تا پایان آبانماه سال 96 تولید مس محتوی* شرکت ملی صنایع مس ایران از مناطق مس سرچشمه، میدوک، سونگون و مزرعه، در مجموع 198هزار و 837 تن بود که به گفته سعد عبدی؛ مدیر برنامهریزی و نظارت شرکت ملی مس ایران در برابر برنامه تعریفشده 183هزار و 386تنی، رشد 8درصدی داشت. با این میزان تولید، شرکت مس موفق به اجرای 73درصد از برنامه تولید سال جاری شد.
تولید مس محتوی کنسانتره نیز در هشتماهه سال جاری، رشد 9درصدی داشت. تا پایان آبانماه، مجموع تولید مس محتوی کنسانتره 191هزار تن بود؛ در حالیکه براساس برنامه پیشبینیشده باید 175هزار تن مس محتوی کنسانتره تولید میشد.
تولید کنسانتره مس نیز در این دوره زمانی، رشد 4درصدی را تجربه کرد. در این مدت، «فملی» 749هزار و 979 تن نسبت به برنامه تعریفشده 719هزار و 56 تنی، کنسانتره مس تولید کرد که این میزان تولید هم بیانگر تحقق 70درصدی برنامه تولید سال جاری است.
تولید کنسانتره مولیبدن «فملی» هم در این بازه زمانی، از رشد 18درصدی برخوردار شده است و با تولید 5هزار و 496 تن مولیبدن نسبت به برنامه 4هزار و 659 تنی تولید، 79درصد از برنامه تولید سال 96 شرکت مس را محقق کرد.
شرکت ملی مس در مجموع 120 میلیون و 345هزار تن استخراج داشت که در مقایسه با برنامه تعریفشده 99 میلیون و 856هزار تنی، از رشد 20درصدی برخوردار بود.
برنامه تعیینشده برای تولید سنگ سولفوری تا پایان هشتمین ماه سال جاری از مناطق مس سرچشمه، میدوک و سونگون 32 میلیون و 184هزار تن بود که با عملکرد 34 میلیون و 337هزار تنی، 6 درصد از برنامه جلوتر بود و درمجموع، شرکت مس در این قسمت هم 72درصد از برنامه تولید سنگ سولفور سال 96 را محقق کرد..
بررسی برنامههای تولید شرکت مس در زمینه تولید آند؛ 7 درصد و کاتد؛ 5 درصد کاهش تولید داشت. تا پایان آبانماه سال جاری، مجموع تولید آند شرکت از مجتمع ذوب سرچشمه و خاتونآباد در حدود 108هزار تن بود که نسبت به برنامه تولید 116هزار و 46تنی، نشاندهنده تحقق 93درصدی برنامههای تولید «فملی» است.
همچنین مجموع تولید کاتد شرکت ملی مس از پالایشگاههای خاتونآباد و سرچشمه و لیچینگ و بیولیچینگ سرچشمه و میدوک، 88هزار و 372 تن بود که که نسبت به برنامه پیشبینیشده 93هزار و 115تنی برای هشتماهه سال 96، نشان از تحقق 95درصدی برنامههای تولید دارد.
ملی مس امیدوار است در اوایل دیماه با پایداری کوره فلش و رفع تمامی اشکالات، کاهش تولید را تا پایان سال جاری جبران کند.
در همین رابطه بخوانید: فرصت شناسی «فملی» در آبان
_________________________________________________________
* با ذوب کنسانتره که عیاری بین ٢٠ تا ٣٠ درصد دارد، آند حاصل میشود که شبیه یک «تی شرت» ٤٠٠ کیلویی است و خلوصی حدود ٩٨ درصد دارد. آند را در حوضچههای اسید پالایشگاه به وسیله الکترولیز به کاتد با خلوص 98.998 درصد تبدیل میکنند.
البته کانس را میتوان از طریق لیچینگ یعنی حل کردن در اسید و سپس بازیابی مس یا از روش بیولیچینگ یعنی استفاده از باکتری نیز به کاتد تبدیل کرد. در فرآیند ذوب برای بهرهوری بیشتر کورهها از قراضه مس هم استفاده میکنند. بنابراین کاتدی که حاصل میشود لزوما از مسی که در کانس یا خاک معدن وجود دارد تشکیل نشده است.
مس محتوا همان مسی است که در کنسانتره یا ماده معدنی وجود دارد، نه مسی که در پالایشگاه به دست میآید و همانطور که از اسمش پیداست، محتوای مسی است که از خاک یا کانس (کنسانتره) حاصل میشود. به تعبیری مس محتوا یک مفهوم تولیدی است برای اینکه بدانیم چقدر عنصر مس از خاک استخراج کردهایم. (منبع: مجله اینترنتی علمی، آموزشی عصر مس)