احتمال ادامه روند ریزشی
- شکور علیشاهی | تحلیلگر بازار سرمایه
شاخص صنعت بانکداری از ۲۰ روز کاری گذشته با حدود ۲۰ درصد کاهش از محدوده ۹ هزار و ۴۵۰ واحد به محدوده ۷ هزار و ۶۰۰ واحد رسید. با کاهش قیمتهای اخیر روند نزولی در کوتاهمدت تشکیل شد تا همچنان ریزش قیمتها در میانمدت ادامه پیدا کند.
با توجه به فشار فروش هیجانی در بازار انتظار میرود سناریوی کاهشی برای صنعت بانکداری از احتمال بیشتری برخوردار باشد.کاهش قیمتها در سه مرحله ممکن است این شاخص را به محدودههای کمتر از ۴ هزار واحد برساند.
احتمال کاهش قیمتها در قالب پرده اول از سناریوی کاهشی زیاد است. هدف این فاز از کاهش قیمتها محدوده ۶ هزار و ۷۰۰ واحد است. سطوح فعلی شاخص(منطقه ۷هزار و ۵۲۰ واحد) ممکن است بهعنوان حمایت، از کاهش قیمتها جلوگیری کند.
در پرده دوم افزایش قیمتها که درحالحاضر اتفاق افتادن آن بهدلیل حضور این شاخص در محدوده اشباع فروش کم است، شاخص صنعت بانکداری با فروشهای هیجانی افراد ریسکپذیر بازار بهدنبال هدف ۵ هزار و ۱۵۰ واحد ممکن است سطح حمایتی ۵ هزار و ۸۷۰ واحد را به سمت پایین بشکند.
فعلا و در کوتاهمدت تشکیل فاز سوم ریزش احتمال کمی دارد ولی در صورت ادامه هیجانات با شکسته شدن هدف قیمتی پرده دوم، میتوان به سطح ۴ هزار واحد نیز فکر کرد. ناحیه حمایتی ۴ هزار و ۵۵۰ واحد میتواند از ریزش بیشتر قیمتها در این مرحله جلوگیری کند.
مناطق حمایتی، سطوحی از قیمت هستند که در آن احتمالا تقاضاکنندگان سهام زیاد میشوند و ممکن است نقطه پایان روند نزولی و کاهش قیمتها باشند.
از طرفی سطوحی که بهعنوان هدف قیمتی، در روند نزولی معرفی میشوند، مناطقی هستند که در آن معاملهگران بلندمدت بازار در سهم حضور دارند و اکثر سفتهبازان در این نقطه از سهم خارج شدهاند، بنابراین در این محدودهها علاوه بر احتمال تقاضای زیاد، ممکن است عرضهکننده سهام نیز از فروش اجتناب کرده و به نوعی در منطقه اشباع فروش که بعد از چند روز تقریبا متوالی کاهش قیمت در آن قرار میگیریم، حضور داریم.
همین موضوع ممکن است نقطه پایان کاهش قیمتها باشد. البته تمامی این محدودهها در صورت شکسته شدن به سمت پایین با حجم زیاد میتوانند به سطوح مقاومتی تبدیل شوند.
اگر چه اکثر نشانهها، ادامه کاهش قیمتها را تایید میکنند ولی حضور شاخص صنعت بانکداری در منطقه اشباع فروش میتواند نقطه امیدی برای پایان ریزش قیمتها باشد.
البته پایان روند نزولی نشانه آغاز افزایش قیمتها نخواهد بود و شاخص بعد از آن میتواند روندی خنثی در پیش بگیرد. در صورت ایجاد تقاضا از محدودههای فعلی، ممکن است افزایش قیمتها در قالب پرده اول از سناریوی افزایشی با هدف ۹ هزار و ۴۵۰ واحد آغاز شود.
مسیر فاز اول افزایش قیمتها بسیار دشوار است چون علاوه بر اینکه شاخص باید سطوح مقاومتی ۸ هزار و ۱۰۰ واحد و ۸ هزار و ۷۵۰ واحد را به سمت بالا بشکند، حجم تقاضا باید آنقدر بالا باشد که دو محدوده خط روند نزولی کوتاهمدت و میانمدت نیز شکسته شوند.
فعلا امیدها برای عبور شاخص صنعت بانکداری از پرده اول از سناریوی افزایشی بسیار کم است ولی غیرمحتمل نیست. در این صورت محدوده سقف تاریخی یعنی سطح ۱۰ هزار و ۹۰۰ واحد بهعنوان هدف مرحله دوم افزایش قیمتها معرفی میشود.
منطقه مقاومتی ۱۰ هزار واحد میتواند در این پرده بهعنوان مقاومت نقش بازی کند و مانع از افزایش بیشتر قیمتها شود. رسیدن مرحله سوم از سناریوی افزایشی فعلا دور از ذهن است و نمیتوان انتظار داشت در کوتاهمدت شاخص صنعت بانکداری محدودههای بالاتر از ۱۰ هزار و ۹۰۰ واحد را لمس کند.
