مجمع سهام: انواع، مراحل برگزاری و اهمیت آن برای شرکت‌ها و سهامداران

مجمع سهام جلساتی برای بررسی عملکرد شرکت، تصمیم‌گیری‌های کلان و شفافیت امور سهامداران است که شامل عمومی موسس، عادی سالیانه و فوق‌العاده می‌شود.

رپرتاژ آگهی: در اداره و مدیریت صحیح یک شرکت یا سازمان دولتی و یا خصوصی جلسات متعدد با محوریت‌های مختلف برگزار می‌گردد. عموما هدف برگزاری جلسات بررسی عملکرد شرکت و اتخاذ تصمصمات راهبردی است. مجمع سهام یکی از مهمترین جلساتی است که بصورت سالانه یا دوبار در سال با هدف بررسی عملکرد کلان شرکت و اتخاذ تصممیات کلان برگزار می‌گردد. جلسات مجامع عموما با حضور مدیران ارشد و صاحبان سهام و سرمایه‌گذاران، در محلی که از پیش تعیین شده است یا بصورت حضوری و یا آنلاین قابل برگزاری است. این جلسات که ابعاد وسیعی از عملکرد شرکت را مورد بررسی قرار می‌دهد متشکل از چند عضو فعال است و نرم افزار سهام یک ابزار قوی برای مدیریت امور سهامدارن در برگزاری این جلسات است. 

مجمع سهام چیست و چرا اهمیت دارد؟

همانطور که در بالا گفته شد مجمع سهام، جلسات بورسی در شرکت‌های سهامی (دولتی یا خصوصی) هستند که با حضور مدیران، سرمایه‌گذاران، سهامداران و دیگر افراد مرتبط بصورت سالانه و یا سالی دو بار تشکیل می‌شود. در جلسات مجمع سهام امور کلان شرکت مانند گزارش‌های وضعیت مالی، سود و زیان، برنامه‌های آتی و دیگر  امور مهم بررسی می‌شوند.

مجامع از آن‌جهت اهمیت دارد که در این جلسات مدیران و سهامداران بهتر همدیگر را می‌شناسند و با بررسی عملکرد شرکت و ایجاد شفافیت در امور سهامدارن، تصمیمات کلان و استراتژیک اتخاذ می‌شود.

انواع مجمع سهام و تفاوت‌های آن ها

برای رسیدگی به امورات شرکت چهار نوع مجمع تشکیل می‌شود که در اینجا هر کدام را به اختصار توضیح خواهیم داد تا با اهداف انواع مجمع سهام و تفاوت‌های آنها با هم آشنا شوید:

  1. مجمع عمومی موسس

مجمع عمومی موسس در ابتدای فعالیت یک شرکت تشکیل می‌شود و سهامدارن و بنیان‌گذاران شرکت در این مجمع پیرامون موارد زیر تصمیم‌گیری می‌کنند:

  • انتخاب اولین مدیران و بازرسان شرکت
  • تصویب کلیات اساسنامه
  • رسیدگی به گزارش مدیران و موسسان

برای تشکیل مجمع عمومی موسس باید مالکان و سهامدارانی که حداقل 50 درصد سرمایه شرکت را در اختیار دارند حضور داشته باشند و در صورتی که تعداد اعضا به حد نصاب نرسد مجمع سهام موسس به جلسه دوم موکول می‌گردد.

برای برگزاری جلسه دوم  مجمع عمومی موسس، صاحبان حداقل یک‌سوم سرمایه شرکت باید حضور داشته باشند و در غیر اینصورت مجمع به جلسه سوم کشیده می‌شود.

جلسه سوم اخرین جلسه مجمع عمومی موسس است که اگر به هر دلیلی برگزار نشود، تاسیس شرکت ملغی می‌شود.

2. مجمع عمومی عادی سالیانه

در میان مجامع بورسی، مجمع عمومی عادی سالیانه از اهمیت ویژه و بالایی برخوردار است. این مجمع که سالی یک بار برگزار می‌شود پیرامون موارد زیر تصمیم‌گیری می‌کند:

  • تخصیص سود نقدی به سهامداران
  • انتخاب مدیران و بازرسین جدید شرکت
  • رسیدگی به صورت‌های مالی شرکت

البته خروجی مجمع عمومی عادی سالیانه می‌تواند تصمیم‌گیری درباره سرمایه‌گذاری هم باشد زیرا برخی از فعالان حوزه بورس تا پایان برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه صبر می‌کنند تا بعد از نتایج مجمع درمورد سرمایه‌گذاری در شرکت تصیمم‌گیری کنند.

طبق قوانین بورسی، شرکت‌ها تا 4 ماه پس از اتمام سال مالی خود باید نسبت به برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه اقدام کنند و معمولا سه ماهه اول سال فصل برگزاری مجامع است زیرا بسیاری از شرکت‌ها پایان سال مالی خود را پایان اسفندماه قرار می‌دهند.

