رپرتاژ آگهی: هر فردی ممکن است مشکلات مالی و عواقب آن را در زندگی تجربه کرده باشد. این مسئله میتواند علل مختلفی از جمله عدم برنامه ریزی مالی و عدم سرمایهگذاری داشته باشد.
در دوران تورمی، سرمایهگذاری صحیح میتواند از افت ارزش سرمایه افراد جلوگیری کرده و به ارتقای سطح کیفی زندگی کمک کند. بنابراین، انتظار میرود که افراد همراه با روند افزایش قیمتها، از فرصتهای سرمایهگذاری در داراییهای مناسب و افزایش ارزش سرمایه استفاده کنند.
مدیریت ریسک در سرمایهگذاری
از آنجایی که عوامل مختلفی از درون و بیرون بازار بر روند بازارها اثر میگذارند، ریسک همواره یکی از بخشهای جداییناپذیر سرمایهگذاری است که لازم است کنترل شود. به عنوان مثال، بازار سرمایه به دلیل بازدهی جذاب به ویژه در بلند مدت یکی از مقاصد سرمایهگذاری به شمار میرود که نوسانات زیادی را نیز تجربه میکند.
اگر سرمایهگذار خود شخصا اقدام به خرید و فروش داراییها در بازاری مانند بازار سرمایه کند، علاوه بر تسلط به روشهای تحلیلی، نیاز دارد تا بر مدیریت ریسک و سرمایه نیز اشراف داشته باشد. موفقیت در این امر به صرف زمان کافی برای آموزش و کسب تجربه نیاز دارد.
چنانچه اشخاص فرصت یادگیری و آموزش نداشته باشند، میتوانند به صورت غیرمستقیم سرمایهگذاری کنند، به این شکل که سرمایه خود را به شرکتهای سبدگردان یا صندوقهای سرمایهگذاری بسپارند تا به نمایندگی از آنها در چارچوب قوانین در داراییهای مناسب سرمایهگذاری کنند.
صندوقهای سرمایهگذاری
صندوقهای سرمایهگذاری وجوه نقد سرمایهگذاران را مطابق مقررات در داراییهای مختلف بر اساس موضوع عملکرد خود سرمایهگذاری میکنند. در بازار سرمایه انواع صندوقهای سرمایهگذاری با سطوح ریسک مختلف فعالیت دارند. حال سوال این است که
کدام است؟برای انتخاب صندوق مناسب افراد بهتر است موارد مختلفی مانند سابقه فعالیت، کیفیت عملکرد تیم مدیریت، بازدهی دوره ای، میزان نقدشوندگی و … را در صندوقها بررسی و مقایسه نمایند. همچنین سرمایهگذاران نیاز است که شرایط شخصی، اهداف مالی و افق زمانی خود را در سرمایهگذاری در نظر بگیرند. سرمایه گذاران میتوانند از طریق سایت مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران (فیپیران) یا از سایت خود صندوقها به اطلاعات مورد نیاز دست یابند.
انواع صندوقهای سرمایهگذاری
فعالان بازار سرمایه از سطوح ریسک پذیری گوناگونی برخوردارند که بر انتخاب نوع سرمایهگذاری آنها تاثیرگذار است. افرادی که از سطح ریسک پذیری بالایی برخوردارند میتوانند از صندوقهای سهامی، اهرمی، شاخصی و مبتنی بر طلا استفاده کنند. میزان ریسک سرمایه گذاری در این صندوقها بیشتر از انواع دیگر صندوقها است.
از آنجا که بدون ریسک، بازدهی نیز محقق نمیشود، کسانی که به نوعی تا حد امکان به دنبال حفظ سرمایه و همزمان بهره برداری از فرصتهای سرمایه گذاری هستند، میتوانند از صندوقهای مختلط استفاده کنند که بطور متعادل در سهام و اوراق با درآمد ثابت سرمایهگذاری میکنند و در معرض ریسک متوسط هستند.
آن دسته از افرادی که ریسک گریز هستند و اولویت آنها حفظ سرمایه است، میتوانند در صندوقهای کم ریسک مانند صندوقهای تضمین اصل سرمایه و صندوقهای با اوراق درآمد ثابت سرمایهگذاری کنند. اما چگونه میتوان مثلا
را برای شرایط خود تشخیص داد؟معیارهای انتخاب صندوق سرمایهگذاری مناسب
همچنین یکی از معیارهای مهم، بازدهی است. اشخاص میتوانند بازدهی صندوقها را از سایت فیپیران یا سایت خود صندوق و از بخش بازدهی دوره ای بررسی نمایند.
افق زمانی بلند مدت میتواند از سرمایه افراد در برابر نوسانات کوتاه مدت بازار محافظت کند. با این حال، افراد میتوانند متناسب با مدت زمان مد نظر خود برای سرمایهگذاری صندوق مناسب را انتخاب کنند.
همچنین سرمایهگذاران با توجه به میزان ریسک پذیری خود میتوانند استراتژی صندوقها و عملکرد مدیریت صندوق در دورههای مختلف افت و خیز بازار مقایسه کنند.
یکی دیگر از معیارهای مهم در انتخاب صندوق سرمایه گذاری، میزان دارایی تحت مدیریت صندوق است که هر چه بیشتر باشد حاکی از اعتماد تعداد بیشتری از سرمایهگذاران است.
همچنین ارزش معاملات روزانه صندوق ETF نیز اهمیت دارد و شاخصی برای تشخیص میزان نقدشوندگی آن به شمار میرود. ارزش معاملات بالا به معنای خرید و فروش آسان و سریع واحدهای صندوق مورد نظر است.
ضریب بتا نیز از جمله موارد مهم در انتخاب صندوق است. این ضریب نشان دهنده میزان تغییر ارزش داراییهای صندوق نسبت به بازار است. ضریب بتا میزان ریسک صندوق را با ریسک سیستماتیک مربوط به شاخص کل مقایسه میکند. مثلا اگر ضریب بتای یک صندوق برابر با یک باشد، انتظار میرود که تغییر قیمت واحدهای صندوق با درصد تغییر شاخص کل یکسان باشد. ضریب بتای کمتر از یک به معنی نوسانات کمتر از بازار و ضریب بتای بیشتر از یک به معنی این است که نوسانات صندوق بیشتر از بازار است.
استفاده از صندوقهای سرمایهگذاری میتواند علاوه بر صرفه جویی در زمان و کاهش اضطراب ناشی از معاملات و نوسانات بازار، به سرمایهگذاران در مدیریت ریسک و سرمایه، حفظ سرمایه و کسب بازدهی مطلوب کمک کند. انتخاب بهترین صندوق سهامی یا
یا انواع دیگر به بررسی کافی ویژگیهای صندوق و تناسب آن با شرایط و اهداف فردی بستگی دارد. در نهایت انتخاب هوشمندانه به بازدهی بالاتر منتهی میشود.