بهرهبرداری از دستگاههای جدید
مجمع عادی سالانه باما در حالی برگزار شد که حسن اسلامی قانع؛ مدیرعامل شرکت با ارائه گزارش هیات مدیره گفت: باما به دلیل قدیمی بودن در حال بازسازی و جایگزینی ماشین آلات است؛ به طوری که در سال گذشته با خرید 5 دستگاه از ماشین آلات حفاری آلمانی و سوئد جهت استخراج و اکتشاف معادن زیرزمینی عزمی جدی در بهینهسازی و توسعه خود در سال 1396 دارد. این دستگاهها در پایان خرداد یا اوایل تیرماه امسال به بهرهبرداری میرسد.
به گفته اسلامی براساس اطلاعات مطرح شده تقریبا 520 میلیارد ریال بابت خرید و واردات ماشین آلات هزینه شده است. هدف از خرید این ماشین آلات نیز دو برابر کردن عمق حفاریها از 200 متر به 500 متر است. گزارش هیات مدیره نشان میدهد: تا پیش از این، طراحی معادن زیرزمینی در ایران امکان پذیر نبوده و باید از مشاوران خارجی استفاده میشد، ولی در حال حاضر از مشاورین داخلی استفاده میکند.
تفاوت هزینههای پیمانکاری
مدیرعامل باما با اشاره به تفاوتهای هزینههای استخراج (پیمانکاری) روزمینی و زیرزمینی گفت: هزینه پیمانکاری زیرزمینی به دو بخش حفر تونل و عیار تن خاک برداشت شده تقسیم بندی میشوند. در این روش شرکت بابت متراژ حفر تونل (سطح مقطع 20 الی 16 متر) و ماده معدنی استخراج شده (معمولا در سقف تونل) هزینه پرداخت میکند و بابت باطله برداری که صورت میگیرد، هزینهای پرداخت نمیکند. به عنوان مثال، قیمت پیمانکاری یک تن خاک با عیار 50 درصد با یک تن خاک با عیار 2.5 درصد متفاوت خواهد بود. این در حالی است که در بهره برداری از معادن روزمینی شرکت بابت باطله برداری نیز هزینه پرداخت میکند.
افزایش سرمایه
مدیرعامل این شرکت همچنین تصریح کرد: باما قصد دارد از بابت این سرمایهگذاریها در ماشین آلات اقدام به افزایش سرمایه کند؛ در واقع سود باما و شرکتهای تابعه در سال 95 حدود 560 میلیارد ریال بوده که صرف سرمایهگذاری در داراییهای ثابت شده است (علت تقسیم سود پایین).
براساس گزارش فعالیت هیات مدیره، باما در اختیار داشتن معادنی چون گوشفیل، تپه سرخ و رومرمر خاک مورد نیاز خود را تامین میکند و نیازی به خریداری خاک ندارد. مهمترین معدن گوشفیل است که در عمق 370 متری در حال استخراج و بهره برداری است. باما در سال 1392 استخراج از معدن گوشفیل را آغاز کرده بود و در سال 95 برداشت اصلی صورت میگیرد که موجب میشود حجم باطله برداری به نصف کاهش یابد. در واقع میتوان این طور برداشت کرد که موقعیت بهرهبرداری از معدن برای شرکتهای تولیدکننده روی اهمیت دارد و حجم باطله برداری یک سال نمیتواند به سالهای آینده و همچنین حجم تولید یک سال به سالهای آینده تعمیم داده شود.
افزایش 2 برابری تولید
وی یادآور شد: با توجه به شرایط جدید شرکت، تولید و استخراج از معدن گوشفیل به میزان حداقل 2 برابر افزایش یافته است، باطله برداری از معدن رومرمر در حال حاضر به اتمام رسیده و استخراج از این معدن از ابتدای سال 1396 آغاز شده است.
اسلامی قانع با اشاره اینکه در سال گذشته بهره برداری از تازه ترین معدن روباز به پایان رسیده، تاکید کرد: شرکت وارد مرحله زیرزمینی شده است؛ به طوریکه خوراک سالانه باما در حدود 750 هزار تن خاک است که از آن 376 هزار تن ماده معدنی استخراج میشود. حدود 97 تا 98 درصد از خاک مورد نیاز از معادن شرکت تامین و تنها میزان کمی از سهمیهبندی انگوران دریافت میشود.
پاسخ به پرسش سهامداران
مدیرعامل باما در رابطه با خریداری معدن در سال گذشه و برنده شدن در مزایده بهره برداری از معادن یادشده گفت: خرید و برنده شدن در مناقصه به دست آوردن معدنی با عیار مناسب جهت استخراج نیست و شرکت همواره به دنبال خرید معدن است؛ به طوری که ممکن است سالانه از 100 معدن دیدن و آنها را بررسی کنند. در حال حاضر معدن جدیدی که بتوان از آن ماده معدنی استخراج کند وجود ندارد. در واقع حیات یک شرکت معدنی در گروه یافتن معادن مناسب است و شرکت معدنی باید ماده معدنی 5 سال آینده خود را آماده داشته باشد، در غیر اینصورت ادامه فعالیت با شک و شبهه روبهرو خواهد شد.
پروژه هوی مدیا
مدیرعامل شرکت همچنین در مورد پروژههای شرکت اعلام کرد: پروژه «هوی مدیا» جهت تولید اکسید و شمش روی سال گذشته در ذوب و روی اصفهان به بهره برداری رسید. راه اندازی خط مدیا از سال 56 آغاز شده بود که به علت نبود تجهیزات به درازا کشیده شده بود.
سود هر سهم
در پایان این مجمع پس از تصویب صورتهای مالی سالانه، سهامداران به تقسیم سود 200 ریالی به ازای هر سهم رای دادند. باما بیش از نیم قرن سابقه فعالیت یکی از معدود تولیدکنندگان کنسانتره سرب و روی در ایران است. تمامی مراحل تولید از اکتشاف و استخراج تا فلوتاسیون و کلسیناسیون به وسعت حدود 4هزار هکتار انجام میشود.