شرایط برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه

  • حضور حداقل نیمی از سهامداران در جلسه مجمع
  • اخذ حداقل 51 درصد رای اعضا برای اعتبار تصمیات و مصوبات
  • چنانچه به هر دلیل جلسه اول مجمع عمومی عادی سالیانه تشکیل نشود، جلسه دوم مجمع با حضور هر تعداد سهامدار انجام خواهد شد.

3. مجمع عمومی عادی فوق‌ العاده

همانطور که از اسم این مجمع پیداست به وقت اضطرار تشکیل می‌شود. در بالا گفتیم که مجمع عمومی عادی سالیانه سالی یک بار در 4 ماه پس از پایان سال مالی تشکیل می‌شود، چنانچه پس از این بازه زمانی، شرایطی اضطراری پیش آید که نیاز به برگزاری مجمع سهام باشد، مجمع عمومی عادی فوق‌العاده تشکیل خواهد شد.

4. مجمع عمومی فوق‌ العاده

در هر تاریخ و زمانی که شرکت مشخص کند، مجمع عمومی فوق‌العاده برگزار خواهد شد و در اساسنامه شرکت هیچ تاریخ مشخصی برای برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده در نظر گرفته نشده است. این مجمع بورسی معمولا در شرایط اضطراری تشکل می‌شود و در مورد مسائل مهم زیر تصمیم‌گیری می‌کند:

  • افزایش سرمایه
  • تغییر در قوانین شرکت
  • انحلال شرکت

تفاوت‌های انواع مجامع سهام بورسی

مراحل برگزاری مجمع سهام : از فراخوان تا تصویب صورتجلسه‌ ها

برگزاری مجمع سهام شامل چند گام رسمی واجرایی است که مطابق با اساسنامه شرکت و قوانین سازمان بورس و اوراق بهادار انجام می‌شود. در ادامه مراحل برگزاری مجمع سهام بورسی از ابتدا تا تصویب واجرا را توضیح خواهیم داد.

  1. دعوت به مجمع

هر شرکت برای برگزاری مجمع سهام موظف است حداقل 10 روز پیش از برگزاری مجمع، آگهی دعوت به مجمع را در روزنامه رسمی یا سایت کدال منتشر کند. آگهی دعوت به مجمع اطلاعاتی مانند زمان، مکان و دستورجلسه را دربرمی‌گیرد و دستورجلسه مشخص می‌کند چه موضوعاتی در مجمع مورد بررسی قرار  می‌گیرد.

2. ثبت‌نام و احراز هویت

در مرحله ثبت‌نام مجمع، سهامداران یا نمایندگان قانونی‌ آنها باید با در محل مجمع حضور یابند و با ارائه مدارک لازم ( کارت ملی، برگه سهام، وکالت‌نامه رسمی) شناسایی و ثبت‌نام شوند. اگر مجمع بصورت آنلاین برگزار شود، مراحل ثبت‌نام و احراز هویت، الکترونیکی انجام خواهد شد.

3. تشکیل هیئت رئیسه مجمع

اداره جلسه مجمع نیازمند تشکیل هیئت رئیسه است که شامل رئیس جلسه، منشی و ناظرین می‌باشد. معمولا رئیس جلسه، رئیس هیئت مدیره یا یکی از اعضاء می‌باشد و مسئولیت مدیریت و رعایت نظم جلسه را برعهده دارد.

4. ارائه گزارشات مالی

پس از تشکیل هیئت رئیسه، حسابرس قانونی شرکت یا هیئت مدیره گزارشی از عملکرد مالی شرکت در طول یک سال را ارائه می‌دهد که شامل درآمدها، هزینه‌ها، سود و زیان و ضعیت دارایی و بدهی‌ها می‌شود.

5. تبادل‌نظر درباره دستور جلسه

طرح پرسش و پاسخ درباره دستور جلسه و گزارش عملکرد شرکت در این مرحله انجام می‌شود و سهامداران می‌توانند از جزئیات برنامه‌ها و اهداف آتی شرکت مطلع شوند.

6. تصویب یا رد موارد دستور جلسه

پس از بحث و  تبادل‌نظر، دستور جلسه به رای گذاشته می‌شود که هریک از سهامدارن بسته به تعداد سهامی که دارد حق رای را دارا است. تصویب برخی از تصمیمات مجمع مانند افزایش سرمایه به اکثریت خاصی از آراء نیاز دارد.

7. تنظیم صورتجلسه مجمع سهام

در انتهای جلسه، منشی صورت جلسه‌ای شامل تصمیمات و نتایج بدست‌آمده را تنظیم می‌کند که باید به امضاء اعضای هیئت رئیسه مجمع سهام و نمایندگان قانونی شرکت برسد. صورت‌جلسه مجمع سهام باید به سازمان بورس و اوراق بهادار و دیگر سازمان‌های ذی‌ربط ارسال شود.

