زمان تصویب لایحه FATF فرا رسید؟

زمان تصویب لایحه FATF رسیده است؟

به گزارش «دنیای بورس» به نقل از اکو ایران (لینک) به نظر می ‌رسد که الحاق ایران به گروه ویژه اقدام مالی یا همان FATF از یک بحث فنی به یک بحث سیاسی تبدیل شده است. آیا موافقان و مخالفان، محاسبه دقیقی از هزینه‌ ها و فایده‌ های شرایط موجود یا تغییر شرایط دارند؟

ضرورت پیوستن ایران به FATF

عباس آرگون، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی گفت: کاش FATF از همان ابتدا به مساله‌ای سیاسی تبدیل نمی‌شد و از منظر کارشناسی موضوع بررسی می‌شد؛ در این صورت آسیبی متوجه کشور نمی‌شد.

اوایل دی ماه بود که آیت الله آملی لاریجانی از بررسی مجدد لوایح FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد و تاکید کرد حسب ارجاع مقام معظم رهبری، بررسی مجدد این لوایح در دستور کار مجمع قرار گرفته است.

وی تاکید کرد: اعضای مجمع فارغ از فضاسازی‌های مختلف از سوی گروه‌ها و جریان‌های سیاسی در جهت مصالح و منافع مردم کشور این موضوع را بررسی خواهند کرد. همین خبر کافی بود تا بار دیگر تنور اظهارنظرها درباره مبارزه پیوستن به FATF و تبعات مثبت و منفی آن در فضای مجازی و رسانه‌ای داغ شود.

منتقدان پیوستن ایران به کنوانسیون FATF معتقدند که چنین اقدامی در شرایطی که ایران تحت تحریم‌های شدید آمریکا قرار دارد، کارکردی برای اقتصاد نخواهد داشت.

در دیگر سو موافقان نیز معتقدند لغو تحریم‌ها بدون پیوستن به FATF نمی‌تواند مشکلات ایران را برطرف کند و پس از آنکه تحریم‌ها لغو شد در صورت عدم‌پیوستن به FATF ایران همچنان از خدمات بانکی و مالی جهانی محروم خواهد ماند.

عباس آرگون، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با خبرآنلاین در پاسخ به این سوال که آیا ضرورت پیوستن ایران به این کنوانسیون برای تمام طرف‌های سیاسی و تصمیم‌گیری روشن شده است یا خیر گفت: امیدوارم چنین اتفاقی رخ داده باشد اما به هر حال با توجه به گسترش موضوع جهانی شدن عملا مرزهای سیاسی و اقتصادی کشورها کم‌رنگ شده و شاهد این هستیم که حجم مبادلات کالا و خدمات میان کشورها بیشتر شده است.

وی در توضیح این مطلب ادامه داد: با تغییرات رخ داده وابستگی کشورها به یکدیگر نیز در حال افزایش است؛ چراکه توسعه فناوری‌ها موجب ادغام بازارهای جهانی در یکدیگر شده است و سازمان‌های بین‌المللی در چنین شرایطی باید در قامت ناظر عمل کنند.

وی تاکید کرد: به عبارت دیگر با گسترش جهانی شدن ضرورت فعالیت سازمان‌های بین‌المللی و فرادولتی بیش از پیش آشکار شده و در این مسیر تمامی کشورها موظف به همکاری هستند.

آرگون توضیح داد: در چنین شرایطی گروه ویژه اقدام مالی نیز که سازمانی فرادولتی است در سال ۱۹۸۹ شکل گرفته و هدف اصلی این سازمان مقابله با پولشویی و شفافیت تراکنش‌های مالی است.در این راستا اعتبار مالی و پولی کشورها مشخص می‌شود.