مناطق مقاومتی، سطوحی از قیمت هستند که در آن احتمالا عرضهکنندگان سهام زیاد میشوند و ممکن است نقطه پایان روند صعودی و افزایش قیمتها باشند.
از طرفی سطوحی که بهعنوان هدف قیمتی، در روند صعودی معرفی میشوند، مناطقی هستند که در آن معاملهگران به جمع آوری سود ناشی از افزایش قیمتها میپردازند، بنابراین در این محدودهها علاوه بر عرضهکنندگان زیاد، ممکن است تقاضاکننده سهام نیز از خرید اجتناب کرده و به نوعی در منطقه اشباع خرید که بعد از چند روز تقریبا متوالی افزایش قیمت در آن قرار میگیریم، حضور داریم.
همین موضوع ممکن است نقطه پایان افزایش قیمتها باشد. البته تمامی محدودههای مقاومتی و اهداف قیمتی، در صورت شکسته شدن به سمت بالا با حجم زیاد میتوانند به سطوح حمایتی تبدیل شوند.
احتمال رشد گروه بانکی
- محمد بنیادی | تحلیلگر بازار سرمایه
شاخص گروه بانکی در چند روز گذشته با اصلاح تند و تیزی مواجه بوده اما با بررسی کلیت اصلاح که از تاریخ ۲۴ آذرماه آغاز شده، متوجه خواهیم شد که این اصلاح خیلی هم نگرانکننده نیست و با توجه به شتاب رشد صورت گرفته قبل از اصلاح میتوان امیدوار بود که رشد دوباره را شاهد باشیم.
درحالحاضر محدوده ۷۴۳۵ واحد تا ۷۶۸۰ واحد یعنی همین ارقامی که شاخص بانکی دارد، میتواند محدوده پرپتانسیلی برای بازگشت در نظر گرفته شود.
این ناحیه با دو نسبت فیبوناچی بهدست آمده که با محدوده کف کانال بلندمدت چند لایه آن نیز همپوشانی دارد و آن را میتوان بهعنوان یکی دیگر از گواههای معاملاتی بازگشت در نظر گرفت.
بررسی میانگین متحرک ۲۰۰ روزه نیز نشان میدهد فاصله چندانی بین کندلها و این میانگین وجود ندارد و با اطمینان خاطر بیشتری میتوان در مورد سناریوی بازگشتی صحبت کرد.
ضمن اینکه از مرداد ۹۷ قیمت به زیر میانگین متحرک نیامده است. اما ارقامی که میتوان بهعنوان اهداف کوتاهمدتی برای رشد در نظر گرفت در گام اول محدوده ۹۳۵۶ واحد و در گام بعدی ۱۰۲۶۸ واحد خواهند بود.
در صورت ادامه اصلاح که درحالحاضر بهعنوان احتمال بعید در نظر گرفته میشود، ۶۶۲۹ واحد میتواند نقش حمایت داشته و در صورت وقوع این موضوع اهداف پایینتری نیز در انتظار شاخص گروه بانکی خواهد بود.
بانک صادرات(با نماد وبصادر)
بررسی زمانی اصلاح صورت گرفته در این نماد این موضوع رانشان میدهد که محدوده تاریخی ۹ تا ۱۲ ژانویه، منطقه زمانی پرپتانسیلی برای بازگشت این سهم خواهد بود.
ضمن اینکه درفاز مینوری در محدوده ۲۶۰ تا ۲۷۰ تومان، الگوی هارمونیک شارک نیز درحال شکلگیری است. درصورت رشد قیمت از این محدوده ۳۶۰ و ۴۲۰ تومان اهداف کوتاه مدتی خواهند بود.
اینگونه بهنظر میرسد که بررسی کوتاه صورت گرفته برای این نماد بسیار مهم و محتمل خواهد بود زیرا در صورت از دست رفتن این منطقه حمایتی، ۲۰۰ تومان برای بانک صادرات دور از ذهن نخواهد بود.
بانک تجارت(با نماد وتجارت)
بانک تجارت نیز در محدوده قیمتی ۲۷۶ تا ۲۸۴ تومان پتانسیل شکلگیری یک الگوی هارمونیک شارک را داراست. گرچه این الگو هارمونی ایدهآل لازم را ندارد ولی میتواند بهعنوان محدوده حمایتی در نظر گرفته شود.
بهنظر میرسد بانک تجارت حداقل در کوتاهمدت واکنش مناسبی به این محدوده خواهد داشت. در صورت رشد، ۳۸۰ و ۴۴۰ تومان اهداف و در صورت اصلاح بیشتر ۲۳۰ تومان بهعنوان حمایت بعدی خواهد بود.