8. انتشار نتایج مجمع

نتایج و تصمیمات اخذ شده در جلسه مجمع باید در سایت کدال منتشر شود تا تمامی سهامداران وذینفعان از تصمیمات گرفته شد مطلع شوند.

9. اجرای تصمیمات مجمع بورسی

در انتها و پس از انتشار تصمیمات مجمع سهام در سایت کدال، هیئت رئیسه و دیگر اعضاء موظف هستند تصمیمات گرفته شده را اجرا کنند.

پنج سوال کلیدی درباره مجمع سهام

  1. برگزار کنندگان مجامع سهام چه کسانی هستند؟

هیئت مدیره شرکت می‌تواند درخواست برگزاری جلسه سهام را دهد و مجامع بورسی را برگزار کند.

2. چه کسانی در مجمع سهام تصمیم‌گیرنده هستند؟

تصمیم‌گیرندگان اصلی در مجامع، سهامداران هستند که میزان رای هر شخص در اساسنامه شرکت مشخص شده است. بطور کلی چنانچه دو سوم از سهامداران به یک لایحه رای دهند تصویب خواهد شد.

3. در زمان برگزاری مجمع سهام، نماد بورسی شرکت متوقف می‌شود؟

بله. نماد بورسی شرکت برگزار کننده مجمع، 2 روز قبل از برگزاری مجامع بورسی متوقف خواهد شد و امکان خرید و فروش را ندارد. برای شرکت در مجمع سهام یک شرکت باید در زمان برگزای مجمع، نماد بورسی آن شرکت را در پورتفوی خود داشته باشید.

4. سود نقدی سهامداران که در مجمع سهام تصویب شده است چه زمان پرداخت می‌شود؟

طبق قوانین سازمان بورس و اوراق بهادار، شرکت‌ها تا 8 ماه پس از برگزاری مجمع فرصت پرداخت سود نقدی به سهامداران را دارند. اما بطور معمول شرکت‌ها سه ماه پس از برگزاری مجمع سهام، سود نقدی را واریز می‌کنند.

5. دریافت سود مجمع به چه صورت است؟

برخلاف گذشته که سهامداران برای دریافت سود سهام باید به بانک مراجعه می‌کردند، اکنون از طریق سامانه سجام می‌توانند سود نقدی را دریافت کنند. آگهی زمانبندی پرداخت سود سهام در سایت کدال قابل مشاهده است.

نقش فناوری و نرم افزارهای مدیریت سهام در برگزاری مجامع

امروزه فناوری‌ها در هر حوزه‌ای بمثابه ابزاری تسهیل‌گر عمل می‌کنند. فناوری و نرم افزارهای موجود در حوزه بورس و سهام بی‌تاثیر در برگزاری هرچه‌دقیق‌تر مجمع بورسی نیست.

با بکارگیری نرم‌افزارهای مدیریت سهام موجود در بازار مانند نرم افزار سهام و امور مجامع پارسان، بسیاری از مشکلات و چالش‌های سنتی در برگزاری مجمع مثل ثبت‌نام، احرازهویت، رای‌گیری، تحلیل نتایج، تهیه صورتجلسه و غیره به شکل قابل توجهی کاهش می‌یابد. در ادامه این مبحث به نقش‌ کلیدی نرم افزار مدیریت سهام و فناوری‌های نوین در برگزاری مجامع بورسی می‌پردازیم.

  • ساده‌سازی فرآیند ثبت‌نام
  • رای‌گیری الکترونیکی و افزایش مشارکت سهامداران
  • اعلام نتایج بصورت شفاف
  • اطلاع‌رسانی موثر
  • کاهش هزینه و افزایش بهره‌وری
  • افزایش امنیت و جلوگیری از تقلب در برگزاری مجمع سهام
  • دسترسی سریع به گزارشات و آنالیزهای مالی

چرا حضور فعال سهامداران در مجامع اهمیت دارد؟

در جلسات مجمع سهام، تصمیمات مهم و با ارزشی درباره وضعیت سهام شرکت گرفته می‌شود که تاثیر مستقیمی بر ارزش و قیمت سهام شرکت خواهد داشت . تصمیماتی مانند اعلام تقسیم سود، افزایش سرمایه، تغییرات در سیاست‌های مالی شرکت و استراتژی‌های توسعه‌ای مستقیما بر قیمت سهام تاثیر خواهد داشت و به همین دلیل سهامداران علاقه‌مند هستند که در جلسات مجامع حضور داشته باشند و یا از نتایج مجمع سهام مطلع شوند تا بتوانند نسبت به خرید یا فروش سهام خود تصمیم‌گیری کنند.

Submitted by honarkar on