وی گفت: طبیعتا پیوستن به چنین کنوانسیونی می‌تواند روابط ایران را با دیگر کشورهای جهان برقرار کرده و اقدامی بسیار موثر در کاهش تنش‌زایی و حرکت به سوی تنش‌زدایی باشد؛ به هر روی دوری از انزوای اقتصادی و سیاسی الزاماتی دارد که یکی از مهم‌ترین الزامات رعایت قواعد و قوانین بین‌المللی در چارچوب منافع ملی است.

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه ایران در شرایط تحریم قرار دارد پیوستن به کنوانسیون می‌تواند تاثیر مثبتی بر اقتصاد داشته باشد یا خیر؟ گفت: من از منظر یک کارشناس اقتصادی به این سوال پاسخ می‌دهم.

به نظر من باید چشم‌انداز آینده را روشن کنیم و بگوییم آیا ما قصد داریم همیشه در تحریم باقی بمانیم یا می‌خواهیم مشکلاتمان را برطرف کنیم؟ اگر ما عضو کنوانسیون FATF نشویم طبیعتا به نوعی اقدام به خود تحریمی کرده‌ایم چرا که حتی خروج از شرایط تحریم نیز نمی‌تواند مشکلات ما را برطرف کند. 

او در توضیح این مطلب ادامه داد: به عبارت دیگر خروج ایران از لیست سیاه FATF پیام بسیار مهمی برای جهان خواهد بود و نشان می‌دهد که ما در چارچوب منافع ملی خود حاضر به همکاری با جامعه جهانی هستیم. 

او با اشاره به اینکه در شرایط فعلی تنها ایران و کره شمالی در این کنوانسیون عضویت ندارند، گفت: همین امر بهانه‌ای برای افزایش ایران‌هراسی به دست دشمنان و مخالفان ما داده است، در حالی که پیوستن به کنوانسیون می‌تواند بهانه‌ها را برای تبلیغ ایران‌هراسی از میان ببرد و پس از لغو تحریم‌ها دسترسی ما را به منابع جهانی امکان‌پذیر کنند.

آرگون تاکید کرد: در عین حال چنین اتفاقی ریسک تجاری کشور را کاهش می‌دهد.  او تاکید کرد: باید توجه داشت ایران کشوری با ریسک بالای تجاری و کاهش این ریسک در کنار تلاش برای لغو تحریم‌ها می‌تواند زمینه را برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور فراهم کند. 

او در پاسخ به موضع استقلال‌طلبانه مخالفان گفت: به هر حال نمی‌توان چنین برداشتی را داشت که انبوه کشورهایی که عضو این کنوانسیون شده‌اند به استقلال و منافع ملی‌شان بی‌توجه هستند؛ می‌توان هم استقلال داشت و هم قواعد را رعایت کرد در عین حال با کاهش هزینه‌های تجاری و از بین بردن ریسک‌های غیر ضروری فعالیت موثر و موفقی را با جامعه جهانی داشت. 

وی در پاسخ به این سوال که آیا در چنین شرایطی ایران آماده پیوستن به کنوانسیون هست یا خیر؟ گفت: کاش از روز اول این موضوع غیرسیاسی تبدیل به یک موضوع سیاسی نمی‌شد. بحث درباره پیوستن به FATF  باید از منظر کارشناسی و فنی صورت می‌گرفت اما سیاسی شدن این موضوع سبب شد ضربه‌های سنگینی به کشور وارد شود.

وی تاکید کرد: ما نباید کشور را در انزوا نگه داریم، به هر حال ایران در شرایط فعلی با تحریم‌ها روبه‌رو شد و اگر بخواهیم به موضوع لغو تحریم‌ها فکر کنیم حتما باید در مورد پیوستن به FATF  تصمیم بگیریم.

او گفت: در صورت عدم‌خروج ایران از لیست سیاه FATF  تحریم‌ها جای خود را به خود تحریمی خواهد داد. وی اضافه کرد: من معتقدم حتی در شرایط تحریمی پیوستن به این کنوانسیون اقدام مهمی بود و لازم بود ما نشان دهیم که با توجه به منافع ملی قواعد جهانی را می‌پذیریم.

Submitted by admin on