به گزارش «دنیای بورس» به نقل از دنیای اقتصاد، بهعنوان موردی نادر روز گذشته یکی از شرکتهای سرمایهگذاری استانی در بخش افشای اطلاعات با اهمیت در کدال، اطلاعیهای در گروه ب منتشر کرد. شرکتهای سرمایهگذاری استانی به دلیل اینکه گردانندگان سهام عدالت هستند، کمتر در این قسمت به چشم میخورند که علت آن هم به پرتفوی تقریبا ثابت آنها برمیگردد.
اما حالا به نظر میرسد که در تفسیر برخی مقررات این حوزه آرای متضادی شکل گرفته است که روز گذشته شرکت سرمایه گذاری استان سیستان و بلوچستان در ارتباط با تبصره ۱ماده ۳آیین نامه اجرایی آزادسازی سهام عدالت دست به افشای اطلاعات با اهمیت زد.
در این اطلاعیه گفته شده است:« احتراما، در راستای افشای اطلاعات با اهمیت موضوعی چون تنظیم صورتهای مالی بر مبنای اقل بهای تمام شده و خالص فروش جایگزین تکلیف مقرر در تبصره ۱ ماده ۳ آییننامه اجرایی موضوع آزادسازی سهام عدالت مصوب شورای عالی بورس اوراق بهادار، طبق بند ب ردیف ۲ بخشنامه مورخ۲۸ اسفند ۹۷ سازمان امور مالیاتی کشور درباره سرمایهگذاریهای جاری (اعم از سریع المعامله و سایر سرمایهگذاریهای جاری) که به روش بازار با خالص ارزش فروش در دفاتر منعکس میشود، خالص افزایش سرمایهگذاریهای ذکر شده بهعنوان درآمد مشمول مالیات محسوب میشود و این فرآیند منجر به مطالبه مالیات نجومی از شرکتهای سرمایهگذاری شده و بار مالی سنگینی برای پرتفوی شرکت دربر خواهد داشت که به نفع سهامداران عدالت نخواهد بود و باعث تضییع حقوق عامه مردم خواهد شد و بر اساس بند ۵۱ قانون اساسی جمهوری اسلامی، هیچ نوع مالیاتی وضع نمیشود مگر به موجب قانون موارد معافیت و بخشودگی یا تخفیف مالیاتی مشخص شود.»
برای اینکه جزئیات بیشتری از این مساله ارائه بدهیم، لازم است ابتدا به بند ب بخشنامه سازمان امور مالیاتی درخصوص درآمد ناشی از ارزیابی سرمایهگذاریها، نقل و انتقال سهام و سود سهام دریافتی اشاره شود.
در این بند ذکر شده:« درخصوص سرمایهگذاریهای جاری (اعم از سریعالمعامله و سایر سرمایهگذاریهای جاری) که به ارزش بازار یا خالص ارزش فروش در دفاتر منعکس میشود، خالص افزایش سرمایهگذاریهای مذکور بهعنوان درآمد، مشمول مالیات محسوب میشود و در صورت زیان با توجه به تبصره (۲) ماده ۱۴۷ قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۳۱ تیر ۹۴ زیان مذکور قابل پذیرش نخواهد بود. درضمن افزایش ارزش سرمایهگذاری تا سقف کاهش ارزش قبلی همان سرمایهگذاری (در صورتی که در سنوات قبل هزینه کاهش ارزش آن در محاسبه خالص افزایش سرمایهگذاریهای آن دوره منظور نشده باشد) مشمول مالیات نخواهد بود.»
این در حالی است که در آییننامه اجرایی آزادسازی سهام عدالت عینا عنوان شده که در صورت زیان شرکتهای استانی مشمول مالیات نخواهند بود.
در ماده ۳ ذیل تبصره۱ عنوان شده است:«به منظور تشویق و صیانت از سرمایه دارندگان سهام عدالت که روش غیرمستقیم را انتخاب کردهاند، شرکتهای سرمایهگذاری استانی مکلفاند برای سرمایهگذاری در سهام (که بهعنوان دارایی جاری طبقه بندی میشوند) از روش حسابداری خالص ارزش فروش استفاده کنند وافشاهای لازم را براساس استانداردهای حسابداری در صورتهای مالی انجام دهند. سودهای تحقق نیافته ناشی از بهکارگیری روش خالص ارزش فروش طبق استانداردهای حسابداری مشمول مالیات نخواهد بود.»