شاخص کل بورس در 21 آذرماه 1403 با روند منفی آغاز شد و در نهایت با صعود 24 هزار واحدی به پایان رسید. در بازار چهارشنبه ارزش صف های خرید نسبت به معاملات روز گذشته تغییری نداشت، ولی ارزش صفوف فروش 59 درصد افت کرد.
همچنین رکورد ارزش معاملات در پایان سومین هفته آذرماه طی20 ماه گذشته شکسته شد.
بارقه های امید در تاریک ترین روزها
در این رابطه باقر خادمی – کارشناس بازارسرمایه در گفت و گو با اکوایران گفت: در هفته های اخیر شاخص رشد قابل توجهی داشته است. اولین و مهم ترین عامل تاثیر گذار بر بازار نرخ نما است که باتوجه به رشد بیش از 40 درصدی آن شاهد اقبال به بازار بودیم، این اتفاق همزمان شد با تغییر دولت و تیم اقتصادی دولت پزشکیان به ریاست همتی.
وی افزود: به نظر می رسد اراده دولت در تک نرخی کردن نرخ ارز است که از نظر اقتصادی تصمیمی کاملا منطقی به نظر میرسد و لازم به ذکر است؛ باتوجه به شرایط تحریمی و منطقه انتظار رشد نرخ ارز را داریم که این امر می تواند باز هم در رشد نرخ نیما تاثیر گذار باشد.
خادمی در ادامه بیان کرد: مورد دوم تاثیرگذار بر بازار افزایش نرخ در صنایع مختلف است، بحث آزاد سازی نرخ ها نیز در دولت جدید استارت خورده است؛ همچنین در گروه خودرو شاهد افزایش نرخ حدود 30 درصدی داشته که به نظر می رسد در ماه های آینده شاهد افزایش نرخ در سایر صنایع نیز خواهیم بود.
فروش دارایی بانک ها؛ بزرگترین پروژه دولت
به گفته این کارشناس بازارسرمایه؛ مورد تاثیرگذار بعدی اراده دولت و شرکت ها برای افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی است؛ به نظر می رسد این پتانسیل هر چند سال یک بار تاثیر خود را بر قیمت سهام گذاشته و هم اکنون نیز به تدریج خواهد گذاشت.
وی خاطرنشان کرد: در مورد پیش بینی بازار به نظر می رسد اراده تیم اقتصادی دولت بر تامین مالی از بازار سهام است که بزرگترین پروژه دولت در این بخش به نظر بنده فروش دارایی بانک ها خواهد بود.
خادمی در نهایت گفت: باتوجه به حجم بسیار زیاد دارایی بانک ها تامین مالی از این طریق عدد های بسیار بالایی خواهد بود؛ در نتیجه به نظر می رسد با توجه به اصلاح بیش از چهار ساله بازار و پتانسیل های گفته شده، بازار سهام می تواند در یک بازده دو سه ساله با روند رو به رشد همراه خواهد بود.
بورس در انتظار سهامداران تازه نفس
سعید حاج حیدری – از دیگر کارشناسان بازارسرمایه در گفت و گو با اکو ایران گفت: باتوجه به رشد شاخص در ماه گذشته و ماه جاری و بازدهی 25 درصدی شاخص کل در دو ماه اخیر و رسیدن به سقف اردیبهشت 1402، انتظار میرود که در محدوده 2500000 واحد، بازار نیاز به سهامدار تازهنفس داشته باشد و احتمالا دستکم یکی دو هفته در این محدوده شاهد معاملات روان میان خریداران و فروشندگان خواهیم بود.
وی در ادامه افزود: حجم معاملات هفته گذشته حدوداً 52 همت بوده و شاهد بازدهی 3.2 درصدی شاخص بودیم، اما در هفته جاری با افزایش حجم معاملات به بیش از 60 همت، رشد شاخص حدود1.2 درصد بوده است که نشاندهنده افزایش عرضهها همراه با افزایش حجم معاملات در محدوده سقف بوده است؛ این اتفاق با افزایش کدهای درگیر به بیش از یک میلیون کد، نشان از ورود سرمایهگذاران جدید به بازار و خروج پولهای بزرگ از صندوقهای ثابت دارد که میتواند پایداری روند صعودی جدید را تقویت کند، اما باید توجه داشت که رشد اخیر شاخص تحت تاثیر پالسهای وزیر اقتصاد ازجمله کاهش نرخ بهره، افزایش نرخ خودرو، راهاندازی بازار توافقی برای فروش ارز و حذف قیمتگذاری دستوری بوده است.
پیش بینی استراحت سهام شاخص ساز
این فعال بازارسرمایه تصریح کرد: تاثیر این اخبار در دو ماه اخیر مشهود بوده و از اینپس باید شاهد اقدامات جدیتری نیز باشیم؛ ازجمله کاهش واقعی نرخ اوراق و نرخ سود بانکی، همچنین اصلاح فرمول گاز پتروشیمی یا اعلام سقف قیمت برای نرخ گاز پتروشیمیها؛ افزونبر اینها، با افزایش نرخ دلار نیما و رسیدن قیمت به بازار توافقی، نیز با عرضه ارز از سوی تمامی صادرکنندگان در این بازار، دورنمای مثبتی پیش روی ماست؛ روندی که با اقدامات اخیر وزیر اقتصاد، خصوصا با تاکید بر واقعی شدن نرخ برق که گروه نیروگاهی را تحت تأثیر قرار داده و وضعیت آن را مشابه پالایشگاهها در سال 90 نشان میدهد، قویتر نیز شده است.
وی اظهار داشت: روند هفته آینده باتوجه به نوسانات این هفته احتمالا پرنوسان خواهد بود و شاهد چرخش پول در گروههای مختلف بازار خواهیم بود.
حاج حیدری در نهایت گفت: سهم های شاخصی استراحت کوتاهی خواهند داشت، اما با گزارشات ماهانه آذرماه که از ابتدای دی منتشر میشوند و افزایش نرخ دلار نیما در این گزارشات مشهود خواهند بود، بازار قطعا روند جدیدی را ادامه میدهد.