اعتراض کشورها
کمیسیون اتحادیه اروپا قصد دارد تعرفههای ضد دامپینگ برای واردات کلافهای رولی گرم از ایران، روسیه، اوکراین و برزیل اعمال کند. بر اساس اسنادی که به رویت تازهترین شماره «پلاتس» و «متال بولتن» رسیده، این تعرفهها در محدوده 5.3 درصد تا 33 درصد است و تعرفه واردات فولاد از فولاد مبارکه ایران 23 درصد اعلام شده است. کمیسیون اتحادیه اروپا تاکید کرده اعمال تعرفه میتواند منافع تولیدکنندگان داخل اتحادیه اروپا را تامین کند. اهمیت موضوع از آنجا ناشی میشود که به گفته مسئولان نزدیک 50 درصد مقاصد صادراتی محصولهای فولاد مبارکه (نورد گرم) به اروپا است. البته فعلا صربستان از میان پنج کشوری که تحت تحقیقات ضد دامپینگ فولاد قرار دارند، حذف شده و ایران هنوز به همراه روسیه، اوکراین و برزیل تحت بررسی است و رای نهایی ۶ اکتبر اعلام میشود. یکی از کارشناسان حوزه فولاد در گفتوگو با «دنیای بورس» میگوید: اعمال تعرفه کمیسیون اتحادیه اروپا بر سر واردات فولاد چند کشور نزدیک 2 سال است که مطرح است اما هنوز به طور جدی جنبه عملی پیدا نکرده است. به گفته این کارشناس حوزه فولاد طرح اعمال تعرفه تا زمان اجرایی آن با بازه زمانی زیادی همراه است و البته اجرای این تصمیم میتواند قیمتها را بالا برده و صنایع پایین دست را در اروپا با مشکل مواجه کند، به همین دلیل در حوزه منطقه یورو با این موضوع مخالفتهایی نیز صورت میگیرد. البته ایران و دیگر کشورها همچون روسیه، برزیل و اوکراین تاکید کردهاند: نسبت به اعمال چنین تصمیمی از طریق وزارت امور خارجه و کانالهای دیگر اعتراض میکنند و اجازه اجرای چنین تصمیمی را نمیدهند. در همین حال کارشناسان معتقدند اگر در یک حالت بدبینانه این تعرفهها بر سر واردات فولاد مبارکه صورت گیرد، این شرکت باید راهبرد صادراتی خود را با جایگزین کردن مقاصد صادراتی تغییر دهد و بازار جدیدی برای محصولهای خود پیدا کند.
شروع ماجرا
شروع ماجرای اعمال تعرفه به زمانی بر میگردد که شرکتهای اروپایی در اقدامی مشابه افزایش تعرفه در ایران بر سر واردات فولادی در راستای تامین تولیدکنندگان داخلی شکایتهایی را مطرح و ادعا کردند برخی کشورها از جمله ایران، با قیمتهایی پایین و غیرعادلانه به اروپا فولاد صادر کرده و موجب شدهاند تولید کنندگان اروپایی نتوانند با آنها رقابت کنند. کمیسیون اتحادیه اروپا ادعا کرده است این تعرفهها در پی اقدامهای دامپینگی این کشورها صورت میگیرد که به دنبال این هستند تا با صادرات فولاد ارزانقیمت، بازار را در دست بگیرند، در حقیقت این اقدام کمیسیون اتحادیه اروپا از نظر آنها اقدام ضد دامپینگی علیه این کشورها است.
تحقیقات اروپا
پیش از این کمیسیون اروپا در فروردینماه امسال گفته بود: تصمیم نگرفته تعرفههای موقتی روی محصولهای فولادی وارداتی از کشورهای ایران، برزیل، روسیه، صربستان و اوکراین اعمال کند، هرچند که تحقیقات در مورد واردات از این کشورها برای یک دوره شش ماهه دیگر ادامه خواهد داشت. سخنگوی کمیسیون اروپا البته در همان زمان تاکید کرده بود" تصمیم کمیسیون مبنی بر عدم اعمال تعرفههای وقتی بر واردات فولاد از ایران، برزیل، روسیه، صربستان و اوکراین، تاثیری بر نتیجه نهایی این تحقیقات نخواهد داشت.
قیمت هر تن فولاد وارداتی
کمیسیون اتحادیه اروپا تصمیم گرفته قیمت هر تن فولاد وارداتی را 472.27 یورو در نظر بگیرد که البته قرار است بعد از یک دوره بررسی، قیمت فولاد خام افزایش یابد و از نظر این کمیسیون در شرایط فعلی این بهترین قیمت محسوب میشود.