قیمت بنزن به شدت بالا رفت.
به طوریکه در مقاطعی از سال حتی برای تهیه بنزن با هر قیمتی هم دچار مشکل شدیم. شرکت ملی صنایع پتروشیمی به ما پیشنهاد واردات بنزن داد که بررسیهایمان نشان داد امکانپذیر نیست. در حال حاضر هم پتروشیمی بندر امام خود بنزن را وارد میکند و 80 درصد بالاتر از نرخ قبلی که از پتروشیمی بوعلی دریافت میکردیم به ما میفروشد.
«شیران» به روایت اعداد
- هزینه مالی به ازای هر سهم؛ صفر تومان، سال گذشته؛ صفر تومان
- سود محقق شده (EPS) به ازای هر سهم؛ 64.7 تومان، سال گذشته؛ 63.5 تومان
- سود توزیع شده (DPS) به ازای هر سهم؛ 55.8 تومان، سال گذشته؛ 58.5 تومان
- سود انباشته به ازای هر سهم؛ 134.9 تومان در پایان سال مالی منتهی به 30 آذرماه سال 96
حاشیههای مجمع
- یکی از سهامداران که از وضعیت سودآوری شرکت گله داشت، بهعنوان سوال گفت: من قول میدهم طرح توسعه شما سه ساله هم تمام نمیشود در حالی که شما گفتهاید 1.5 تا 2 سال طول میکشد.
- مجمع با بیست دقیقه تاخیر شروع شد.
*** سرمایهگذاری صنایع شیمیایی ایران در سال 1363 تاسیس و در سال 1373 به بهرهبرداری رسید. این مجتمع تولیدی در کنار پالایشگاه اصفهان قرار گرفت و خوراک خود را به شکل برشهای نفتی از این پالایشگاه به وسیله خط لوله دریافت میکند. این خوراک نهایتا به الکیل بنزن خطی یا Linear Alkyl Benzene) LAB) که ماده اولیه مورد استفاده در تولید مواد شوینده است، تبدیل میشود. سهامدار عمده این شرکت بانک صنعت و معدن و شرکتهای زیرمجموعه یا وابسته به آن است.