تهدید و فرصت خوراک
مرضیه شاهدایی در همایش ملی «چالشها و فرصتهای صنعت پتروشیمی در آینده با بیان اینکه اولویت شرکت ملی صنایع پتروشیمی تعریف و صدور مجوز برای طرحهایی است که با بهکارگیری تکنولوژیهای مدرن، تکمیل زنجیره ارزش و تولید محصولهای ویژه خوراکهای متنوع را محقق کنند، اظهار کرد: عمدهترین خوراک موجود در کشور برای استفاده در صنعت پتروشیمی ایران «گاز طبیعی» است اما طرحهایی براساس خوراک «اتان»، «نفتا»، «پروپان» و «بوتان» نیز تعریف شده و در دست اجرا است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تاکید بر اینکه عدم تامین خوراک بالادستی طرحهای پتروشیمی میتواند تهدید باشد، اظهار کرد: چند طرح تامین خوراک مانند پالایشگاه گاز بیدبلند ۲، NGL۳۲۰۰ در دست انجام است که به فرصت تبدیل شده است.
سرمایهگذاری خارجی
به گفته وی مشکل تامین منابع مالی جهت سرمایهگذاری در طرحها باعث استفاده از روشهای تامین مالی مانند صندوق توسعه ملی و فاینانس خارجی شد. اما در حال حاضر سرمایهگذاران خارجی میتوانند در طرحهای در دست اجرا و یا مطالعه پتروشیمی با همکاری شرکتهای ایرانی مشارکت کنند. همچنین برای سرمایهگذاری در مناطق آزاد مشوقهایی مانند ۱۰ تا ۲۰ معافیت مالیاتی براساس شرایط و موقعیت منطقه و فرصت سرمایهگذاری تا ۱۰۰ درصد ایجاد شده است.
صادرات 19 میلیون تنی
معاون وزیر نفت از صادرات ۱۹ میلیون تن محصول پتروشیمی به ارزش حدود ۱۰ میلیارد دلار خبر داد. به گفته وی صنعت پتروشیمی در آینده طرحهایی دارد که ظرفیت را از ۶۰ میلیون تن به ۱۰۰ میلیون تن در ۵ سال آینده و ۱۵۰ میلیون تن در ۱۰ سال آینده توسعه میدهد. این درحالی است که راهاندازی ۱۲ واحد صنعت پتروشیمی صورت گرفت که مجموعا ۶ میلیون تن به ظرفیت کشور اضافه کرد. همچنین ۵ طرح دیگر در سال آینده راهاندازی خواهد شد
رگولاتوری در پتروشیمی
شاهدایی با تاکید بر لزوم رگولاتوری در صنعت پتروشیمی گفت: اگر شرکتی از فروش محصولهایش به داخل کشور امتناع میکند، باید شرایطی فراهم شود که شرکت مذکور به جای اینکه تمایل به صادرات داشته باشد، محصولهایش را در داخل کشور بفروشد.
جزئیات بیشتر از صحبتهای مرضیه شاهدایی؛ معاون وزیر نفت را اینجا و شریف موسوی؛ مدیرعامل پتروشیمی مارون را اینجا بخوانید.